Tot mai mulți bolnavi de cancer în lume. Ce se întâmplă cu omenirea?

Scris de Alexandru Costache. Posted in Sanatate


Oamenii au suferit de cancer de-a lungul istoriei. Dar un nou studiu a arătat că, recent, ceva s-a schimbat.
Din 1990, numărul adulților cu vârsta sub 50 de ani care dezvoltă cancer a crescut dramatic, iar asta se întâmplă în întreaga lume.
Îngrijorător este faptul că numărul tot mai crescut de cancere cu debut prematur nu pare să încetinească – iar îmbunătățirile în ceea ce privește testarea de prevenție nu par să poată explica pe deplin tendința.
„Am descoperit că acest risc crește cu fiecare generație”, spune unul dintre cercetători , Shuji Ogino, patolog și epidemiolog la Spitalul Brigham din Boston, SUA. „Spre exemplu, oamenii născuți în 1960 au experimentat un risc mai crescut de cancer înainte de a împlini 50 de ani decât cei născuți în 1950 și acest nivel de risc va continua să crească în generațiile succesive”.Fiecare generație, mai predispusă la cancer

Cercetătorii sunt deja conștienți că, începând cu anii 1940 și 1950, a existat o creștere a numărului de persoane care suferă de cancer cu debut tardiv, adică dezvoltarea cancerului după vârsta de 50 de ani.

Dar ceea ce echipa a vrut să afle a fost dacă rata cancerului cu debut precoce – sau rata cancerului la persoanele sub 50 de ani – crește și ea.

Analiza a analizat date din 14 tipuri de cancer: cancer de sân, colorectal, endometrial, esofagian, duct biliar extrahepatic, vezica biliară, cap și gât, rinichi, ficat, măduvă osoasă, pancreas, prostată, stomac și tiroidian.

Oamenii de știință au căutat, de asemenea, indicii în literatura de specialitate care descriu orice caracteristici clinice și biologice unice ale tumorilor cancerelor cu debut precoce, în comparație cu cele ale cancerelor cu debut tardiv care sunt diagnosticate după 50 de ani.

Stilul de viață nesănătos contribuie la apariția cancerului

„Din cele 14 tipuri de cancer în creștere pe care le-am studiat, opt erau legate de sistemul digestiv”, explică epidemiologul Tomotaka Ugai de la Harvard Medical School, citat de Science Alert. „Mâncarea pe care o consumăm hrănește microorganismele din intestinul nostru. Dieta afectează în mod direct compoziția microbiomului și, în cele din urmă, aceste schimbări pot influența riscul și rezultatele bolii”.

Alți factori de risc includ băuturile dulci, diabetul , obezitatea, un stil de viață sedentar și consumul de alcool, toate acestea au crescut semnificativ începând cu anii 1950.

https://www.descopera.ro/stiinta/20174135-tot-mai-multi-bolnavi-de-cancer-in-lume-ce-se-intampla-cu-omenirea

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023