O tehnică a somnului folosită de Salvador Dali pare să funcționeze cu adevărat

Scris de Ioana Matei. Posted in Sanatate


O tehnică a somnului descrisă de artistul suprarealist Salvador Dali și celebrul inventator Thomas Edison ar putea chiar să funcționeze și să inspire creativitate, au descoperit cercetătorii.
În esență, pentru a-ți îmbunătăți creativitatea, trebuie să te trezești chiar atunci când o anumită fază a somnului este pe punctul de a începe, acolo unde realitatea întâlnește fantezia.
Pentru a folosi această tehnică, vizionari precum Salvador Dali și Thomas Edison țineau în mână un obiect, cum ar fi o minge sau o lingură, în timp ce adormeau într-un fotoliu. Pe măsură ce ațipeau, obiectul cădea și făcea zgomot, astfel că ei se trezeau. După ce au petrecut câteva minute la limita inconștienței, aceștia erau gata să se întoarcă la lucru.

Arbidol nu este autorizat în România, anunță Agenția Națională a Medicamentului

Scris de DN. Posted in Sanatate


Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România informează că medicamentul Arbidol nu este autorizat în România.
Produsul farmaceutic, cu denumirea comercială Arbidol, nu este înregistrat nici în Republica Moldova, mai spun cei de la Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.
Totuși, în nomenclatorul medicamentelor din Republica Moldova pot fi găsite produse cu aceeași substanță activă.
„1. Arbivir-Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B); 2. Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA)… AMDM precizează că în prospectul preparatelor cu conținut de Umifenovir nu există informații privind administrarea lui împotriva infecției provocată de COVID-19”, anunță Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova.

Riscul de miocardită sau pericardită în urma vaccinului anti-COVID, confirmat. Este însă rar

Scris de Mihaela STOICA. Posted in Sanatate


Vaccinul împotriva COVID-19, pe bază de ARN mesager, crește riscul de miocardită și pericardită, însă se întâmplă rar și nu pune sub semnul întrebării beneficiile vaccinării, potrivit unui studiu de amploare efectuat în Franța.
Derulat de structura Epi-Phare, care combină Asigurările de Sănătate (Cnam) și Agenția pentru Medicamente (ANSM) din Franța, acest studiu caz-control a vizat persoane cu vârsta cuprinsă între 12 și 50 de ani, internate în spitale din Franța cu diagnosticul de miocardită sau pericardită între 15 mai și 31 august. Cercetarea a inclus 919 cazuri de miocardită și 917 cazuri de pericardită, potrivit AFP.
Miocardita și pericardita sunt inflamații ale inimii. Prima afectează miocardul, principalul mușchi al inimii, iar cea de-a doua pericardul, membrana care înconjoară inima.

A treia doză de vaccin cu Moderna va avea o cantitate înjumătățită

Scris de DN. Posted in Sanatate


România va administra o cantitate înjumătățită din vaccinul Moderna la a treia doză (doza booster), spune coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.
Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat utilizarea dozei de booster (doza 3) a vaccinului de la compania Moderna pentru persoanele care au primit prima schemă de vaccinare cu același ser după minim 6 – 8 luni de la doza a doua.
„O precizare este legată de faptul că pentru doza booster se recomandă o doză înjumătățită față de doza care s-a folosit la schema inițială, drept pentru care în cursul acestei săptămâni vom avea o ședință în cadrul CNCAV și foarte probabil că vom adopta și noi aceeași recomandare, ceea ce înseamnă că, probabil cel mai devreme începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătățite de vaccin de la compania Moderna pentru doza booster, după minim 6 luni”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

COVID-19 ar putea fi o infecție sezonieră precum gripa – studiu de amploare

Scris de Mihaela STOICA. Posted in Sanatate


După aproape doi ani de la apariția coronavirusului SARS-CoV-2, oamenii de știință afirmă că infecția COVID-19 ar putea fi o boală sezonieră, precum gripa, favorizată de clima rece și umiditatea scăzută. Concluzia aparține unor cercetători care au analizat răspândirea COVID-19 în peste 160 de țări de pe cinci continente, la începutul pandemiei de COVID-19 și în primele trei valuri.
De la apariția primelor cazuri publice de infecție cu noul coronavirus, la sfârșitul anului 2019, oamenii de știință și factorii de decizie au dezbătut deopotrivă dacă va fi sau nu o boală sezonieră, cu o creștere a transmiterii în timpul iernii, precum gripa, sau cu transmisie în mod egal, pe tot parcursul anului?

Cele mai periculoase poziții sexuale din cauza cărora partenerii ajung la spital

Scris de Beatrice Dumitru. Posted in Sanatate


Un medic de pe TikTok a explicat cele mai periculoase poziții sexuale, care pot provoca fracturi de penis și alte probleme la fel de grave.
„Dacă există o împingere neregulată sau dacă mișcările celor doi parteneri nu sunt sincronizate, aceasta ar putea duce la alunecarea bărbatului, care își poate fractura penisul de osul pubian al femeii,” spune dr. Karan Raj.
Studiul la care pare să se refere dr. Karan Raj este „Mecanisme de predispoziție a fracturii penisului și rezultate pe termen lung privind funcțiile erectile și de ejaculare”.
În ceea ce privește poziția, el susține că poziția „călăreței” inversă este cea mai periculoasă, notează IFLScience.

Un anticorp care poate neutraliza toate variantele de SARS-CoV-2, descoperit în Elveția

Scris de Mihaela STOICA. Posted in Sanatate


Cercetători din Elveția au descoperit un anticorp monoclonal care poate să neutralizeze toate variantele coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta.
Cercetători de la Spitalul Universitar din Lausanne şi de la Şcoala Politehnică Federală din același oraș elvețian (EPFL) au anunţat marţi că au reușit să izoleze limfocitele pacienţilor cu COVID-19, obținând astfel un anticorp, „unul dintre cei mai puternici împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 identificaţi până în prezent”.
În studiul publicat în revista de știință Cell Reports, ei au explicat că noul anticorp poate să blocheze proteinele Spike, împiedicând astfel infectarea celulelor pulmonare. Ca urmare a acestui fapt, procesul de replicare a virusului SARS-CoV-2, indiferent de variantă, este oprit, iar sistemul imunitar al persoanelor infectate acționează pentru a elimina coronavirusul din organism.

Anticorpi anti-COVID, detectați în laptele matern al femeilor vaccinate

Scris de Mihaela STOICA. Posted in Sanatate


Laptele matern provenit de la mamele care au primit un vaccin COVID-19 conține anticorpi care i-ar putea proteja pe sugari împotriva infecției.
Concluzia aparține unor cercetători de la Universitatea din Florida (UF), care au declarat că descoperirile lor ar putea avea o influență pozitivă asupra ratelor de vaccinare în rândul femeilor însărcinate și care alăptează, dar care ezită să se vaccineze.
„O mulțime de mame și femei însărcinate se tem să se vaccineze. Vor să facă ceea ce este mai bine pentru bebelușii lor”, a spus dr. Josef Neu, coautor al studiului și profesor la Departamentul de Pediatrie și Neonatologie al Colegiului de Medicină al UF, potrivit Independent.
Cercetătorii au vrut să afle dacă laptele matern al mamelor vaccinate anti-COVID ar putea reprezenta un beneficiu.

Accesul la doza a treia de vaccin împotriva COVID-19, permis tuturor celor care au 6 luni de la a doua doză

Scris de DN. Posted in Sanatate


Potrivit deciziei adoptate miercuri de CNCAV, pe lângă persoanele vulnerabile și cele cu risc mare de expunere, din sănătate și învățământ, accesul la administrarea dozei a 3-a este permis tuturor persoanelor care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei a doua.
Membrii CNCAV au hotărât miercuri, în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.
Administrarea dozei a treia este recomandată persoanelor vulnerabile, cele peste 65 de ani, cu boli cronice, personal din centrele medico-sociale, persoanelor cu risc mare de expunere, angajați din sănătate și învățământ.

Chiar și un singur pahar de alcool poate afecta considerabil sănătatea inimii. Ce arată un nou studiu

Scris de Ioana Matei. Posted in Sanatate


Oamenii de știință încearcă de mult timp să stabilească dacă alcoolul este bun sau rău pentru sănătate.
Spre exemplu, numeroase studii au arătat că un consum de vin pare să prevină și, în același timp, să crească riscul de cancer. Însă, atunci când vine vorba despre cantități moderate, cum ar fi un singur pahar la cină, cercetătorii au presupus mereu că alcoolul are un efect ușor protector asupra sănătății inimii.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022