21 februarie – ziua internațională a limbii materne

Scris de Maria Saghin. Posted in Rutenii


În fiecare an, la 21 februarie, celebrăm prin multiple evenimente ziua limbii materne, așa cum s-a hotărât în anul 1999 în cadrul UNESCO. Oamenii au devenit conștienți de faptul că limba popoarelor este cea mai de preț bogație culturală a omenirii, deci trebuie conservată, transmisă viitoarelor generații.
Ziua internaţională a limbii materne susţine Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 4.6 privind educaţia din Agenda 2030, subliniind importanţa limbilor adecvate de instruire, respectiv folosirea limbilor materne în primii ani de şcoală. Acest fapt facilitează accesul la educaţie şi promovează, în acelaşi timp, echitatea, pentru grupurile de populaţie care vorbesc limbi minoritare şi autohtone, în special a fetelor şi femeilor, şi totodată, îmbunătăţeşte calitatea educaţiei şi procesul de învăţare prin înţelegere şi creativitate, şi nu prin memorare.

Vizită de documentare folclorică

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


Motto: „…datinile, proverbele, muzica şi poezia sunt arhivele popoarelor, iar cu ele se poate constitui trecutul lor îndepărtat. Căci nu există bucurii mai de preţ ca averea de cuget şi simţire inclusă şi păstrată cu sfântă grijă de-a lungul vremurilor în adâncul sufletului românesc, al moşilor şi strămoşilor noştri.” Alexandru Vlahuță


În data de 21 februarie, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, împreună cu tinerii din Bistra, a organizat evenimentul cultural „Vizită de documentare folclorică”, prilej prin care am avut ocazia să stam de vorba cu tinerii care fac parte din Ansamblul „Cervona Ruja”, în legatură cu viziunea lor în ceea ce privește viitorul artistic al acestui ansamblu.

Întâlnire cu membrii ai Comitetului de Experți din cadrul Secretariatului Consiliului Europei la Cluj Napoca

Scris de Vasile Bojcsuk. Posted in Rutenii

În data de 6 februarie a.c. a avut loc un eveniment important pentru rutenii din România. La Casa Universitarilor aparținând Universității Babeș – Bolyai o delegație a Uniunii Culturale a Rutenilor din România a avut o întâlnire cu o membrii ai Comitetului de Experți ai Consiliului Europei, delegație condusă de domnul Maxime Huot. Uniunea noastră a fost reprezentată de președinte dr. Gheorghe Firczak, deputat Iulius Firczak, Vasile Bojcsuk – secretar general a UCRR, Svetlana Mureșan – președinta organizației de tineret a UCRR și Svetlana Bojcsuk. Întâlnirea a avut ca temă limbile regionale și ale minorităților, repectiv limba ruteană.

21 ianuarie 2023 - eveniment special: întâlnirea de suflet a rutenilor din România

Scris de Ilie Gherheș. Posted in Rutenii


Maramureșul are cadența timpului său. Nu trebuie să grăbești niciodată Maramureșul, nici să-ți pară rău dacă n-ai făcut ceva! Mai sunt ocazii, întotdeauna! Mai vin! Cel puțin aici, unde ființa umană mai respiră și după calendarul vechi.
Cu ocazia revelionului pe stil vechi, ținut încă la noi de către mai toate comunitățile tradiționale, rutene, dar și românești, într-o sală de evenimente de prestigiu din comuna Petrova a avut loc un eveniment insolit, unic în felul său: întâlnirea de suflet a rutenilor din întreaga țară. Această etnie s-a dovedit, încă o dată, un exemplu de bune practici, scoțând în evidență modelul de conviețuire în bună rânduială și înțelegere cu etnia majoritară, cea română, dar și cu celelalte, care compun tabloul mozaicat etnic al regiunii, aici pe granița nord-vestică.

Sărbătorirea trecerii în noul an pe rit vechi - 2023, Peregu Mare, Nădlac

Scris de Svetlana Bojcsuk. Posted in Rutenii


La mijlocul lunii ianuarie, în filiala din Arad, la Nădlac, într-o frumoasă sală de evenimente, membri și simpatizanți ai uniunii noastre au participat la o manifestare culturală de marcare a trecerii în noul an pe rit vechi. Alături de conducerea uniunii, ne-a onorat cu participarea și domnul Kovacs Emerik – primarul localității Peregu Mare. Astfel, după intonarea Imnului rutenilor din România, au susținut alocuțiuni domnul dr. Gheorghe Firczak – președintele UCRR, domnul Iulius Firczak – deputat UCRR și domnul Kovacs Emerik – primarul comunei Peregu Mare. Domnul dr. Gheorghe Firczak, în cuvântul său, a prezentat momente din activitatea culturală și organizatorică a uniunii, atât în țară cât și în străinătate, precum și legăturile cu organizațiile membre ale Consiliului Mondial al Rutenilor. Domnul Iulius Firczak a prezentat implicarea sa în activitatea parlamentară, ca reprezentant al UCRR în Camera Deputaților și membru al Comisiei de Finanțe.

Crăciunul la rutenii din Bistra

Scris de Ilie Gherheș. Posted in Rutenii


Crăciunul este o sărbătoare a familiei, iar pe la aprinsul lămpilor și după trecerea primului rând de colindători, se lua prima masă de post. Dintr-un inexplicabil complex de inferioritate, autoritățile comuniste au creat și vehiculat marota celor patru „țări” ale actualului județ: Maramureșul Voievodal, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Țara Codrului.
Din punct de vedere etno-istoric, aceste construcții intelectuale artificiale, corespund zonelor etnografice eponime dar, realitatea ne contrazice, pentru că mai există încă o zonă etnografică distinctă, cel puțin la fel de vivace, cea a rutenilor maramureșeni, regăsiți și astăzi pe aceleași teritorii istorice pe care s-au așezat, la venirea lor în zonă.

Comemorarea eroilor martiri căzuți pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Rutenii


La împlinirea a 33 de ani de la jertfa eroilor trecuți la cele veșnice în Revoluția din anul 1989, prin care regimul comunist a fost înlăturat de la putere, joi, 22 decembrie 2022, în Deva, la monumentul dedicat acestor eroi, a avut loc o manifestare comemorativă.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit o slujbă de pomenire, împreună cu un sobor de preoți, și a rostit un cuvânt despre jertfa sângeroasă a eroilor de la Revoluția din Decembrie 1989. În continuare a urmat rostirea mai multor alocuțiuni din partea reprezentanților Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Decembrie 1989 Hunedoara – Deva și din partea reprezentanților autorităților centrale, județene și locale, iar apoi au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor Revoluției din anul 1989. Uniunea noastră a depus o coroană de flori și a fost reprezentată la eveniment de președintele UCRR dr. Gheorghe Firczak, care a și rostit o alocuțiune despre însemnătatea Revoluției Române din Decembrie 1989 pentru poporul român, pentru minoritățile naționale din România.

Concert de colinde și obiceiuri de Crăciun

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


Ansamblul “Cervona Ruja” a participat în data de 18 decembrie a.c. la evenimentul organizat cu sprijinul Primăriei Petrova, de domnul coregraf Tudor Babici, unde, împreună cu Ansamblul Folcloric “Tileguta” și alți artiști, au adus emoția Crăciunului și a obiceiurilor de Crăciun, mai aproape de inimile celor prezenți.
Mulțumim Uniunii Culturale a Rutenilor pentru tot sprijinul acordat, mulțumim domnului primar Vasile Duciuc pentru frumoasele cuvinte adresate, domnului primar Ion Petrovai, și nu în ultimul rând, domnului Tudor Babici pentru minunata coregrafie a ansamblului nostru.

18 Decembrie 2022 - Ziua minorităților naționale

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


În data de 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase. Recunoscând importanţa momentului, o serie de state au declarat ziua de 18 decembrie a fiecărui an ca Zi a minorităţilor naţionale. România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998, prin care data de 18 decembrie a fost declarată Ziua minorităţilor naţionale. Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat în ședința din 21 noiembrie 2017, Legea privind instituirea Zilei Minorităţilor Naţionale din România ca sărbătoare naţională. Preşedintele României a promulgat această lege în data de 7 decembrie 2017, astfel ziua de 18 Decembrie devenind zi de sărbătoare naţională în țara noastră.

Festivalul de datini, colinde și obiceiuri de iarnă

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


Sărbătorile de iarnă reprezintă pentru toți motive de bucurie, veselie, fiind perioada cu cele mai frumoase tradiții, obiceiuri și datini populare venite din străbuni și transmise din generație în generație și păstrate cu sfințenie în unele zone, precum Maramureșul, de exemplu. Ansamblul “Cervona Ruja” a Uniunii Culturale a Rutenilor din România, a participat la Festivalul de datini, colinde și obiceiuri de iarnă, organizat de Consiliul Județean Timiș, Primăria și Consiliul Local Giarmata, Primăria și Consiliul Local Ghiroda, precum și de Asociația Pro Datina, în perioada 7-10 decembrie 2022. Tinerii talentați au urcat pe scenă în diferite zile, în Giarmata și Buzias, unde au fost așteptați cu multă nerăbdare și curiozitate de publicul numeros prezent.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023