FINAL DE PROIECT - DIZABTECH

Scris de Lavinia Oșan. Posted in Social


Au fost 3 luni cu activități intense în cadrul proiectului DIZABTECH, proiect implementat de Asociația Esperando și realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.
Acesta a avut scopul de a facilita accesul tinerilor cu dizabilități la informație și tehnologii informaționale, dar și de a stimula voluntariatul în rândul tinerilor.
În cadrul acestui proiect au avut loc activități gândite pentru îmbunătățirea calității vieții tinerilor cu dizabilități, pentru a-i ajuta să își dezvolte abilitățile, pentru a comunica mai bine, în scop terapeutic (ca recuperare motrică și emoțională), pentru a-i iniția în domeniul IT și a le deschide noi orizonturi.
În perioada septembrie – noiembrie 2023, au fost organizate:
- 6 ateliere IT la care au participat tinerii cu dizabilități de la Esperando, dar și tineri din cadrul Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități – Griviței. Prin intermediul acestora, 45 de tineri cu nevoi speciale au obținut cunoștințe de bază pentru utilizarea calculatorului. Aceștia au avut parte de planuri de lucru individualizate și personalizate în funcție de o evaluare inițială.

Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș: „Nimeni nu se atinge de tradiția noastră!”

Scris de PSD. Posted in Social


Ministrul PSD al Agriculturii combate cu fermitate orice zvon ori speculație care, acum în preajma Crăciunului, încearcă să inflameze spiritele că românii n-ar mai avea voie să crească ori să sacrifice sau să vândă porci. Conform normelor de aplicare la Legea 122/2023 privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine în România, „Legea Porcului” așa cum au denumit-o popular românii, se puteau crește porcii în gospodăria proprie doar pentru îngrăşare şi sacrificare în cadrul familie, nu pentru comercializare.
„La noi, în Maramureș, tradiția este sfântă și nimeni nu se atinge de tradiția noastră, cu atât mai puțin PSD. În orice gospodărie oamenii pot continua să crească și să-i vândă, în viu ori sacrificați, CU AVIZUL GRATUIT al medicului veterinar. ANSVSA a făcut deja modificările legale necesare pentru redarea acestei tradiții românilor”, a subliniat Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.

Condiții de învățământ mai bune pentru 15.000 de copii anual: rezultatele Asociației BookLand după 4 ani de renovat școli în mediul rural

Scris de Anca Scurtu. Posted in Social


80 de școli și grădinițe modernizate și echipate în 40 de județe, 70 de comunități rurale care au beneficiat de investiții însumând peste 8 milioane EURO și peste 15.000 de copii care învață astăzi în condiții foarte bune, în clădiri dotate corespunzător. După 4 ani de la lansarea programului de renovare a școlilor din satele și comunele României, Asociația BookLand prezintă rezultatele unui demers care a dovedit că și la noi se poate – cu pasiune, muncă și prin perfecționarea unui parteneriat public-privat. Mobilizarea exemplară a asociației, care a reunit în jurul său peste 700 de companii private, 70 de primării și comunități locale (profesori, părinți și elevi), a fost recunoscută de Guvernul României ca model de bune practici și inclusă în Raportul Național Voluntar al României. Iar impactul preconizat este unul sustenabil și pe termen lung.

„Împreună construim oameni!” – sub acest slogan Asociația BookLand și-a propus în anul 2020 să aducă o schimbare de mentalitate în învățământul rural și a lansat cel mai amplu program de investiții în infrastructură școlară derulat vreodată de un ONG din România: programul național de renovare de școli.

Andreea Răducan, Ambasadoarea BookLand, a inaugurat Școala Gimnazială „George C. Dragu” din Coroiești, renovată cu 250.000 euro

Scris de Anca Scurtu. Posted in Social


Fosta gimnastă de talie mondială, Andreea Răducan, a acceptat invitația de a deveni Ambasadoarea BookLand și de a inaugura Școala Gimnazială „George C. Dragu” din comuna Coroiești, județul Vaslui. Evenimentul a avut loc în contextul finalizării lucrărilor de renovare a unității de învățământ derulate de Asociația BookLand cu sprijinul autorităților locale și comunității din Coroiești timp de 8 luni, în perioada martie – octombrie 2023. Născută în același județ, la Bârlad, Andreea Răducan a vizitat școala pe data de 9 noiembrie, sărbătorind alături de elevi și cadrele didactice inaugurarea „noii” școli.
Valoarea totală a investiției s-a ridicat la 250.000 EURO, sumă acoperită integral de MaxBet România, sponsor unic, marcând astfel o premieră în misiunea educațională în mediul rural a Asociației Bookland, care a beneficiat de sprijinul necondiționat al unui singur partener din mediul privat, deschis să achite toate cheltuielile aferente renovării și modernizării școlii. Susținerea Primăriei Coroiești a fost de asemenea exemplară, aceasta oferind sprijin logistic, asigurând necesarul de cherestea și agregat balastier, excavarea terenului de sport și nocturna, dar și hrana pentru echipa de muncitori prezentă pe șantier (cost achitat personal de primarul comunei, constituind o nouă premieră).  

Mirela Retegan inaugurează Școala Gimnazială de la Iojib, renovată de Asociația BookLand cu 200.000 euro

Scris de Anca Scurtu. Posted in Social


Asociația BookLand anunță inaugurarea Școlii Gimnaziale Profesionale „George Coșbuc” din satul Iojib, comuna Medieșu Aurit, județul Satu Mare, în beneficiul a peste 100 de copii, după ample lucrări de renovare. Evenimentul de inaugurare a avut loc la finalul lunii octombrie, în prezența Ambasadoarei BookLand, doamna Mirela Retegan, fondatoarea „Gașca Zurli”, care a acceptat invitația de a vizita școala modernizată pentru a-i cunoaște pe elevii din Iojib.
Lucrările de renovare a imobilului au început în luna martie 2023, la inițiativa Asociației BookLand, care a beneficiat de sprijinul partenerilor săi, autorităților și comunității locale. Modernizarea a fost finalizată patru luni mai târziu, după o investiție totală de 200.000 euro, dintre care 155.000 euro reprezintă contribuția asociației, iar 45.000 euro participarea Primăriei comunei Medieșu Aurit.
„Experiența de la Iojib a fost pentru mine absolut fantastică. Am avut ocazia să stau foarte aproape de copii, să mă joc cu ei, să le aflu nevoile și să le dau putere și încredere. Și mi-a plăcut foarte tare că am putut să vorbesc mai mult timp cu pedagogii, cu cadrele didactice, cu educatoarele, cu învățătorii și să le dau și lor din experiența pe care eu o am în lucrul cu copiii.

Harta salariilor: topul județelor și domeniilor cu cele mai mari salarii

Scris de Ana CĂLUGĂRU. Posted in Social


Cu aproape 315.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro, anul acesta a fost unul în care companiile au continuat să își extindă echipele, însă ritmul majorărilor salariale de anul trecut nu a mai fost replicat. Asta după ce, în 2022, au fost înregistrate creșteri salariale de 10% - 15% în aproape toate domeniile de activitate. „Peste 300.000 de joburi noi, postate într-un an care nu a fost tocmai cel mai liniștit din punct de vedere economic, nu înseamnă puțin, chiar dacă, în comparație cu anul trecut, se observă o ușoară scădere. Numărul de aplicări, în schimb, a crescut cu 10%, ajungând până la aproape 9 milioane din ianuarie și până acum. Pe un fond atât de dinamic, angajatorii nu s-au mai văzut nevoiți să crească salariile la nivel general”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, județele cu cele mai mari salarii anul acesta au fost București, cu o medie salarială netă de 5.000 de lei; Timiș, cu 4.700 de lei; Cluj, cu 4.500 de lei; Ilfov, Iași, Brașov și Sibiu cu 4.000 de lei.

Vlad Ivanov a inaugurat Școala Gimnazială Nr. 1 din Sulița, județul Botoșani, renovată de Asociația BookLand

Scris de Anca Scurtu. Posted in Social


Actorul Vlad Ivanov a acceptat invitația de a deveni Ambasador BookLand și de a inaugura Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Sulița, județul Botoșani. Evenimentul a avut loc în contextul finalizării lucrărilor de renovare la unitatea de învățământ, lucrări derulate de Asociația BookLand cu sprijinul partenerilor, autorităților locale și comunității din localitatea Sulița, timp de unsprezece luni, în perioada noiembrie 2022 – septembrie 2023. Originar din Botoșani, Vlad Ivanov a vizitat Școala din Sulița pe data de 13 octombrie, celebrând alături de cadrele didactice, elevi și părinți transformarea totală a școlii: atât prin renovarea și modernizarea clădirii principale, cât și prin finalizarea lucrărilor la corpul nou de clădire, a cărui construcție fusese abandonată cu mai mulți ani în urmă.
Valoarea totală a investițiilor s-a ridicat la 350.000 EURO, din care sponsorizările atrase de Asociația BookLand au însumat 230.000 EURO, iar contribuția Primăriei Sulița a fost în valoare de 120.000 EURO. Aceasta este cea de-a treia unitate școlară renovată de Asociația BookLand în județul Botoșani, după școlile renovate în 2020 în comunele Mileanca și Viișoara, ca parte a programului său național de renovare de școli și grădinițe din mediul rural.

Asociația Esperando - 22 de ani de activitate în sprijinul persoanelor cu dizabilități

Scris de Lavinia Oșan. Posted in Social


22 de ani, o fi mult, o fi puțin? vă lăsăm să decideți, dar din 15 octombrie 2001, ne-am străduit, în fiecare zi, să creăm un mediu potrivit pentru toate persoanele cu dizabilități din Maramureș (din familii), în care să aibă parte de servicii integrate și variate, pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate. Am dezvoltat continuu serviciile: de la cele de recuperare fizică, recuperare psihologică, educaționale și de integrare în comunitate, deprinderi de viață independentă, totul pentru o viață mai bună pentru cei care ne-au acordat încrederea lor.
Au fost multe piedici pe care le-am depășit cu greu, dar mereu am găsit soluții să mergem mai departe pentru ei, copiii, tinerii și adulții cu nevoi special, și familiile acestora.
În toți acești ani, sute de copii, tineri și adulți cu dizabilități ne-au trecut pragul și ne bucurăm nespus pentru cei care au reușit să se recupereze complet, dar și pentru cei care au făcut progrese înspre o stare de sănătate mai bună.

Codași la studii superioare, dar fruntași la educația profesională

Scris de Anca Scurtu. Posted in Social


Știați că doar 16% din populația țării a absolvit o facultate? Țările nordice depășesc 50%, media europeană fiind de 35%. Mai exact: 44% dintre români au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 40% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16% au nivel superior, conform Institutului Național de Statistică.
Ne încăpățânăm să fim primii de la coada Europei, deși nu avem niciun argument în legătură cu această „strategie” dăunătoare stării de bine a individului și a nației, situației economice și percepției României în lume. „Vina” e dată pe faptul că mai mult de jumătate din populația țării trăiește în mediul rural, că nu avem infrastructură modernă, că multe meserii necalificate sunt mai bine plătite, că economia nu e suficient dezvoltată și că nu prea avem noi, ca nație, apetență pentru învățat.
În plus, la ora actuală numai 26% dintre tinerii de 24-35 ani urmează o formă de învățământ terțiar după finalizarea liceului (facultate sau școală profesională superioară). Cu 74% neinteresați de dezvoltarea personală prin educație nu facem decât să stagnăm sau chiar să involuăm, îngroșând rândurile celor care se pregătesc de exod sperând, total neinformați, la o viață mai bună în afara țării prestând munca de jos.

PSD Maramureș solicită Consiliului Județean achiziția a 12 Analizoare Drager DrugTest 5000 în cele 12 orașe ale Maramureșului

Scris de PSD. Posted in Social


PSD Maramureș prin Grupul consilierilor județeni PSD a depus la Consiliul Județean o adresă prin care solicită executivului administrației județene achiziția a 12 Analizoare Drager DrugTest în toate cele 12 orașe ale județului Maramureș. În solicitare se face precizarea că este imperios necesar ca anul viitor să fie achiziționate astfel de aparate și în toate celelalte 64 de comune ale județului.
În adresa depusă de consilierul județean PSD Liliana Moga se arată faptul că inițiativa pornită din Sighetu Marmației, de consilierul municipal PSD Adriana Curmei trebuie extinsă la nivelul întregului județ, în cel mai scurt timp, pentru a putea lupta cât mai eficient cu flagelul drogurilor. În acest sens, PSD Maramureș susține că este imperios necesară achiziția de Analizoare DrugerDrug Test în toate cele 12 orașe ale județului Maramureș, cu câte un minimum de 300 de kituri pentru fiecare aparat. Ulterior se dorește încheierea unui parteneriat între instituția Consiliului Județean, secțiile de poliție și reprezentanții administrațiilor locale, pentru ca necesarul de kituri să poată fi suportat, în viitor, și de la bugetul local.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023