La ce simptome trebuie mers la medic urgent după vaccinare

Scris de DN. Posted in Sanatate


România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate persoanele începând cu vârsta de 18 ani. Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV, a vorbit despre simptomele care ar trebui să îi ducă pe cei vaccinați de urgență la medic.
O durere de cap puternică sau abdominală, ce nu cedează la tratament, pete pe picioare, durere în piept sau dificultate la respirație sunt simptome care trebuie să alarmeze o persoană vaccinată că ar putea suferi o tromboză, spune col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV.
Valeriu Gheorghiță a explicat, la ce simptome trebuie să intrăm în alertă și să mergem la medic, după vaccinare, pentru că riscăm să suferim o tromboză.

Cercetătorii ar putea începe să testeze pe oameni un vaccin universal împotriva coronavirusului

Scris de Ioana Matei. Posted in Sanatate


Ultimul an ar fi fost mult mai diferit dacă un vaccin împotriva SARS-CoV-2, coronavirusul care cauzează COVID-19, era deja disponibil.
Tocmai la asta se gândesc acum oamenii de știință care vor ca omenirea să fie pregătită în eventualitatea apariției unui nou coronavirus periculos. Mai multe echipe de cercetători de la diferite instituții încearcă să creeze vaccinuri universale împotriva coronavirusurilor. Experimentele clinice pe voluntari umani ar putea începe chiar de anul acesta.
Dacă vor funcționa, aceste vaccinuri ar putea proteja oamenii împotriva COVID-19 precum și altor coronavirusuri precum SARS, MERS și chiar unele virusuri care cauzează răceala comună.

Măștile și sistemele de ventilație sunt mai importante decât distanțarea socială, demonstrează studiile recente

Scris de Gabriela Alexandru. Posted in Sanatate


Un nou studiu de la Universitatea din Florida Centrală (UCF) sugerează că măștile și un sistem de ventilație bun sunt mai importante decât distanțarea socială, pentru reducerea răspândirii COVID-19 în sălile de clasă. Cercetarea vine într-un moment critic în care școlile și universitățile din SUA se gândesc să revină la programul normal în toamnă.
„Cercetarea este importantă, deoarece oferă îndrumare cu privire la modul în care înțelegem siguranța în mediile interioare”, spune Michael Kinzel, profesor asistent în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică și Aerospațială al UCF și coautor al studiului publicat recent în revista Physics of Fluids.
„Studiul constată că nu este nevoie de distanțare socială atunci când măștile sunt obligatorii”, spune el. „Cu măști, probabilitatea de transmitere nu scade odată cu creșterea distanței fizice, ceea ce subliniază modul în care masca poate fi cheia pentru creșterea capacității în școli și în alte locuri”, a adăugat profesorul.

Viagra poate prelungi viața bărbaților cu boală coronariană

Scris de Mihaela STOICA. Posted in Sanatate


Viagra a ajutat, de zeci de ani, bărbații de toate vârstele să depășească problemele legate de disfuncția erectilă, îmbunătățindu-le viața sexuală.
În ciuda succesului său, nu a fost menită să aibă acest rol. Viagra, sau substanța activă sildenafil, a fost creată inițial pentru a trata tensiunea arterială crescută și bolile de inimă. S-a constat că avea un efect secundar pentru erecții prelungite, astfel că a început să fie folosită pentru impotență.
Cu toate acestea, bărbații care au o boala arterială coronariană stabilă (BACS), și care utilizează Viagra pentru impotență, pot trăi mai mult decât pacienții care iau medicamente alternative, sugerează un nou studiu realizat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia.

Tot mai mulți români își reduc consumul de carne. Preferințele variază și în funcție de vârstă

Scris de Ioana Scholler. Posted in Sanatate


 95% din consumatorii din mediul urban consumă carne cel puțin o dată pe săptămâna si doar 1% declară ca nu consuma niciodată carne, iar 39% dintre ei si-au redus consumul in ultimele 12 luni, arată un studiu Nielsen.
Pandemia C-19 a declanșat numeroase schimbări, printre care și o migrație a obiceiurilor de consum către ecosistemul casei. În vara anului trecut, 77% dintre românii din mediul urban ne declarau într-un alt studiu (Impactul Covid asupra consumatorilor români) că intenționează să gătească mai mult, că formă de adaptare la situația economică vulnerabilizata de pandemie. Tot atunci era evidențiat un apetit ridicat către produse de origine românească (79%), în special în categoria mâncare.

Un studiu recent a dezvăluit grupa de sânge „preferată” a virusului SARS-CoV-2

Scris de Ioana Scholler. Posted in Sanatate


 Oamenii de ştiinţă încearcă să afle cum infectează virusul oamenii. Rezultatele studiului au arătat că SARS-CoV-2 a avut o „preferinţă mai puternică” pentru grupa sanguină A.
Încă din primele luni ale pandemiei de COVID-19, cercetătorii au analizat predispoziţia oamenilor de a se infecta, în funcţie de grupa de sânge.
Rezultatele se învârt în jurul acelorași concluzii: dacă grupa de de sânge 0 este considerată cu până la 30% mai protejată de COVID-19, datorită caracteristicilor sale particulare, la polul opus cei care au grupa A de sânge ar putea fi mai sensibili în faţa infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Reacția ANSVSA: Pâinea neambalată nu transmite COVID-19

Scris de DN. Posted in Sanatate


ANSVSA consideră că nu este necesară reglementarea suplimentară a comercializării produselor de panificaţie neambalate, ca reacție la un spot publicitar care susține că pâinea neambalată poate constitui o sursă de îmbolnăvire de COVID-19.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor spune că acțiunea induce în eroare consumatorii.
Ca urmare a apariției în spațiul public a spotui publicitar prin care se solicită Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reglementarea comercializării produselor de panificaţie neambalate, inducându-se ideea că pâinea neambalată poate constitui o sursă de îmbolnăvire de COVID-19, instituția a organizat o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor de profil, pentru a informa și a clarifica necesitatea unei astfel de acţiuni, precum şi de a analiza impactul negativ care poate fi generat pe piaţa produselor respective prin mediatizarea de informații eronate.

Unele alimente ecologice mustesc în chimicale

Scris de APC. Posted in Sanatate


Prăjitura tiramisu BIO cu 6 E-uri!
Parizer BIO cu 4 E-uri!
Crenvurşti vienezi BIO cu 4 E-uri!
Măsline verzi BIO cu 2 E-uri!

Asociația Pro Consumatori (APC), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 31 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor, a lansat pe 24 ianuarie anul curent Campania naţională de informare şi educare a consumatorilor „Atenție la etichetă!”, cu scopul de a atrage atenţia consumatorilor cu privire la importanţa înţelegerii informaţiilor menţionate de producătorii de produse alimentare pe etichetele acestora.

Virus, virusuri, viruşi

Scris de N. Grigorie Lăcrița. Posted in Sanatate


Epidemia cu coronavirus a făcut ca zilnic (aproape) fiecare cetăţean să pronunţe noţiunile virus, virusuri și viruşi, dar fără ca numeroşi dintre aceştia să cunoască sensul și conţinutul acestora și care este diferenţa dintre acestea.
Până la apariţia calculatoarelor:
1) noţiunea de „virus” era una singură, avea un singur sens și se referea numai la „materia organică”, numai la „organismele vii”;
2) nu se făcea diferenţă între „virusuri” și „viruşi” care, la singular, au denumirea comună de „virus”.

Legătura dintre vitamina D și COVID-19 – ce au arătat studiile

Scris de Ioana Matei. Posted in Sanatate


Mai multe studii recente au analizat impactul vitaminei D asupra COVID-19. Un studiu cu 489 de participanți a descoperit că persoanele cu o deficiență de vitamina D erau mai predispuse să fie pozitive la infecția cu virusul SARS-CoV-2 față de oamenii care aveau un nivel normal de vitamina D.
Alte cercetări au observat niveluri ridicate ale deficienței de vitamina D la pacienții cu COVID-19 care sufereau de o formă acută de insuficiență respiratorie. Acești oameni aveau un risc crescut de deces.
Un alt studiu a descoperit că dintre 50 de oameni care fuseseră internați la spital din cauza infecției cu COVID-19 și care primiseră o doză concentrată de un tip al vitaminei D (calcifediol), doar unul singur a avut nevoie de tratament la terapie intensivă. În schimb, dintre cei 26 de oameni care nu au primit calcifediol, 13 au avut nevoie să fie tratați la terapie intensivă.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021