Sindromul Havana. Simptome neurologice misterioase apar la diplomați și spioni americani din toată lumea
O afecțiune neurologică misterioasă, observată pentru prima oară la diplomații americani din Havana, Cuba, ar fi mult mai răspândită în rândul diplomaților, soldaților și spionilor decât s-a crezut până acum.
Peste 60 de oameni s-au plâns de episoade bruște de greață, amețeală și dureri de cap. În cel puțin câteva dintre cazuri, simptomele au fost persistente, cu probleme precum durere și vertigo fiind raportate de diplomații Statelor Unite.
Administrația Joe Biden a urgentat investigarea incidentelor, iar un raport din 2020 a sugerat că afecțiunea ar putea fi cauzată de pulsații directe de energie de frecvență radio. Energia de frecvență radio include unde și microunde radio.
„Studiile publicate în urmă cu mai bine de jumătate de secol și de-a lungul ultimelor decenii de către surse occidentale și sovietice susțin acest posibil mecanism. Alte mecanisme ar putea avea efecte adiționale, producând unele dintre simptomele observate”, a explicat dr. David Relman, director al comisiei Academiei Naționale pentru Științe din SUA.
Diplomați din Asia și Europa s-au plâns de simptome neurologice
Relatări despre simptome neurologice au început în 2016, fiind raportate cazuri în rândul oamenilor care lucrează la Ambasada SUA din Havana. De atunci, cazuri au fost raportate și în Rusia, China și alte țări din Asia și Europa. În cazul unui ofițer din Rusia, bărbatul a povestit că în timp ce se apropia cu mașina sa de o intersecție a fost lovit brusc de un val de greață și o durere puternică de cap. Copilul său de 2 ani, aflat pe bancheta din spate, a început să plângă. După ce ofițerul s-a îndepărtat de intersecție, simptomele au încetat și copilul s-a oprit din plâns.
Unii oficiali suspectează că agenția de informații din cadrul armatei ruse s-ar afla în spatele incidentelor, însă Guvernul SUA nu este pregătit încă să dea vina pe cineva.
„Până acum, nu avem informații definitive privind cauza incidentelor, fiind prematur și iresponsabil să speculăm”, a precizat Amanda J. Schoch, purtător de cuvânt al directorului Serviciului Național de Informații din SUA.
Ultimul posibil atac a avut loc în ultimele două săptămâni
Oficialii mai investighează și alte două incidente care au avut loc în apropiere de Casa Albă la scurt timp după alegerile prezidențiale din 2020. Doi membri ai Consiliului Național de Securitate s-au plâns de simptome, potrivit Live Science.
Multe dintre cazuri rămân clasificate, astfel că sarcina descoperirii unor posibile cauze este mult mai dificilă pentru oamenii de știință. Mai mult, unele dintre victime s-au plâns de simptome bruște și trecătoare, în timp ce altele au raportat simptome cu evoluție lentă și de durată. În unele cazuri, cercetătorii au considerat că diferite cauze sunt imposibil de exclus.
Reacția Guvernului SUA este determinată de nevoia urgentă de a afla cauza incidentelor, având în vedere că ultimul posibil atac a avut loc în ultimele două săptămâni.