VINERI 13: Ce NU trebuie să faceţi astăzi. Credeţi în superstiţii?

Scris de romaniatv.net. Posted in Traditii


VINERI 13: Când data de 13 a unei luni pică într-o zi de vineri, superstiţioşii din întreaga lume îşi iau o mulţime de măsuri de precauţie şi speră ca ziua să treacă fără incidente şi cât mai repede. Asta pentru această asociere este considerată cea mai malefică cu putinţă.

În 2014, există doar o dată din calendar în care o zi de vineri se întâlneşte cu numărul 13.

VINERI 13. Un studiu arată că statul american pierde aproximativ 900 de milioane de dolari în zilele de vineri, 13. Asta deoarece circa 20 de milioane de locuitori din State se tem de această zi şi aleg să nu facă afaceri, să nu călătorească cu avionul şi renunţă în general la activităţi pe care le-ar face într-o zi obişnuită. Nu sunt singurii care se tem de Vineri 13.

Spre exemplu, fostul premier britanic Sir Winston Churchill, imparatul Frantei Napoleon, dar si presedintele Statelor Unite ale Americii Franklin D. Roosevelt refuzau sa faca orice fel de calatorie in zilele de vineri 13.

Insa doar pentru ca oamenii de stiinta nu au descoperit nicio dovada care sa ateste gradul ridicat de pericol aferent acestei zile, simplul fapt ca multi oameni chiar cred cu tarie ca vineri 13 aduce ghinion face aceasta zi sa fie periculoasa. Pana una alta, autosugestia poate genera si bune, si rele.

VINERI 13. Din acest motiv este indicat totusi sa intampinam mai cu grija ziua de vineri 13 si sa fim precauti pentru a ne feri de ghinion. Cum reusim acest lucru?!

1. Inca din seara dinaintea zilei de vineri 13 trebuie sa ne pregatim psihic. O scurta conversatie cu tine insuti face minuni, mai ales daca este axata pe tot ceea ce este pozitiv, valoros si frumos in viata ta. De ce? Pentru ca astfel te incarci cu energie pozitiva care te va ajuta sa combati energia negativa din ziua de vineri 13. Energia negativa nu vine neaparat din data din calendar, ci de la oamenii extrem de superstitiosi din jurul tau care raspandesc un fel de panica in jurul lor cand considera ca o zi, un eveniment sau o actiune poate fi de rau augur.

2. Totodata, daca crezi in traditiile populare, atunci te va ajuta sa te linistesti daca freci usturoi pe la praguri in seara de dinainte de vineri 13, pentru a tine departe spiritele rele.

3. In ziua cu pricina, incearca sa nu te aventurezi in fapte marete, ci continuati ziua normal, dar cu precautie.

4. Poarta ceva rosu pe tine pentru a tine deochiul deoparte.

5. Pune-ti un accesoriu din aur, caci acest metal pretios echilibreaza aura celui care il poarta, ferindu-l totodata de energiile nocive din jur

6. Arunca putina sare peste umar inainte sa iesi din casa pentru a-ti scadea riscul de a te certa cu cineva in ziua de vineri 13.

7. Poata o tinuta colorata (care sa contina rosu contra deochiului) pentru a-ti ridica moralul si a-ti imbunatati starea de spirit.

8. Intalneste-te in oras, intr-un local linistit, cu cineva foarte drag tie sau cauta compania acelor persoane nesuperstitioase care reusesc mai mereu sa-ti insenineze ziua.

9. Sparge un pahar ca sa spargi necazul din casa.

10. Se spune ca ai noroc daca gasesti o moneda pe jos. Dar nu poti umbra toata ziua de vineri 13 uitandu-te pe jos dupa monede. In schimb, poti face o fapta buna pe altcineva care crede ca o moneda de o suma infima gasita pe jos i-ar aduce noroc! Arunca o moneda peste umar, in spate si spune-ti in gand „Norocul sa-l gaseasca pe cel ce gaseste moneda”. Adesea, lucrurile bune care ni se intampla sunt strict corelate cu cele pe care le facem noi. Din acest motiv, „raspandind noroc” putem sa fi avem noi insine noroc.

VINERI 13 este o dată care le dă fiori superstiţioşilor, iar unele persoane îşi iau măsuri suplimentare de precauţie într-o astfel de zi. Se întâmplă pentru a doua oară să avem o astfel de zi în 2012, anul acesta fiind dealtfel unul dintre puţinii cu trei astfel de zile (în ianuarie, aprilie şi iulie). De-a lungul vremii, evenimentele nu au ţinut seama de data din calendar, astfel că site-ul listverse.com a putut face o listă a faptelor mai puţin ştiute care s-au petrecut într-o zi de vineri 13:

10. Black Sabbath şi-a lansat primul album (1970)

Se întâmpla pe 13 februarie, iar producţia s-a dovedit de un real succes. A stat mai bine de un an în topul Billboard şi a primit Discul de Platină în Marea Britanie şi SUA.

9. Justiţia SUA permite cenzura în şcoli (1988)

În urma unui proces, pe 13 ianuarie, Curtea Supremă a SUA dă putere administraţiilor şcolilor să cenzureze ziarele scoase de elevi. Motivul invocat de profesori era legat de subiectele de cancan abordate, dar şi articole referitoare la sarcina adolescentelor sau divorţ.

8. Exploziile din canalizare, la Louisville (1981)

Pe 13 februarie, oraşul Louisville (Kentucky), părea că este ţinta unui atac venit din subteran. O serie de explozii în sistemul de canalizare al oraşului a distrus aproape 4 km de străzi. Nu au existat victime, dar prejudiciul a fost imens. Totul s-a declanşat când o scânteie a căzut în sitemul de canalizare şi a determinat aprinderea vaporilor deveniţi inflamabili, o dată cu deversări ilegale făcute de o firmă de prelucrare a soia.

7. Programul US Delta are un început prost (1960)

În bătălia cu URSS, pentru cucerirea spaţiului, americanii lansează pe 13 mai, la Cape Canaveral, prima rachetă Delta în spaţiu. Ea trebuia să lanseze primul satelit de comunicaţii, numit Echo, numai că acesta nu a jauns niciodată pe orbita prevăzută. Viaţa sa a fost de doar câteva luni.

6. Prăbuşirea Royal Plaza Hotel, din Thailanda (1993)

Dezastrul produs pe 13 august, în oraşul Nakhon Ratchasima, a dus la moartea a 137 de persoane şi rănirea a 227. În hotel se ţineau mai multe conferinţe când, la ora 10:10, clădirea s-a prăbuşit brusc şi rapid, în doar 10 secunde. Cauzele se regăsesc în renovările şi lucrările fără autorizaţie executate trei ani mai devreme, astfel că inginerul care a proiectat etajele suplimentare a fost arestat.

5. Incendiu la cinema Uphaar (1997)

Tragedia s-a produs pe 13 iunie, la New Dehli, şi s-a soldat cu 59 de morţi şi 103 răniţi. Cauzele sunt scurgerile de ulei de la un transformator aflat în parcare, astfel că în jurul orei 17:00 focul s-a extins la întreaga structură de cinci etaje.

4. Jim “Catfish” Hunter devine jucător liber (1974)

A fost un precedent consemnat pe 13 decembrie, el câştigând un proces împotriva patronului echipei de baseball Kansas City-Oakland Athletics, care nu i-a efectuat plăţile către fondul de asigurare, cum era stipulat în contract. Până la acest proces, sportivii erau practic la cheremul patronilor. El a fost primul jucător declarat liber, din istoria baseball-ului.

3. Apariţia de la Fatima (1917)

Minunea apriţiei Fecioarei Maria la Fatima (Portugalia) a fost consemnată pe 17 mai. Trei copii, Lucia dos Santos şi verişorii ei Jacinta şi Francisco Marto au declarat că au văzut "o femeie îmbrăcată în alb, mai strălucitoare decât soarele. În total s-au consemnat şase apariţii, în perioada 13 mai - 13 octombrie 1917.

2. Alfred Packer este condamnat pentru canibalism (1883)

Pe 13 aprilie el era condamnat la moarte pentru uciderea şi mâncarea a cinci persoane. El este unul dintre cei doi americani condamnaţi vreodată pentru canibalism. Mai târziu, crima lui a fost redusă la omor prin imprudenţă şi a fost condamnat la 40 de ani de închisoare. A fost eliberat condiţionat în 1901 şi a murit în 1907.

1. Planeta, în pericol (2029)

Apophis un asteroid numit astfel după un zeu egiptean al răului, se va apropia vineri, 13 aprilie 2029, la doar 30.000 km de pământ, astfel că el poate fi văzut şi ziua. oamenii de ştiinţă spun că dacă el intră pe o traiectorie cunoscută sub numele de "gaura cheii", atunci este sigur că la următoarea apropiere de Terra, în 2036, va lovi planeta. Impactul ar fi major, echivalent cu 100.000 de bombe nucleare.

Numărul 13 este evitat pe cât de mult posibil. Unii refuză să-şi numeroteze casele cu 13, sportivii evită numărul 13 pe tricouri, iar la unele clădiri foarte înalte, de la etajul 12 se trece direct la 14.

În plus, în zilele de vineri se spune că nu este bine să-ţi tai unghiile sau părul.

Cifra 13 este considerată una de-a dreptul malefică. De exemplu, dacă numele cuiva este format din 13 cifre, se spune că acea persoană are Norocul Diavolului.

Ziua de vineri 13 este asociată şi cu Blestemul Templierilor, după ce într-o astfel de zi a început acţiunea de reprimare a cavalerilor, soldată cu torturarea şi ucidera a peste 100 de persoane.

Pentru cei care se tem cu adevărat de zilele de vineri 13 s-a inventat chiar şi o boală, paraskevidekatriaphobia.

VINERI 13 în istorie:

Pe 13 octombrie 1307, regele Philip al IV-lea al Franţei a torturat sute de călugări, acuzându-i de erezie.

Compozitorul Gioachino Rossini se temea de numărul 13 şi de ziua de vineri. Ironia sorţii, el a murit fix într-o zi de vineri 13, în noiembrie 1868.

Regizorul de filme horror Alfred Hitchcock s-a născut într-o zi de vineri 13, în septembrie 1899.

Să fie vineri 13 şi să îţi mai taie calea şi o pisică neagră este culmea ghinionului. De aceea, în 13 octombrie 1939, care a picat într-o zi de vineri, pisicile negre dintr-un orăşel din Indiana (SUA) li s-au pus clopoţei pentru a putea fi astfel evitate.

Pe 13 septembrie 1940, Palatul Buckingham a fost bombardat de nazişti, la ordinul lui Adolf Hitler.

Vineri, 13 noiembrie 1970 a adus cu ea o adevărată tragedie în Bangladesh, unde peste 30.000 de oameni au murit în urma unei furtuni.

În 13 octombrie 1972, dată care a picat tot într-o zi de vineri, avionul care transporta echipa de rugby a Uruguayului s-a izbit de Anzii Cordilieri. Toţi pasagerii au murit.

Pe 13 martie 1992, în Turcia s-a produs un cutremur de 7,4 grade oe scara Richter, în care au murit 2.000 de oameni, iar 50.000 au rămas fără locuinţe.

În 1996, pe 13 septembrie, vinerea, a fost ucis rapperul Tupac Shakur.

Vineri, 13 august 2010, un băiat de 13 ani a fost ucis de fulger în SUA. Nenorocirea s-a întâmplat la ora 13.13.

VINERI 13: BANCURI CU ziua ghinionistă

Intr-o zi, un individ agata o tipa pe Internet o duce in dormitor, o dezbraca si se pregateste de acţiune.
Dar mai intai o intreaba:
-Auzi, duduie, dar tu cati ani ai?
-13!
-Aoleuuu!! strange-ti repede hainele si fugi!
Se uita asta urat la el:
-Domne, nu stiam ca esti asa de superstitios!

***

Om de stiinta renumit. Vin niste oaspeti in vizita. Cind intra in camera, observa ca deasupra patului are o potcoava.
- Cum se intimpla asa ceva? Doar nu sinteti superstitios?
- Nicidecum, dar mi-a zis cineva ca ii ajuta si pe cei care nu cred in superstitii.

***

Nevastă-mea e foarte superstiţioasă şi evită toate situaţiile în care i s-ar putea întâmpla ceva nasol. De exemplu: face şapte paşi înapoi când vede o pisică neagră, nu trece pe sub scară, nu calcă pe canalele cu patru găuri şi … nu comentează când sunt beat.

***

La examen, studentul ia un bilet, se uită o secundă și cu o fața speriată îl pune repede înapoi. Profesorul mirat:
– De ce ai pus biletul înapoi?
– Domn profesor, era biletul 13, iar eu sunt superstițios.
– Lasă mă, tâmpeniile astea – spune profesorul și începe să caute biletul cu numărul 13.
Studentul a răspuns de 10 și mulțumit iese din auditoriu. În coridor este întrebat de colegi:
– Tu, toate biletele le-ai învățat aşa de bine de ai luat 10?!
– Nu, numai biletul cu numărul 13.

VINERI 13 teama se numeşte ştiinţific "paraskevidekatriafobie", iar teama de numărul 13- Frica de numarul 13 se numeste "triskaidekafobie"

Ghinionul numarului 13 este o traditie tipic americana. Unii o incadreaza pompos la "legende urbane". Americanii nu numeroteaza intotdeauna al treisprezecelea etaj, iar multor strazi le lipseste casa de la numarul 13, informeaza Realitatea TV.

Si Caragiale ne spune, in "Caldura mare", ca "Domnu' nu a vrut sa puie numarul 13 la casa, a zis ca e fatal". Unii nu accepta sa lucreze in aceasta zi, altii nu ies deloc in oras, iar altii refuza sa aiba nunta pe 13.

Oamenii sunt predisputi sa aiba accidente sau sa se imbolnaveasca la aceasta data, pentru ca autosugestia le schimba comportamentul. Anxietatea din ziua de vineri 13 ii determina sa fie neindemanatici, astfel incat ghinionul de a varsa cafeaua nu este decat o profetie despre 13, care se autoimplineste !

Miturile scandinave povestesc despre un banchet in Walhala, raiul razboinicilor si al vitejilor, la care au fost invitati 12 zei. Loki, zeul intunericului, nu a fost chemat, iar acesta l-a atacat pe Balder (un fel de Zeus al nordicilor) si l-a omorat, iar Walhala a fost distrusa. De aceea, se considera ca aduce ghinion prezenta a 13 oameni la o petrecere.

Biblia povesteste tot despre 13 prezente la Cina cea de Taina, Iisus si cei 12 apostoli. Vinerea este considerata a fi o zi nefasta pentru ca a fost ziua in care a fost rastignit Mantuitorul. In traditia musulmana, nu este acceptat ca 13 oameni sa stea la masa, se spune ca toti vor muri in urmatorul an. Conform credintei maiase, sfarsitul lumii va avea loc intr-o zi de vineri 13.

Prin secolul al XIX-lea, marinarii refuzau sa plece pe mare, vinerea. Asa ca marina britanica a selectionat cativa marinari intr-o zi de vineri, i-a imbarcat pe nava "H.M.S. Friday", au gasit un capitan pe nume James Friday si i-a trimis pe mare intr-o zi de vineri. Dar incercarea de a sparge superstitia si ghinionul a avut exact efectul invers, teama de vineri 13 ramanand aceeasi printre marinari, pentru ca nava nu s-a mai intors in port.

http://www.romaniatv.net/vineri-13_114445.html

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021