Influenţa cursului de schimb valutar asupra exporturilor, importurilor şi economiei unei ţări

Scris de N. Grigorie Lăcriţa. Posted in Economie


„Trăim și din ce importăm, dar ne ducem existența ca popor din ce producem și din ce exportăm. Grija față de economia noastră este grija față de propria noastră existență ca popor.” (N. Grigorie Lăcrița)

Cuprins.
1. Devalorizarea monedei naţionale stimulează exporturile şi frânează importurile
2. Revalorizarea monedei naţionale frânează exporturile şi stimulează importurile

Rezumat. Variaţia cursului de schimb valutar a monedei naţionale are efecte asupra exporturilor, importurilor şi, pe cale de consecinţă, asupra întregii economii (producţie, ocuparea forţei de muncă, inflaţie etc.). Devalorizarea monedei unei ţări îi stimulează exporturile şi îi frânează importurile.

Cotele maxime de impozitare a veniturilor din salarii, în unele dintre țările cele mai dezvoltate

Scris de N. Grigorie Lăcrița. Posted in Economie


Din anul 2005 și până în prezent, se poartă discuții, uneori destul de aprinse, pe problema aplicării impozitării progresive în țara noastră.
Dintre abordările existente, cele mai multe sunt făcute de persoane care discută în stil politicianist, fără a fi specialiști autentici în domeniul fiscalității, fără  a fi corect documentați și fără a exprima situația reală cu cotele maxime din cadrul sistemului de impozitare progresivă, din unele dintre țările cele mai dezvoltate.
Acesta este şi considerentul pentru care prin materialul de faţă îmi propun:
1) să precizez că, în toate țările dezvoltate, se aplică impozitarea progresivă și
2) să prezint cotele maxime de impozitare și venitul anual de la care se aplică acestea, în unele dintre cele mai dezvoltate țări.

România şi Bulgaria, cele mai ieftine ţări din UE. Preţuri cu 44% sub media europeană

Scris de DN. Posted in Economie


Preţurile bunurilor şi serviciilor au variaţii semnificative la nivelul UE, cele mai scumpe ţări fiind Danemarca şi Irlanda, ambele cu 40% peste media europeană, iar cele mai mici niveluri fiind în România şi Bulgaria, cu 44% sub medie, arată datele Eurostat.
Indicele preţurilor din România se află la un nivel apropiat de cel din Polonia, aflată la 40% sub media UE, şi din Serbia, ţară non-UE în care preţurile se află tot la 40% sub media Uniunii.
La polul opus se află Luxembourg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%), unde bunurile şi serviciile au preţuri mult peste media europeană, scrie Mediafax.
Cele mai mari diferenţe au fost observate la hoteluri şi restaurante, unde preţurile din ţările scumpe sunt de peste 3 ori mai mari decât în ţările ieftine. Astfel, preţurile variază de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% din medie în ROmânia şi 62% în Ungaria, la 155% în Danemarca şi 137% în Suedia.

Impozitarea progresivă, sau pe bază de cotă unică ?

Scris de N. Grigorie Lăcrița. Posted in Economie


„Societatea poate decide să sacrifice eficienţa în favoarea echităţii. Conflictul dintre eficienţă şi echitate reprezintă una dintre cele mai grave probleme pe care societatea trebuie să le rezolve”. (Paul Samuelson, pg 180).

„. . . statul poate reduce inegalităţile dintre venituri aplicând cote superioare de impozit pe veniturile mari şi acordând ajutor bănesc persoanelor cu venituri mici”. (Paul Samuelson, pg 181).

Cuprins:
1. Rolul sistemului de impozitare a veniturilor din muncă
2. Evoluţia sistemelor de impunere a veniturilor din salarii,  în România, în ultimii 30 de ani
3. Impozitarea pe baza cotei unice în România. Consecinţe
Anexa nr. 3/1. Baremul anual de impunere pentru anul fiscal 2004, prevăzut prin art. 43 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Curs valutar, devalorizare, revalorizare, depreciere, repreciere, reapreciere

Scris de N. Grigorie Lăcriţa. Posted in Economie


Cuprins:
1. Necesitatea cunoașterii sensului şi a conţinutului noțiunilor valutare
2. Sensul şi conţinutul noțiunilor valutare

Rezumat. Cotarea este  denumirea specifică pentru a exprima stabilirea cursului valutar. Cotarea valutară constă în determinarea cursului (preţului) la care se fac tranzacţiile pe piaţa valutară şi rezultă din raportul cerere-ofertă dintre monede. Cursul valutar de schimb înseamnă „preţul” unei monede exprimat în altă monedă, adică „preţul” la care se schimbă moneda unei ţări cu moneda altei ţări. Deprecierea înseamnă scăderea, pe piaţa liberă (la casele de schimb valutar şi la băncile comerciale), a „preţului” unei monede, faţă de moneda altei ţări.

Situațiile în care pentru veniturile din activități independente nu se datorează contribuții sociale

Scris de N. Grigorie Lăcrița. Posted in Economie


Rezumat. Articolul foarte important pentru toate persoanele care obțin venituri din activități independente. Multe dintre acestea nu cunosc faptul că veniturile din activități independente, mai mici decât suma a 12 salarii minime brute pe țară, nu se supun nici contribuției de asigurări sociale pentru pensie (CAS) și nici contribuția de asigurări sociale pentru sănătate (CASS), ci numai impozitului. Articolul este cu atât mai important de cunoscut cu cât, pentru veniturile obținute în anul 2021, există obligația depunerii Declarației Unice până la 25 mai 2022, dată până la care trebuie calculat și plătit numai impozitul pe venit, nu și CAS și CASS.

Consecințele războiului declanșat de Rusia. Economia SUA va încetini, iar Europa riscă recesiunea

Scris de DN. Posted in Economie


Într-o primă încercare de a evalua impactul economic al invaziei din Ucraina, analiștii spun că SUA vor crește mai lent, cu o inflație mai mare, economia Europei va cocheta cu recesiunea, iar Rusia va intra într-un declin profund, de două cifre, scrie CNBC.
CNBC Rapid Update, media a 14 previziuni pentru economia americană, estimează o creștere a PIB-ului de 3,2% în acest an, o modestă reducere de 0,3% față de previziunile din februarie, dar totuși o creștere peste tendință, în condițiile în care SUA continuă să își revină după Omicron. Inflația pentru cheltuielile de consum personal, indicatorul preferat al Fed, este văzută în creștere cu 4,3% în acest an, cu 0,7 puncte procentuale mai mare decât în februarie.

Calculul contribuțiilor sociale și al impozitului pe veniturile din salarii și din activităţi independente

Scris de N. Grigorie Lăcrița, Pop Vasile Radu. Posted in Economie


Rezumat. In acest articol se prezintă metodologia practică și legală de calcul a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale  pe veniturile din salarii și din activități independente prevăzute   Titlul IV „Impozitul pe venit” si Titlul V „Contribuții sociale obligatorii” ale Legii 227/2015 privind Codul fiscal. Articolul are aplicabilitate pentru veniturile obținute în anul 2021, pentru care există obligația depunerii Declarației Unice până la 25 mai 2022, dată până la care trebuie calculate și plătite  (1) impozitul pe venit, (2) contribuția de asigurări sociale pentru pensie (CAS), și (3) contribuția de asigurări sociale pentru sănătate (CASS). În acest material se prezintă calculul CAS numai pentru condiții normale de muncă. Foarte important este de reținut  faptul că, începând cu 23 martie 2018, în legislația fiscală din România, s-a introdus reglementarea prin care se prevede că, la determinarea venitului impozabil, pentru „veniturile din activităţi independente” se admite ca, din venitul brut, să se scadă numai contribuţia de asigurări sociale, NU și contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Piața criptomonedelor ar putea fi reglementată în România

Scris de DN. Posted in Economie


Deputatul Sebastian Burduja vrea o lege care să reglementeze criptomonedele în România. Parlamentarul a participat la o întâlnire la care a fost invitat și fondatorul Fundației Bitcoin, Brock Pierce.
România ar putea reglementa piața criptomonedelor. Deputatul PNL Sebastian Burduja vrea un proiect de lege care să reglementeze modul în care pot fi făcute plățile cu Bitcoin, Ether sau eGold, anunță Aleph News.
Vineri, la București s-au adunat mai mulți lideri din industria criptomonedelor împreună cu reprezentanți ai Autorității de Digitalizare a României, care au discutat despre avantajele reglementării. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost și el invitat, însă nu a participat.

Gheorghe Șimon, deputat PSD: ”Nu respingem nicio soluție care ar putea aduce beneficii populației sau economiei!”

Scris de PSD. Posted in Economie


Partidul Social Democrat a propus, încă de acum o lună, scăderea taxei pe valoare adăugată (TVA) la energie, propunere menită să  protejeze românii aflați în criză. Propunerea PSD a fost primită de liberali dar premierul nu a prezentat încă nimic concret deși a făcut turul televiziunilor, susținând că are soluții. Asta, în timp ce românii sunt disperați după ce au primit facturi aberante, care sfidează orice logică umană sau a bunului simț.
    „Florin Cîțu trebuie să prezinte coaliției propunerile sale și să le susțină cu analize clare de impact, așa cum presupune orice discuție serioasă. În absența unei asemenea analize, orice paradă online sau la televiziuni cu asemenea cifre este un simplu exercițiu de imagine, de parcă liderul PNL ar conduce un partid aflat în opoziție, nu la putere.

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022