Nicolae Grigorescu, pictorul care nu și-a uitat niciodată originile

Scris de Ioana Scholler. Posted in Romania


Pictorul Nicolae Grigorescu s-a născut la data 15 mai 1838, fiind unul dintre fondatorii picturii moderne române, urmat de Ștefan Luchian și Ion Andreescu.
Grigorescu a devenit un simbol al generațiilor de artiști care, la începutul secolul XX, încercau să identifice și să expună valorile spiritualității românești.
Nicolae Grigorescu s-a născut în Pitaru, Dâmboviţa, al șaselea copil al cuplului Ion și Maria Grigorescu. În 1843, după moartea tatălui său, familia se mută la București, în mahalaua Cărămidarilor, în casa unei mătuși. Nicolae a moștenit talentul său artistic de la unchiul Ghiţă, acesta fiind cel care i-a dat cărbune pentru a desena. În anii de școală primară, Nicolae picta și vindea iconițe prin târguri, astfel câștigând bani pentru familia sa. După o perioadă ca ucenic în atelierul pictorului Anton Chladek, Nicolae Grigorescu execută icoane pentru bisericile din Băicoi și Mănăstirea Căldăruşani.Mândria de a fi român și iubirea față de oamenii simpli

Cu ajutorul lui Mihail Kogălniceanu, Nicolae Grigorescu obține o bursă de studii la Paris la vârsta de 23 de ani. Grigorescu urmează cursurile Școlii de Belle-Arte, acolo unde frecventează atelierul lui Sebastien Cornu, fiind coleg cu Renoir. Grigorescu studiază compoziția și desenul.
Între 1879 și 1890, Grigorescu lucrează în Franța, ori în Bretagne la Vitré, ori în atelierul său din Paris. După 1890, pictorul se stabilește la Câmpina, fiind dedicate în principal temelor rustice, creând portrete de țărănci, care cu boi pe drumuri de țări și peisaje cu specific românesc.
Între anii 1891 și 1904, Nicolae Grigorescu deschide mai multe expoziții personale la Ateneul Român. În 1899, pictorul este numit membru de onoare al Academiei Române.
Din operele lui Grigorescu reiese mândria de a fi român și iubirea față de oamenii simpli și portul țărănesc. Astfel, se poate spune că pictorul nu și-a uitat niciodată originile. La data de 21 iulie 1907, Nicolae Grigorescu moare la Câmpina. În atelierul său, ultima sa lucrare, „Întoarcerea de la bâlci”, rămâne neterminată.

https://www.descopera.ro/cultura/19850595-nicolae-grigorescu-pictorul-care-nu-si-a-uitat-niciodata-originile

 

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024