Ce este varianta Delta a coronavirusului? Tot ce trebuie să știi

Scris de Ioana Matei. Posted in Sanatate


Pentru prima oară în mai bine de un an, avem motive reale să sperăm că pandemia s-ar putea sfârși. Însă, experții spun că încă există îngrijorări privind noile mutații ale coronavirusului.
O îngrijorare majoră o reprezintă varianta Delta, o tulpină extrem de contagioasă a virusului SARS-CoV-2, care a fost identificată pentru prima dată în India în decembrie 2020.
Un aspect unic despre Delta este repeziciunea prin care se răspândește, a spus F. Perry Wilson, epidemiolog la Universitatea Yale. În jurul lumii, spune Wilson, „Delta va accelera cu siguranță pandemia”.

Din câte știm până acum, oamenii vaccinați împotriva coronavirusului par să fie feriți de varianta Delta, însă persoanele care nu s-au vaccinat și nici nu practică măsurile de prevenție riscă să se infecteze cu noua variantă, spun medicii.

Avertismente de miocardită și pericardită, în prospectul vaccinurilor Pfizer și Moderna împotriva COVID-19

Scris de Mihaela STOICA. Posted in Sanatate


Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA (FDA) a adăugat un avertisment în prospectul vaccinurilor împotriva COVID-19 produse de Pfizer / BioNTech şi Moderna pentru a indica riscul rar de inflamaţie cardiacă.
Pentru fiecare dintre cele două vaccinuri, prospectele au fost revizuite pentru a include un avertisment, potrivit căruia reacţiile adverse sugerează riscuri crescute de miocardită şi pericardită, în special după a doua doză şi cu apariţia simptomelor după câteva zile după vaccinare.
Miocardita este o afecțiune a inimii care provoacă inflamația mușchiului cardiac, iar pericardita este inflamația țesutului din jurul inimii. Oficialii FDA au precizat că în continuare beneficiile vaccinurilor împotriva COVID-19 depășesc riscurile pe care le au efectele adverse.

Alimentele care te ajută să ai un creier sănătos

Scris de Maria Martac. Posted in Sanatate


În medie, un creier adult cântărește 2% din greutatea totală a unei persoane și folosește aproximativ 25% sau mai mult din energia totală obținută din alimente (în principal carbohidrați)! Ceea ce mâncăm afectează toate organele corpului uman, dar cel mai mult ne influențează creierul – în bine sau în rău. Deci este esențial să alegem alimentele care susțin o sănătate optimă a acestuia și ajută la conexiunile inter-neuronale.
Mai multe conexiuni inter-neuronale înseamnă un creier mai inteligent. Acesta este modul în care creierul decodifică informațiile primite din mediu, modul în care își amintește obiecte și situații și modul în care le comandă mușchilor să reacționeze și cum să se miște.

Cum putem evita toxiinfecţiile alimentare pe timpul verii. Recomandările lansate de ANSVSA

Scris de DN. Posted in Sanatate


 Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) lansează un set de recomandări pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare vara.
Neregulile pot fi sesizate la un call center.
Sfaturile ANSVSA către consumatori:
    să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care au fost obținute în unități autorizate/înregistrate aflate sub supravegherea medicilor veterinari oficiali/inspectorilor oficiali din cadrul ANSVSA, sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă

Varianta Delta va deveni dominantă în România în august. Gheorghiță: 9 din 10 cazuri vor fi cu tulpină Delta

Scris de DN. Posted in Sanatate


Nouă din 10 cazuri de COVID-19 care vor apărea la sfârșitul lunii august vor fi infecții cu tulpină Delta, a spus, miercuri seara, colonelul Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță a declarat, miercuri seara, la emisiunea „Marius Tucă Show”, de la Aleph News, că este posibil să nu mai fie cazul pentru a treia doză de vaccin, dacă imunitatea colectivă va fi de 60 – 70%.
„Este posibil să nu fie nevoie să mai fac a treia doză de vaccin, dacă avem populație vaccinată într-un număr mare cu schemă completă (…), să avem imunitate colectivă, adică 60 – 70%. Imunitate colectivă avem prin vaccinare și prin trecerea prin boală. Sigur că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă, (…) ci doar 3 – 6 luni”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

Ciupercile pot reduce riscul de cancer cu până la 45%. Câte ciuperci ar trebui să consumăm zilnic

Scris de Ioana Matei. Posted in Sanatate


Potrivit unui nou studiu, consumul a doar 18 grame de ciuperci pe zi, echivalentul a două ciuperci de dimensiune medie, ar putea reduce riscul de cancer cu până la 45%.
Studiul, o analiză elaborate de cercetătorii de la Pennsylvania State University publicată în jurnalul Advances in Nutrition, a descoperit o relație surprinzătoare între consumul de ciuperci și riscul de cancer prin analizarea a 17 studii în privința cancerului publicate între 1966 și 2020.
Ciupercile sunt adesea considerate un „super-aliment” pentru că sunt bogate în vitamine, nutrienți și antioxidanți. Deși unele tipuri de ciuperci, precum shiitake sau buretele negru (Pleurotus ostreatus), au cantități mai mari de ergotioneină, un aminoacid important asociat cu un risc scăzut de cancer, consumul a oricărui tip de ciuperci zilnic pare să reducă riscul de cancer cu până la 45%.

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că varianta Delta va deveni dominantă: „Perspectiva unui nou val e clară”

Scris de DN. Posted in Sanatate


Perspectiva unui nou val este cât se poate de clară, iar varianta Delta a tulpinii virale SARS-COV-2 are toate caracteristicile să devină dominantă, anunță șeful campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță.
„Fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile. Este important ca într-o perioadă de circa o lună – o lună și jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte, pentru că perspectiva unui nou val în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale are toate caracteristicile să devină dominantă”, spune Valeriu Gheorghiță.

Cheagurile de sânge provocate de vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea fi prevenite

Scris de DN. Posted in Sanatate


Oamenii de ştiinţă din Germania susţin că au desluşit cauza formării cheagurilor de sânge legate de vaccinurile anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi Johnson&Johnson şi consideră că s-ar putea face modificări pentru a opri această reacţie, potrivit Financial Times.
Rolf Marschalek, profesor la universitatea Goethe din Frankfurt, care desfășoară din martie cercetări despre această afecţiune rară, a declarat că studiul său a arătat că problema este cauzată de vectorii adenovirus pe care ambele vaccinuri îi utilizează pentru a livra proteina spike a virusului SARS-CoV-2 în organismul uman.
Vaccinurile trimit proteina spike în nucleul celulei. Odată ajunse în nucleul celulei, anumite părţi ale proteinei spike se îmbină sau se despart, creând versiuni mutante, care nu sunt capabile să se lege de membrana celulară unde are loc imunizarea importantă.

Sindromul Havana. Simptome neurologice misterioase apar la diplomați și spioni americani din toată lumea

Scris de Ioana Matei. Posted in Sanatate


O afecțiune neurologică misterioasă, observată pentru prima oară la diplomații americani din Havana, Cuba, ar fi mult mai răspândită în rândul diplomaților, soldaților și spionilor decât s-a crezut până acum.
Peste 60 de oameni s-au plâns de episoade bruște de greață, amețeală și dureri de cap. În cel puțin câteva dintre cazuri, simptomele au fost persistente, cu probleme precum durere și vertigo fiind raportate de diplomații Statelor Unite.
Administrația Joe Biden a urgentat investigarea incidentelor, iar un raport din 2020 a sugerat că afecțiunea ar putea fi cauzată de pulsații directe de energie de frecvență radio. Energia de frecvență radio include unde și microunde radio.

Pandemia ar putea amplifica obezitatea la copii, una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe

Scris de DN. Posted in Sanatate


Pandemia ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe: creșterea obezității la copii, spune dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.
Rata mare de obezitate infantilă este alarmantă, se arată într-un raport al biroului regional al OMS, publicat marţi.
În unele țări europene, 1 din 3 copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani este supraponderal sau obez. Țările mediteraneene au cele mai mari rate de obezitate, dar situația de acolo începe să se îmbunătățească.
Acestea sunt câteva dintre concluziile noului raport OMS, ce conține date pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani în 36 de țări.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024