Ileana, principesă a României, preferata Reginei Maria

Scris de Ioana Matei. Posted in Romania


Ileana, principesă a României, s-a născut la 5 ianuarie 1909 în București, fiind fiica Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.
Mulți au speculat că Ileana ar fi fost, de fapt, fiica lui Barbu Știrbey, un apropiat al familiei regale și mai ales al Reginei Maria. Scrisorile acestuia pentru Regina Maria nu au lăsat niciodată nimic de înțeles în acest sens, iar el a avut mereu aceeași atitudine față de Ileana pe care o arăta și cu ceilalți copii ai Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
Totuși, o poveste a rămas cunoscută și a contribuit la continuarea mitului. Elisabeta, sora Ileanei, ar fi chemat-o pe aceasta la geam spunând „vino să-l vezi pe tatăl tău” în timp ce Barbu Știrbey ajungea pentru o audiență cu regele. De asemenea, se spune că Ileana ar fi fost copilul preferat al Reginei Maria, mai ales pentru spiritul său de datorie față de România.

Nicolae Kalinderu, medicul român de care puţini ştiu, a fost extrem de apreciat peste hotarele ţării

Scris de DN. Posted in Romania


La 6 decembrie 1835 s-a născut Nicolae Kalinderu, medic, membru al Academiei Române; a fost unul dintre fondatorii orientării anatomo-clinice şi fiziopatologice în medicina românească internă; împreună cu Victor Babeş a iniţiat studii de mare răsunet privind histologia, microbiologia, diagnosticul şi epidemiologia leprei (m. 16 aprilie 1902)

Considerat unul dintre cei mai importanţi internişti şi primul clinician cercetător din ţară, Nicolae Kalinderu s-a născut pe 6 decembrie 1835, la Bucureşti. A fost medic şi, din 1890, membru corespondent al Academiei Române.

„Întregitorul” Ferdinand I, regele tuturor românilor

Scris de Mihaela STOICA. Posted in Romania


Ferdinand I s-a născut la 24 august 1865 în Sigmaringen, Prusia (acum Germania) și a murit la data de 20 iulie 1927 în București. Numit și „Întregitorul”, a fost rege al României între 1914 și 1927 și, deși aparținea de Casa de Hohenzollern și credea în puterea germană, s-a alăturat Aliaților în Primul Război Mondial.
Fiul prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, Ferdinand I a devenit prinț moștenitor al României în 1889 după ce unicul copil al unchiul său, regele Carol I, murise. În 1893, Ferdinand s-a căsătorit cu Maria, fiica Ducelui de Edinburgh și nepoata reginei Victoria și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Deși părea mai degrabă retras și ezitant, Ferdinand a arătat un interes considerabil pentru afacerile militare românești și a comandat armata în timpul celui de-al doilea război balcanic, în 1913. După ce unchiul său a murit, Ferdinand a moștenit tronul României în octombrie 1914.

Pavel Albu-Tentu, reprezentantul Mănășturului la Alba-Iulia, pe 1 decembrie 1918. Român, cu nume identic, împușcat de hortyști în 1940!

Scris de Ionuț Țene. Posted in Romania


Istoricii români din Cluj-Napoca trebuie să rezolve prin studierea arhivelor și prin anchete de istorie orală o dilemă și o enigmă istorică locală. A fost Pavel Alb -Tentu, reprezentantul Mănășturului la Marea Adunare de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918, împușcat de hortyști în 11 septembrie 1940? În Cimitirul din cartierul Mănăștur se află mormântul lui Pavel Albu -Tentu, chiar lângă biserica renovată a parohiei ortodoxe cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, care a fost reprezentantul Mănășturului la Marea Adunare Națională de la Alb-Iulia din 1 Decembrie 1918, în care s-a hotărât unirea Transilvaniei cu România. Exponent al unei vechi familii mănășturene, Pavel Albu-Tentu (1885 – 1939), om cu știință de carte, s-a aflat printre mănășturenii aleși care a participat, pe 1 decembrie 1918, la Alba-Iulia din partea Cercului II Cluj. În 1918, cartierul Mănăștur de azi era un cartier cu aspect de sat românesc la marginea Clujului. Abia în anul 1895, satul Mănăștur s-a unit cu Clujul și a devenit cel mai mare cartier al orașului de pe Someș. Pe crucea de mormânt a lui Pavel Albu-Tentu scrie anul decesului acestuia: 1939.

Primul Nobel românesc. Povestea fabuloasă a geniului Palade

Scris de Mihaela STOICA. Posted in Romania

 
La data de 19 noiembrie 1912 se năştea omul de ştiinţă George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină, în 1974, pentru contribuţiile la înţelegerea structurii şi organizării funcţionale a celulei. A descoperit ribozomii şi a descris sistemul şi funcţiile membranelor intracelulare.
”M-am născut în noiembrie 1912 în Iaşi, vechea capitală a Moldovei, în estul României. Educaţia mea a început în acel oraş şi a continuat prin luarea bacalaureatului la Liceul “Al. Haşdeu” din Buzău. Tatăl meu, Emil Palade, a fost profesor de filozofie, iar mama mea, Constanţa Cantemir Palade, a fost învăţătoare. Mediul familial m-a ajutat să capăt, cu timpul, un mare respect pentru cărţi, şcoală şi educaţie.
Tatăl meu a sperat ca eu să urmez, ca şi el, filozofia în mediul universitar, dar am preferat lucruri tangibile şi mai specifice – şi astfel, influenţat de rudele de vârsta mea – în 1930 am intrat la Şcoala de Medicină de la Universitatea din Bucureşti.

Una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria românilor

Scris de DN. Posted in Romania


 La 2 noiembrie 1784 a izbucnit răscoala condusă de Horea, Cloşca şi Crişan.
Inceputa in noiembrie 1784, in satul Curechiu (Hunedoara), rascoala lui Horea, Closca si Crisan, miscare cu caracter national si social, iscata ca o reactie a iobagilor romani din Ardeal, disperati de situatia lor economica si sociala tot mai greu de suportat, s-a incheiat dupa foarte scurt timp, la sfarsitul lunii decembrie a aceluiasi an, cand cei trei conducatori au fost prinsi si executati.

Procesul Maniu, cea mai mare înscenare din istoria României: ''Sunt terorizat''

Scris de DN. Posted in Romania


La 11 noiembrie 1947 se dă sentinţa în procesul Iuliu Maniu. Maniu, în vârstă de 75 de ani, este condamnat la închisoare pe viaţă împreună cu vicepreşedintele PNŢ, Ion Mihalache.
După 23 august 1944,  Iuliu Maniu, fost deputat, fost prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933) şi preşedinte al Partidului Naţional-Ţărănesc (1926-1933, 1937-1947), a luptat împotriva preluării ţării de către comunişti, proces pe care a refuzat să-l accepte, încrezător în sprijinul marilor puteri occidentale.
La 1 noiembrie 1944, Iuliu Maniu îl întreba printr-o telegramă pe vicemareşalului Donald Stevenson dacă guvernul britanic are de gând să predea România Uniunii Sovietice, răspunsul fiind negativ. Pe 8 noiembrie însă ministerul de externe al Marii Britanii (Foreign Office) îi scria reprezentantului său la Bucureşti (John Le Rougetel) într-o telegramă strict confidenţială că înţelegerea dintre Churchill şi Stalin privind Grecia şi România orientează politica britanică.

Una dintre cele mai mari bătălii din istoria românilor. Regele Ungariei a scăpat cu viaţă ca prin minune din ea

Scris de DN. Posted in Romania


La 9 noiembrie 1330 a început celebra luptă de la Posada, care a consemnat independenţa Ţării Româneşti.
Desi vasal al regelui Ungariei, asa cum este numit in mai multe documente ale vremii, Basarab daduse destule semne de rebeliune fata de cel ce ar fi trebuit sa ii fie suveran… Carol Robert de Anjou. In anul 1323, Basarab il sprijina militar pe tarul bulgar Mihail Sisman in lupta impotriva Imperiul Bizantin, o actiune ce incalca vasalitatea sa fata de regele Ungariei.
Sapte ani mai tarziu, la 28 iulie 1330, voievodul muntean este alaturi de acelasi Mihai Sisman in lupta de la Velbuzd, impotriva regelui sarb Stefan Decanski, un aliat al lui Carol Robert de Anjou.

Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu ”parveniţii” din PCR

Scris de DN. Posted in Romania


 La 4 noiembrie 1900 s-a născut Lucreţiu Pătrăşcanu, conducător al Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog şi economist (d. 17 aprilie 1954)
Despre Lucretiu Patrascanu se poate spune orice, mai putin ca nu a fost un patriot pana in maduva oaselor. Departe de a se asemana cu parvenitii care gasisera in Partidul Comunist o forma de a avansa cat mai rapid pe scara sociala, Patrascanu era un om de o cultura deosebita.
Avocat, sociolog, economist, el a imbratisat doctrina comunista inca din timpul studentiei (1919), optand pentru un socialism de factura nationalista.

Strada Sforii din Brașov, una dintre cele mai înguste străzi din lume

Scris de Ioana Matei. Posted in Romania


Orașul istoric Brașov este de-a dreptul impresionant, fiind situat în zona centrală muntoasă a României și construit de Cavalerii Teutoni și germanii aduși de Regele Ungariei pentru a proteja rutele de negoț și pentru a dezvolta economia locală.
În afară de arhitectura spectaculoasă care a fost lăsată moștenire, orașul Brașov ascunde și alte „comori”, cum ar fi una dintre cele mai înguste străzi din Europa și din lume, Strada Sforii.
Strada Sforii a fost construită ca o cale de acces pentru pompierii din oraș, între Poarta Șchei și Strada Cerbului, fiind atestată documentar în secolul XVII, deși ar fi fost construită încă din secolul XV.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021