Sfinţii PETRU şi PAVEL. Ce AI VOIE şi CE NU AI VOIE SĂ FACI astăzi

Scris de LB. Posted in Traditii


 SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL sunt sărbătoriţi în fiecare an în data de 29 iunie. Această zi, denumită popular SÂNPETRU de Vară, aduce cu sine o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii.
În popor, ziua de 29 iunie, în care se sărbătoresc SFINŢII PETRU ŞI PAVEL, marchează mijlocul verii agrare şi timpul secerişului. Cei doi apostoli sunt pomeniţi împreună pentru ca au murit în aceeaşi zi a anului 67.
De ziua Moşilor de SÂNPETRU sau de Vară, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă- tot în această zi oamenii au voie să lucreaze orice, dar să nu toarcă, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi.

În ziua Moşilor de Sânpetru, femeile dau de pomană şi vase cu vine, lapte şi mâncare gătită, vase care se împodobesc deseori cu flori şi cireşe.  Cică nu e îngăduit nici unei femei să mănânce mere până în această zi, fiindcă altfel îi supăra pe morţi. După sărbătoare însă, femeile tinere pot mânca mere, cele vârstnice fiind nevoite să mai aştepte până la Sfântul Ilie. În această zi se duc la biserica mere, zarzăre, coliva, colaci iar cine are – şi puţină miere în faguri.

Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.

Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

Se spune că, în ziua SFINŢIIlor PETRU ŞI PAVEL, privighetorile şi cucii nu mai cântă, iar femeile nu ar avea voie să mănânce mere pana în această zi. Femeile văduve nu au voie să mănânce mere până în ziua Sfântului Ilie, ca să fie sănătoase. Şi despre cuci se spune că se transformă în şoimi în această zi, ei revenind la forma lor originala în ziua Bunei Vestiri. SÂNPETRU este cel mai cunoscut din calendarele populare româneşti, el neavând un număr fix de zile de post şi fiind vestit de către apariţia licuricilor şi tăcerea cucilor.

Peste 260.000 de români îşi serbează onomastica de Sfinţii Petru şi Pavel.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/sfintii-petru-si-pavel-ce-ai-voie-si-ce-nu-ai-voie-sa-faci-astazi-497877.html

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021