Tradiţii româneşti de Paşti la Accademia di Romania din Roma

Scris de RGN. Posted in Traditii


Accademia di Romania şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti vor prezenta un film documentar cu ocazia obiceiurilor pascale dedicat ouălor încondeiate, simboluri ancestrale ale tradiţiei comune pentru toţi creştinii. Evenimentul va avea loc pe 15 aprilie, ora 18.00 la Sala de Conferinţe a Accademiei, sitută în Piazza Josè de San Martin, no.1
Rodica Marinescu (referent ştiinţific, Muzeul Ţăranului Român, Bucureşti) va ţine o prelegere, cu ocazia obiceiurilor pascale, în cadrul cursurilor de limba română, organizate de Accademia di Romania in Roma.

Dintre toate simbolurile asociate cu oul de Paşte, simbol al fertilității reprezentând o nouă viaţă, este cel mai cunoscut. Obiceiurile și tradițiile de a folosi ouă au fost asociate de secole cu sărbătoarea de Paști.

Inițial, ouăle de Paști au fost vopsite în culori aprinse pentru a reprezenta zorii de primăvară și au fost folosite în coșuri și donat ca un cadou. Ulterior, ele au fost colorate și pictate cu modele diferite. Preluate de creştinism, ouăle roşii simbolizează sângele vărsat de Fiul Domnului întru mântuirea omenirii şi miracolul renaşterii Sale, devenind elementul definitoriu al sărbătorii pascale.

Cele mai frumoase ouă de Paşti, care fac si acum faima Bucovinei, sunt ouăle închistrite, numite impropriu ouă încondeiate.

Paştele şi însemnele sărbătorii, în ouăle încondeiate, au rămas reperul comun al tuturor creştinilor, la care se întorc mereu cu forţe renăscute.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=12942:tradiii-romaneti-de-pati-la-accademia-di-romania-din-roma&catid=53:eveniment&Itemid=77

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021