Interesul bărbaților pentru sex, un indicator al riscului de moarte. Ce arată un studiu?

Scris de Mihaela Horchidan. Posted in Sanatate


Lipsa de interes sexual poate indica un risc crescut de moarte timpurie în rândul bărbaților care trăiesc în Japonia, potrivit unui studiu publicat recent.
Relația exactă dintre mortalitate și libido este un aspect pe care cercetătorii vor trebui să îl deslușească, deși ei speculează că un apetit sexual redus ar putea fi un semn mai vizibil al unor probleme subtile de sănătate subiacente.
Datele provin de la 20.969 de persoane (8.558 de bărbați și 12.411 de femei) în vârstă de 40 de ani sau mai mult, care au efectuat controale medicale anuale pe o perioadă de șase ani în prefectura Yamagata, o regiune muntoasă a Japoniei renumită pentru izvoarele sale termale, templele și frumusețea naturală.


O echipă de cercetători de la Universitatea Yamagata a analizat nivelurile de interes sexual ale subiecților, așa cum au fost declarate de aceștia într-un chestionar inițial și într-un sondaj de urmărire efectuat ani mai târziu. Dintre cei 20.969 de subiecți inițiali, 503 au decedat în acest timp.

Relația dintre mortalitate și libido

Cercetătorii au constatat că mortalitatea prin cancer și mortalitatea din alte cauze au fost semnificativ mai mari în cazul bărbaților care au raportat o lipsă de interes sexual.
Această asociere s-a menținut chiar și atunci când au controlat factori precum vârsta, hipertensiunea, diabetul, fumatul, consumul de alcool, IMC, educația, starea civilă, frecvența râsului și suferința psihologică.
„Deși activitatea sexuală și satisfacția sexuală sunt considerate benefice pentru sănătatea psihologică și bunăstarea la grupurile de vârstnici, asocierea dintre interesul sexual și longevitate nu a fost investigată”, scriu cercetătorii, potrivit ScienceAlert.
„Acest studiu este primul care examinează prospectiv asocierile dintre interesul sexual și mortalitatea din toate cauzele, precum și mortalitatea cardiovasculară și prin cancer într-o populație bazată pe comunitate.”
Studiul a constatat că femeile au fost mai predispuse să raporteze o lipsă de interes sexual decât bărbații – 16 la sută dintre participanții de sex feminin din eșantionul lor au făcut acest lucru, comparativ cu 8 la sută dintre voluntarii de sex masculin – dar nu a găsit o asociere semnificativă între libidoul mai scăzut și mortalitatea la femei, așa cum s-a întâmplat la bărbați.

Lipsa de interes sexual ar putea fi legată de stiluri de viață nesănătoase

Este posibil ca lipsa de interes sexual în rândul bărbaților să fie legată de „stiluri de viață nesănătoase”, sugerează cercetătorii. „În plus, dacă presupunem că interesul sexual este legat de factori psihologici pozitivi”, scriu ei, „absența interesului poate afecta o serie de răspunsuri inflamatorii, neuroendocrine și imunitare”.
Vor fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege ce anume se întâmplă, dar simpla dezvăluire a unei potențiale conexiuni ca aceasta este un pas important, adaugă cercetătorii.
Cu toate acestea, menținerea interesului sexual ar putea avea efecte pozitive asupra longevității.
În pofida limitărilor studiului, cercetătorii pledează în favoarea creșterii gradului de conștientizare a interesului sexual ca factor de sănătate publică în rândul populațiilor mai în vârstă din Japonia.
Studiul a fost publicat în revista PLOS One.

https://www.descopera.ro/stiinta/20272477-interesul-barbatilor-pentru-sex-un-indicator-al-riscului-de-moarte-ce-arata-un-studiu

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023