Est-europenii, puternic afectați de scumpirea alimentelor

Scris de DN. Posted in Social


Atunci când vine vorba de efectele crizei din energie şi ale inflaţiei în sectorul agroalimentar european, povestea cea mai des rostogolită este una despre costuri împovărătoare, cu risc de faliment, nevoie urgentă de ajutor şi scumpiri de supravieţuire. Este o poveste întâlnită şi în alte părţi.
Creşterile uriaşe de preţuri din magazine, mai ales în Europa de Est, o fac veridică. Însă, după cum arată un studiu efectuat pe piaţa poloneză, uneori aceste creşteri de preţ aco­peră nu pericole, ci profit pe timp de criză.
Până la şase din zece sectoare din in­dus­tria producătoare de alimente din Polonia i-au împovărat pe cumpă­rători cu costurile mai mari, iar producă­torii au ajuns să câştige chiar bine, după cum a descoperit o analiză a băncii Credit Agricole.

Compact va concerta in Baia Mare

Scris de trupacompact.ro. Posted in Social


Salut, prieteni de pretutindeni!
Cu bucurie și speranță  vă anunțăm că turneul ''Pe Tine Te-am Ales'' continuă. Eu și colegii mei din Trupa Compact: John, Cătălin și Lucas, vom continua povestea frumoasă pe care am început-o în primăvara acestui an, poveste ce se va întinde pe două luni de zile și vom poposi la:
•    Sibiu în 8 Octombrie
•    Brașov în 9 Octombrie
•    Galati în 15 Octombrie
•    Arad în 21 Octombrie
•    Timisoara în 22 Octombrie
•    Ploiești în 28 Octombrie
•    Constanta în 29 Octombrie
•    Tg. Mures în 05 Noiembrie
•    Baia Mare în 06 Noiembrie

Veste bună pentru milioane de români! O nouă zi liberă legală ar putea fi aprobată

Scris de DN. Posted in Social


Românii ar putea avea o nouă zi liberă începând de anul viitor dacă Parlamentul va adopta propunerea privind introducerea datei de 6 ianuarie pe lista zilelor de sărbătoare legală, anunță Ziarul Financiar.
Începând cu anul 2023, românii ar putea avea parte de o nouă zi liberă, după introducerea datei de 6 ianuarie în lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, în cazul în care Camera deputaţilor adoptă propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii.
„Ţinând cont de importanţa sărbătorilor creştine pentru ţara noastră consider că este oportună includerea zilei de 6 ianuarie în cadrul sărbătorilor legale. Această zi are o semnificaţie cu totul aparte pentru cultura şi spiritualitatea românească. Epifania sau Botezul Domnului reprezintă un praznic deosebit ce încheie sărbătorile închinate Naşterii lui Hristos.”, scrie în expunerea de motive a propunerii.

Deja 70% dintre elevi sunt analfabeți funcțional. Încotro?

Scris de Madalina Mocanu. Posted in Social


Toate studiile psihometrice demonstrează imbecilizarea populației lumii începând cu anul 2000. Care știți cu ce  eveniment coincide? Cu lansarea serviciului internetic world wide web (www) către populație, acesta fiind inițial un proiect militar. Poate nu realizăm acum, deși ar trebui, că scăderea globală a coeficientului intelectual (IQ) ne va impacta major pe toate planurile. Acum câțiva ani IQ-ul mediu european era de 99, România având 91. Se estimează că până în anul 2050 coeficientul intelectual mediu global va fi în jur de 80.  Paradoxal, când te gândești că accesul la informația de pretutindeni ar fi trebuit să ne îmbunătățească nivelul de cunoștinte... Însă, poate că aici e și capcana: nu ne mai chinuim să memorăm informația, și de aici și regresia vocabularului tot mai des întâlnită la tineri.

Peste 2.9 milioane elevi, preșcolari și antepreșcolari au revenit la școală pe 5 Septembrie 2022 în cele peste 17,800 instituții de învățământ preuniversitar, dintre care 12,700 nerenovate de ani buni. Iar aceasta nu ar fi singura problemă, mai avem și lipsa dotărilor și infrastructurii educaționale, lipsa manualelor, slaba pregătire a cadrelor didactice, bullying-ul și multe altele.

Petre Daea, Ministrul Agriculturii s-a aflat în mijlocul maramureșenilor

Scris de PSD. Posted in Social


Duminică, 4 septembrie 2022, ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea a fost prezent în mijlocul maramureșenilor. Vizita sa în județul nostru a început la Ariniș, acolo unde a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului împreună cu Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului la Parohia Ortodoxă Ariniș, Protopopiatul Chioar. Preasfinții părinți au binecuvântat capela de cimitir, au resfințit biserica parohiei și au binecuvântat bustul artistului plastic român Mihai Olos ridicat în curtea din incinta Școlii Gimnaziale din localitatea Ariniș.
După slujba de la Ariniș, ministrul Daea s-a deplasat la Târgul Cepelor de la Asuaju de Sus unde a coborât în mijlocul cetățenilor veniți din diverse colțuri ale județului dar și din alte zone, pentru a discuta cu oamenii față în față despre problemele pe care aceștia le întâmpină. Faptul că Petre Daea este unul dintre cei mai apreciați miniștri a fost dovedit și din multitudinea de persoane care au venit doar să se pozeze alături de el sau care au vrut să îi strângă mâna și să îi mulțumească pentru interesul pe care îl arată producătorilor și fermierilor români, dar și pentru multele programe de sprijin care se derulează prin Ministerul Agriculturii.

Orezul modificat genetic, cheia în stoparea foametei în lume?

Scris de Mihaela Horchidan. Posted in Social


Copierea unei gene cheie ar putea ajuta la hrănirea a sute de milioane de oameni din întreaga lume care se confruntă cu deficiențe nutriționale.
Alimentele modificate genetic au potențialul de a hrăni sutele de milioane de oameni din întreaga lume care sunt subnutriți. Având în vedere beneficiile pe care le aduce modificarea genomului mâncării noastre, un nou studiu publicat în Science ar putea oferi un compromis util: o modalitate de a îmbunătăți randamentul unei culturi esențiale fără a adăuga gene din organisme diferite.
,,Orezul este una dintre cele mai importante culturi, deoarece este un aliment de bază pentru aproape jumătate din populația lumii”, spune pentru Inverse Wenbin Zhou, genetician la Programul național de cercetare și dezvoltare cheie din China și co-autor al studiului.

Prin duplicarea unei gene cheie, o echipă de cercetători din China a reușit să creeze o tulpină de orez agricol care produce cu până la 40% mai multe boabe.

Combaterea intoleranței în rândul tinerilor prin intermediul proiectului VEDA

Scris de Lavinia Oșan. Posted in Social


În perioada iulie - noiembrie 2022, Asociația Esperando derulează proiectul VEDA-Voluntariat-educație-dizabilitate-acțiune.
Scopul proiectului este cel de combatere a intoleranței și creşterea implicării tinerilor în activitățile de voluntariat în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale.
De asemenea, prin intermediul acestuia se dorește să se contribuie la dezvoltarea solidarității și să se promoveze toleranța între tineri, în special pentru a stimula coeziunea socială.
Pentru a realiza obiectivele propuse vor fi organizate diferite activități pe tot parcursul proiectului, precum:
- o caravană a dizabilității ce are drept scop informarea, conștientizarea și implicarea tinerilor din școlile în procesul de combatere a intoleranței cu privire la tinerii cu dizabilități și integrarea acestora în viața comunității.
- realizarea de activități sportive - incluzive, dar și educative și de relaxare dedicate atât persoanelor tipice, cât și atipice.

Mai puțini bani de vacanță. Câți dintre români și-au redus bugetul în 2022?

Scris de DN. Posted in Social


Peste 37% dintre români și-au redus bugetele pentru vacanță anul acesta, în timp ce mai mult de un sfert nu vor pleca deloc în concediu și nu au alocat niciun ban în acest sens.
În ceea ce privește sumele alocate, circa 38,5% au bugetul pentru concedii sub 3 000 lei pentru întreaga familie, iar din aceștia, aproape 11% vor să plece în vacanță cu mai puțin de 1 000 de lei.
Circa 37,5% dintre români și-au redus bugetul pentru concedii în acest an, 27% dintre respondenți declară că sumele sunt similare cu anul trecut, în timp ce doar 20% au în vara aceasta mai mulți bani dedicați vacanțelor.

Câți dintre români sunt mai generoși cu bugetele de vacanță?

Ponderea celor care sunt mai generoși cu bugetele de vacanță și alocă peste 3 000 de lei este de 35%, iar dintre aceștia 21,1% plănuiesc să cheltuiască până în 6 000 de lei în vacanță, 8,1% – între 6 000 și 10 000 de lei și doar 5,8% au un buget mai mare de 10 000 de lei pentru concediu.

REVI - Recuperare, educație, voluntariat, inovație – un nou proiect Esperando

Scris de Lavinia Oșan. Posted in Social


Asociația Esperando a inițiat un nou proiect în folosul persoanelor cu dizabilități din Municipul Baia Mare.
Scopul proiectului este cel de îmbunătăţire a calităţii vieţii tinerilor cu dizabilităţi din Baia Mare, prin activităţi inovative de recuperare, educație, voluntariat și petrecere a timpului liber, prin implicarea tinerilor din comunitatea băimăreană.
Pe durata proiectului vor fi organizate activități de:
-    voluntariat și includere socială: activități de ecologizare, întâlniri ale tinerilor din şcoli cu cei cu dizabilităţi (pentru a se cunoaște și a înţelege importanţa sănătăţii, mişcării, ajutorului şi comunicării în echipă), ateliere de creație cu voluntari și alți colaboratori (pictură în natură), expoziție cu lucrările realizate prin ochii lor.
-    petrecere a timpului liber în mod sănătos pentru tineri: drumeții și activități în natură cu voluntari și parteneri.

Recomandări cadru pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor de temperaturi extreme

Scris de DSP MM. Posted in Social


1.Recomandări pentru populaţia generala
      -  Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11-18;
      -  Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
     -   Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius;
     -   Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine);
     -   Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
-   Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă;
     -   Beţi zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. în perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.
-   Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022