Repară învățământul profesional dual greșeala strategică din ultimii 30 de ani?

Scris de Anca Scurtu. Posted in Social


Nu numai în România, ci în întreaga lume se simte lipsa forței de muncă calificate. 75% dintre angajatorii europeni nu își pot dezvolta eficient afacerile din această cauză. Așa că statele europene cu economii dezvoltate și-au intensificat investițiile în ultimii ~20 de ani în învățământul profesional și tehnic, în special în sistem dual. Creșterea competențelor profesionale în rândul tinerilor și asigurarea unei tranziții rapide de pe băncile școlii în câmpul muncii înseamnă nu doar un șomaj în scădere, ci și o contribuție reală la dezvoltarea economiei, astfel că investitorii contribuie în mod direct la formarea profesională a muncitorilor.
În România s-a procedat taman pe dos în ultimii 30 de ani: s-au desființat școlile profesionale. Așa că azi plătim scump prețul acestei erori educaționale strategice. Din cei 2.370.000 de elevi înscriși în forme de învățământ preuniversitare în anul școlar 2023-2024, doar 174.000 se aflau într-o formă de învățământ profesional sau postliceal, conform Institutului Național de Statistică (INS). Iar din cei aproape 180.000 de elevi de clasa a VIII-a, doar 9.000 au optat pentru sistemul dual. Mai mult, elevii care nu s-au regăsit în formele de învățământ post-gimnaziale au ales să renunțe de tot la educație, astfel încât 1 din 4 copii care azi intră în clasa I nu termină liceul. De aceea România este pe locul 1 în Europa la abandonul școlar (16.6%).

Reabilitarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Baia Mare – o prioritate pentru Consiliul Județean Maramureș

Scris de CJMM. Posted in Social


Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a avut o întâlnire de lucru la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, unde a discutat cu secretarul de stat Marcel Alexandru Stoica despre proiectele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cu accent pe investițiile din educație.
Unul dintre proiectele analizate a fost reabilitarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Baia Mare – grădinița P+1E, o investiție crucială pentru copiii care au nevoie de un mediu educațional modern și sigur. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre soluțiile necesare pentru a depăși dificultățile întâmpinate în procesul de achiziție publică și despre prelungirea perioadei de implementare a proiectului, astfel încât acesta să fie finalizat în cele mai bune condiții.

Consiliul Județean Maramureș sprijină organizarea evenimentului „Lecții eficiente cu impact major pentru fiecare elev”

Scris de CJMM. Posted in Social


Consiliul Județean Maramureș a aprobat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre privind sprijinirea organizării evenimentului „Lecții eficiente cu impact major pentru fiecare elev”, la solicitarea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș. Acest eveniment de amploare reprezintă o oportunitate importantă pentru cadrele didactice maramureșene de a participa la o dezbatere aplicată despre metodele moderne de predare, în prezența unor personalități academice de prestigiu.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a arătat că educația este un domeniu pe care îl sprijină necondiționat, iar acest eveniment vine ca un răspuns concret la nevoia de îmbunătățire a procesului de predare. ”Discuțiile despre organizarea acestui eveniment au început încă de anul trecut, iar inspectorul școlar general, Mihai Pop, i-a adresat o invitație profesorului Daniel David, apreciat în întreaga țară pentru viziunea sa în domeniul educației. La acea vreme, Daniel David nu era ministru, însă între timp a preluat această responsabilitate, iar faptul că și-a păstrat angajamentul de a veni în Maramureș arată respectul său față de dascălii noștri.”, arată președintele Consiliului Județean Maramureș.

Zilele Carierei în UTCN: Oportunități pentru viitorii ingineri

Scris de UTCN. Posted in Social


În perioada 10 – 14 martie 2025, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, organizează evenimentul „Zilele Carierei în UTCN”, o inițiativă menită să faciliteze interacțiunea dintre studenți, cadre didactice, elevi, interesați de o carieră în inginerie și companii de profil. Eveniment creează un cadru professional pentru ca viitorii specialiști să - și dezvolte perspectivele de carieră și să intre în contact cu reprezentanți ai industriei.
Ce ne propunem?
•    Informare, orientare și consiliere – Participanții vor avea acces la informații esențiale despre oportunitățile educaționale și profesionale, despre piața muncii și despre abilitățile necesare pentru a obține un loc de muncă.

Maramureșul a cucerit publicul la Târgul de Turism al României 2025 – ediția de primăvară

Scris de CJMM. Posted in Social


Se spune că tot ceea ce este frumos trece repede și așa a fost și ediția de primăvară a Târgului de Turism al României 2025, o platformă ideală de promovare pentru regiuni, agenții de turism, hotelieri și operatori din domeniu.
Judeul Maramureș, o prezență cu tradiție în cadrul acestui eveniment, a atras ca un magnet vizitatorii interesați de experiențe culturale unice, precum rutele turistice, meșteșugurile locale, festivalurile tradiționale și gastronomia specifică zonei. Din delegația județului nostru au făcut parte reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș, ai Organizației de Management al Destinației Județene Maramureș, ai Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, ai Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș și ai Centrului Local de Informare Turistică Tăuții-Măgherăuș. N-au lipsit nici demonstrațiile de meșteșugit, avându-i protagoniști pe adevărații purtători ai culturii populare: Liliana Ghilvacs - olărit, Viorelia Butcure - podoabe tradiționale, Ioan Petric - sculptură în lemn și Ionel Sima – drănițit. La stand au fost prezenți și reprezentanți ai operatorilor economici Grădina Morii și Sfara Tours, oferind în premieră vizitatorilor posibilitatea de a achiziționa pachete turistice în Maramureș.

În perioada imediat următoare, rezervele de apă sunt suficiente pentru toate folosințele

Scris de Cristina Vadan. Posted in Social


Specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare. Acestea asigură necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață.
Coeficientul de umplere (calculat față de nivelul normal de retenție) în principalele șase acumulări din spațiul hidrografic Someș-Tisa, aflate în administrarea instituției noastre și a SPEEH Hidroelectrica SA, se prezintă astfel:
•    Călinești, județul Satu Mare: 105%;
•    Colibița, județul Bistrița-Năsăud: 93%;
•    Fântânele, județul Cluj: 72%;
•    Tarnița, județul Cluj: 81%;
•    Strâmtori-Firiza, județul Maramureș: 86%;
•    Vârșolț, județul Sălaj: 64%.

Un nou proiect transfrontalier în Județul Maramureș, pentru dotarea cu echipamente medicale performante de chirurgie generală și urologie

Scris de Margareta Căpîlnean. Posted in Social


Proiectul ”MEDICUNITY – ”Coerență pentru îmbunătățirea activităților de tratare și recuperare medicală în Transcarpatia și Maramureș” s-a clasat pe primul loc pe domeniul sănătate în cadrul primului apel de proiecte standard al Programului Interreg NEXT România – Ucraina.
Având în vedere interesul la nivel județean pentru dotarea cu echipamente performante a Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, instituție subordonată a Consiliului Județean Maramureș, reprezentanții Serviciului Diasporă și Relații Internaționale din cadrul Direcției Finanțare, Turism și Relații Publice au facilitat discuții și întâlniri directe și online cu parteneri din Ucraina și au dezvoltat în comun cu aceștia proiectul MEDICUNITY, acordând sprijin Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare în pregătirea documentelor și informațiilor necesare.
 Proiectul Medicunity se va derula în parteneriat transfrontalier alcătuit din Spitalul Regional Transcarpatia din Uzhgorod (Ucraina) în calitate de partener lider, împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Transcarpatia (Ucraina), Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, în calitate de parteneri.

Instituirea starii de alerta epidemiologica determinate de gripa

Scris de Bene Rodica. Posted in Social


În vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii, începând cu data 30 .01.2025,

La nivelul unităților sanitare cu paturi se aplică următoarele măsuri:
a) limitarea programului de vizită a aparținătorilor pacienților internați, pe baza analizei efectuate de către direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, conform prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 3.670/2022 privind stabilirea programului de vizite în unitățile sanitare publice;
b) realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistați cu simptomatologie respiratorie sau efectuarea de activități ce nu implică interacțiunea cu pacienții;
c) purtarea echipamentului de protecție adecvat, respective măști, mănuși, halate, de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții;

Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș facilitează accesul asiguraților la servicii medicale de înaltă performanță

Scris de Adrian Mădăras. Posted in Social


Casa de Asigurări de Sănătate Maramureș anunță cu satisfacție încheierea procesului de contractare a serviciilor medicale de înaltă performanță – Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) și Tomografie computerizată (CT), la finalul anului 2024, cu furnizori noi din localitățile: Baia Mare, Sighetu Marmației și Borșa, concomitent cu suplimentarea bugetului alocat acestor servicii cu 5%. Această inițiativă are ca scop principal îmbunătățirea accesibilității serviciilor medicale de specialitate paraclinică oferite tuturor asiguraților din județ și scăderea semnificativă a timpilor de așteptare necesari pentru a beneficia de aceste servicii.
Prin intermediul acestui demers, CAS Maramureș urmărește să asigure accesul pacienților la investigații și tratamente medicale moderne, care răspund standardelor actuale de excelență și contribuie la diagnosticarea și tratarea eficientă a diverselor afecțiuni.
„Prioritatea noastră este să venim în întâmpinarea nevoilor asiguraților, oferindu-le acces la servicii medicale performante, fără întârzieri.

Crăciun în Maramureș, ediția XVI – epicentrul obiceiurilor strămoșești

Scris de CJMM. Posted in Social


În 21 decembrie, Satul de pe Deal își deschide porțile pentru toți cei care vor veni să se bucure de atmosfera sărbătorilor de altădată, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a evenimentului „Crăciun în Maramureș”.

Consiliul Județean Maramureș, Primăria Municipiului Baia Mare, Instituția Prefectului - Județul Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Spitalul de Pneumoftiziologie "Dr. Nicolae Rușdea" Baia Mare, Tribunalul Maramureș, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Baroul Maramureş, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Gheorghe Pop de Băsești" al Județului Maramureș, Inspectoratul de Jandarmi Județean "Pintea Viteazul" Maramureș, Ansamblul Folcloric Național "Transilvania", Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan" Maramureș, Organizaţia de Management al Destinației Maramureș și Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială – ASSOC Baia Mare sunt instituțiile care și-au unit eforturile în organizarea acestei ediții, cu promisiunea de a recrea atmosfera inconfundabilă a Crăciunului tradițional, sărbătorit odinioară în satele maramureșene.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2025