Proiectul ”Dor de România – Maramureșul și Diaspora” Milano (Italia), 16-17 noiembrie 2019

Scris de CJMM. Posted in Economie


Maramureșul, mai aproape de românii din Italia, prin manifestările culturale ”Dor de România – Maramureșul și Diaspora”, care vor avea loc la Milano, în datele de 16 și 17 noiembrie 2019  
Județul Maramureș, promotor permanent al României peste hotare, s-a implicat de-a lungul anilor în sprijinirea a numeroase acțiuni culturale și de promovare a tradițiilor și valorilor românești.
Proiectul ”Dor de România – Maramureșul și Diaspora” este cea mai recentă inițiativă a Consiliului Judeţean Maramureş pentru sprijinirea românilor ce trăiesc în afara graniţelor ţării, acesta fiind unul dintre cele 14 proiecte câștigătoare în cadrul apelului lansat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni prin Programul Cultură "Constantin Brâncuşi" 2019, cu o finanțare nerambursabilă de 72.312 lei și o co-finanțare de 55.600 lei.
Prin Proiectul ”Dor de România – Maramureșul și Diaspora”, dorim să aducem mai aproape de românii care trăiesc în Milano, Maramureșul cu tradiţiile, folclorul şi bucătăria specifică.


În perioada 16-17 noiembrie 2019, comunitatea românească din Milano, precum și localnici și turiști străini se vor bucura de spectacole folclorice de muzică și dans oferite de artiști maramureșeni, vor admira produse ale meșterilor populari din zona noastră și vor degusta savuroasele bucate maramureșene, în cadrul Târgului ”Bun de Maramureș”. Aceste demersuri de apropiere de comunitatea românească din Milano vor fi completate de demararea înființării unei minibiblioteci românești cu donații de carte din partea Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare. De asemenea, dorim să ne întâlnim cu românii din zona Milano și să purtăm discuții deschise despre problemele cu care se confruntă și disponibilitatea de a se reîntoarce acasă.
La reușita manifestărilor ”Dor de România – Maramureșul și Diaspora” vor contribui instituțiile culturale maramureșene: Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania”, Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș, precum și sprijinul acordat de asociații ale românilor din Italia.

Context:
Dintre preocupările Consiliului Județean Maramureș de a aduce Maramureșul mai aproape de comunitățile românești din diaspora, de remarcat sunt sprijinul acordat Ambasadei României în Regatul Spaniei pentru celebrarea Zilei României 2016, suportul acordat Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii pentru sărbătorirea Zilei României 2017, colaborarea cu Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului pentru „Celebrarea Zilei Europei în Luxemburg” 2019, precum și cu Ambasada României în Austria pentru „Celebrarea Zilei Europei la Poarta maramureșeană de la Viena” 2019, această acțiune fiind o continuare a edițiilor din 2006, 2009 și 2010 ale evenimentului ”Ziua Românilor la Viena”, care s-au desfășurat la poarta maramureşeană din Parcul Laeer-Wald din sudul Vienei. Poarta a fost donată de instituţia noastră şi a fost inaugurată în 2006, devenind un loc de întâlnire anuală a românilor din Austria.
În colaborare cu Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu"din Baia Mare, Consiliul Județean Maramureș a sprijinit deschiderea a 4 secţii de biblioteci în limba română în Spania, la Salamanca, Coslada, Alcala de Henares şi Alicante, precum și înfiinţarea unei biblioteci româneşti la Universitatea Cervantes, care a primit o donaţie de peste 10.000 de volume. Alte secţii de biblioteci în limba română au mai fost deschise la Budapesta, Chişinău, Biserica Albă, Glasgow şi Montreal.

Acest proiect se derulează cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni”, www.mprp.gov.ro
Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024