Ședința Consiliului Mondial al Rutenilor

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


În data de 25 august a.c. a avut loc ședința Consiliului Mondial al Rutenilor, ședință pregătitoare pentru organizarea în bune condiții a celui de-al XVI-lea Congres Mondial al Rutenilor și celui de-al X-lea Forum Mondial al Tineretului Rutean, care se vor desfășura în luna septembrie în localitatea Krinyca din Polonia. Această ședință s-a desfășurat on-line și au participat toți membrii CMR, dată fiind importanța evenimentului. Ordinea de zi a cuprins, pe lângă chestiunile tehnice de organizare cât și chestiuni legate de pandemia de CoronaVirus. Au fost discutate mai multe puncte printre care: organizarea participării la Gorlice în Polonia la manifestările prilejuite de împlinirea 30 de ani de existență a organizației Ruska Bursa, prima organizație ruteană din Polonia; nominalizarea de către orragizațiile rutene membre ale CMR a persoanelor pentru premiul Vasil Turok Hetes, acordat anual pentru excelență în activitatea de afirmare a identității rutene.

Credința creștinilor ruteni

Scris de Pr. Vasile Bojcsuk. Posted in Rutenii


Găsim elemente ale creștinismului răsăritean și în bisericile carpato-rutene așa cum le găsim în limbă și cultură. Religia și credința a devenit unul dintre cele mai deosebite și importante aspecte ale vieții rutenilor. Străbunii noștri din vechime credeau în mai mulți zei care reprezentau puterile naturii. Cel mai puternic dintre zeii păgâni a fost Perun pe care îl invocau cu ajutorul descântecelor.
Creștinismul a pătruns în spațiul carpatin în a doua jumătate a secolului al IX-lea. Rutenii au adoptat credința creștină în jurul anului 863 de la apostolii creștini Kiril și Metodie. În biserica ruteană greco-catolică se slujea liturghia lui Ion Gură de Aur, limba folosită fiind slava veche.

Vizită pastorală a PS Ioan în parohia Greco-Catolică Orăștie

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


În duminica din 25 iulie, Preasfințitul Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Greco-Catolică Orăștie, Jud. Hunedoara. Preasfințitul Ioan a fost întâmpinat cu Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie în fața bisericii parohiale „Ilie Tezviteanul” de către: Msg. Angelo-Narcis Pop, vicarul general al Episcopiei de Lugoj, pr. Silviu-Lucian Bindea, parohul bisericii, protopop de Orăștie, preot Vasile Bojcsuk paroh de Peregu Mare, dr. Gheorghe Firczak, președinte UCRR, ca semn al recunoștinței, pentru colaborărarea fructuoasă de-alungul timpului pe plan cultural și spiritual.

Participarea UCRR la Simpozionul organizat cu prilejul a 75 de ani de la moartea marelui om de cultură, acad. Anton Hodinka

Scris de Francisc Gal. Posted in Rutenii


O delegație a uniunii noastre, formată din președinte UCRR dr. Gheorghe Firczak, Francisc Gal, Viorica Bojcsuk și pr. Vasile Bojcsuk, preot al Parohiei Rutene din Peregu Mare, a fost prezentă la Budapesta la o manifestare culturală de excepție, la invitația domnului Stepan Ljavinec, președintele Consiliului Mondial al Rutenilor, eveniment organizat cu prilejul comemorării a 75 de ani de la moartea marelui om de cultură, academician și istoric Anton Hodinka.
La acest jubileu au participat numeroși reprezentanți ai comunității rutene, ruteni din Slovacia, alături de mai multe personalități din Ungaria. În cadrul manifestării, au fost acordate  o serie de premii pentru activitatea desfășurată pentru promovarea tradițiilor, culturii, limbii și spiritualității rutenilor, iar părintele Vasile Bojcsuk, preot al Parohiei Rutene din Peregu Mare, a fost distins cu o diplomă și o plachetă de cristal oferite pentru întreaga activitate spirituală desfășurată pentru rutenii din România și de pretutindeni.

Să cunoaștem frumusețile țării noastre

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


Uniunea Culturală a Rutenilor din România, a organizat o acțiune culturală pentru copiii ruteni din comuna Bistra, pentru ca aceștia să descopere noi locuri frumoase din țara noastră. Prima oprire a fost la Salina din orașul Turda, unde copiii, însoțiți și de un ghid, au descoperit istoria minei de sare, procesul de extragere a sării din cele mai vechi timpuri, și cele mai frumoase locuri ale acesteia, cum ar fi Mina Rudolf, Mina Terezia și lacul natural al acesteia, Mina Iosif - Sala ecourilor, toate fiind fascinante și educative în același timp. Copiii au acordat o atenție deosebită procesului de extragere cu caiii a sării și au pus multe întrebări ghidului în legatură cu acest subiect. Și-au adus aminte că și bunicii lor le povesteau multe despre munca facută cu caii, in special în pădure la extragerea lemnului și pe câmp la arat, deoarece asta le permitea pozitionarea geografică a comunei. După câteva ore de explorări, copiii au servit masa de prânz la Restaurant Talora din Turda.

Rusaliile la credincioșii greco – catolici ruteni din Peregu Mare

Scris de Vasile Bojcsuk. Posted in Rutenii


Sărbătoarea de Rusalii este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște. De Rusalii, atât creștinii ortodocși, cât și ceigreco-catolici, sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh. Denumirea de Cincizecime a acestei zile vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Paște.
Ca în fiecare an, sărbătoarea de Rusalii este celebrată la exact 50 de zile după Învierea Domnului. Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi de Rusalii, lunea, se sărbătorește Sfânta Treime. Prima și cea de-a doua zi de Rusalii sunt zile libere legale.

RUTENII - la balon

Scris de Cristina BODNARIUC. Posted in Rutenii


Sâmbătă 12.06.2021 și duminică 13.06.2021 s-au desfășurat, la Baza Șcheia- Suceava, meciurile de fotbal între cele 16 de echipe înscrise în competiția: Cupa Verii, organizată de Eduard Bârsan. Tinerii pasionați de fotbal, dornici de mișcare și socializare, s-au înscris în acestă competiție reprezentând cu cinste Sucursala Dărmănești – Suceava a UCRR.
În prima zi s-au disputat meciurile din grupe, echipa noastră, Rutenii, calificandu-se în urma a trei meciuri caștigate (Rutenii - Viitorul Suceava 5-0, Rutenii - Jetix: 2-0, Rutenii - Casa Group: 2-0), iar duminică s-au desfășurat meciurile din sferturi: A1-C2: Casa Grup - Molerii 4-0; A2-C1: Rutenii - El Carditores 1-0; B1-D2: Bucovina Rădauți - Molerii 4-0; B2-D1: Brotherhood - Rai Caffe 0-0 (1-2).  Semifinale:    A1-C2=B1-B2 Casa Group - Bucovina Rădăuți 1-0; A2-C1=B2-D1Rutenii - RaiCaffe 0-2. Finalele:    Finala mică: Rutenii - Casa Group 1-2; Finala mare: Bucovina Rădăuți - Rai Caffe 5-2.

1 Iunie – Ziua Internațională a copilului

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


Filialele UCRR din Maramureș, Suceava, Arad și Hunedoara au organizat diverse activități culturale și educative pentru copii și părinți. Aceste activități au fost organizate la Bistra -județul Maramureș, Peregu Mare - județul Arad, Dărmănești - județul Suceava și în satul Pojoga, comuna Zam - județul Hunedoara.
Țări din lumea întreagă au aderat la această metodă de sărbătorire, dar data diferă de la țară la țară. În România, ziua de 1 iunie este legată de Ziua pentru Protecția Copilului și este sărbătorită prin activități dedicate copiilor, atât în școli și grădinițe, cât și în spații publice. În România, Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie.

Iunie, o lună a bucuriei și a împlinirilor

Scris de Maria Saghin. Posted in Rutenii


1 Iunie, celebrăm cu bucurie și exuberanță ziua celor mici, ziua speranțelor împlinite, întruchipate de chipurile senine și inocente ale copiilor, ale nepoților sau ale elevilor noștri. Devenită o zi tradițională, ne pregătim din timp pentru ca nimic să nu umbrească bucuria din sufletul sărbătoriților, nici măcar fiorosul covid care s-a retras rușinat și a lăsat ca tinerețea și bucuria să se manifeste liber. Orice colț de țară a fost însuflețit de atmosfera de sărbătoare, de râsul vesel al copiilor, de cântecele lor. Părinții s-au întrecut pe sine pentru a le oferi o zi de neuitat, dascălii au organizat excursii, vizite la muzee, plimbări prin locuri minunate. Relaxarea a fost posibilă datorită reducerii ratei de infectare cu Covid-19, posibilă și datorită ratei relativ satisfăcătoare a vaccinărilor așa că bucuria a fost cu atât mai mare.

Ședință pregătitoare pentru Recensământul populației și al locuințelor - 2022

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


În data de 26 mai 2021, am fost reprezentanta Uniunii Culturale a Rutenilor din România, la ședinta care a avut ca temă: pregătirea recensământulului populației și locuințelor ce va avea loc în anul 2022.
Ședința convocată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a avut loc la București, la sediul Uniunii Elene din România și a reunit reprezentații organizațiilor minorităților naționale, pentru a discuta chestiuni legate de organizarea și desfpșurarea recensământului.
Ca o noutate pentru recensământul ce va urma, este posibilitatea de autorecenzare, astfel încât orice persoană care are o adresă de email se va putea autorecenza online, usurând astfel acest proces.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021