Obiceiuri Interesante – Romania

Scris de localuri-in-bucuresti.ro. Posted in Traditii


Nu putem avea o serie de obiceiuri interesanta fara sa nu scriem despre o tara cu totul speciala din acest punct de vedere: Romania. Asadar, haideti sa citim despre 5 obiceiuri pe care le putem regasi in Romania chiar si in anul 2013.

1.Ursitoarele. Acestea vin in noptile fara sot din prima saptamana de viata a copilului si ii stabilesc acestuia soarta. In Banat, la 3 zile dupa nastere se aseaza o masa denumita “cina ursitoarelor,” existand credinta ca acestea trebuie sa fie bine hranite si platite pentru a oferi copilului o soarta cat mai buna.
2.Colindatul. Acest obicei presupune ca tinerii colindatori sa treaca pe la fiecare gazda pentru a fi rasplatiti cu mere, nuci si colaci. Acestia vestesc Nasterea Domnului prin cantecele de stea. In Maramuresc, Craciunului este un moment cu totul special, iar colindatorii sunt oameni bine trecuti de o anumita varsta, ce fac din colind un moment cu adevarat artistic.
3.Sorcova. Practicat pe 1 ianuarie, acest obicei isi are origina de la cuvantul bulgar surov, ce inseamna verde fraged si face aluzie la ramura de brad. Sorcovitul are ca scop aducerea de bunastare in anul ce doar a sosit insa poate fi si un prilej de practicare a blestemelor.
4.Sfantul Andrei. Sarbatorita pe data de 30 noiembrie, aceasta zi este cea a patronului spiritual al poporului roman. “Noaptea de Sfantul Andrei” este considerata ca fiind noaptea in care vazutul se imbina cu nevazutul iar in populatia rurala se practica unele obiceiuri considerate pagane pentru a se primi informatii despre viitorul caminului sau de ce nu, prosperitate in anul ce urmeaza.
5.Bradul de nunta. Impodobiti de ginere impreuna cu prietenii sai apropiati, cei doi brazi sunt purtati de tineri necasatoriti pe drumul spre casa nasului, unde unul dintre brazi este legat in fata portii. Cel de-al doilea brad este legat in fata portii casei tinerei mirese. Bradul simbolizeaza tineretea iar impodobirea sa, noroc si o viata imbelsugata pentru tanara familie.

http://localuri-in-bucuresti.ro/obiceiuri-interesante-romania/

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024