A fost odată un DERBY...

Scris de Ioan R. Ster. Posted in Sport


Glorii Băimărene – Glorii Sătmărene 5-2 (3-1)


Partida a fost programată vineri 19 mai 2017 pe Stadionul Municipal ”Viorel Mateianu” din Baia Mare și s-a desfășurat în organizarea și sub patronajul Consiliului Județean Maramureș, evenimentul fiind inclus în calendarul Zilelor Maramureșului.

Inițiativa de a aduna pe gazonul verde fostele glorii fotbalistice ale Maramureșului și Sătmarului, într-un duel ce s-a vrut a rememora derby-urile dintre FC baia Mare și Olimpia Satu Mare este una cât se poate de lăudabilă și de apreciat, dincolo de încâncenările din teren și tribune din vremuri (deja) demult apuse, rămân, așa cum s-a văzut și ieri, prietenii strânse.

Pentru spectatori a fost o reală plăcere și încântare să revadă la ”lucru” foștii fotbaliștii care aduceau glorie fotbalului din nord-vestul țării: Miriuță, Buia, Vasc, Bumb, Danciu, Piroska, Negrea sau Nastai, Paul Levente, Fabian, Ciprian Prodan, ca să amintim doar câteva nume dintre cele care au evoluat.

Partida a început cu un moment de reculegere în memoria celor care au fost fotbaliști și s-au remarcat la FC Baia Mare și Olimpia Satu Mare: Lucian Bălan și Didi Prodan.
Partida a fost una plăcută și antrenantă, în ciuda faptului că au trecut anii (și kilogramele) peste componenții celor două formații. Cei care deschid scorul împotriva cursului jocului au fost oaspeții prin Ion Dragomir (min.17) care a șutat din interiorul careului: 0-1. După numai 5 minute Miriuță ne-a adus aminte de vremurile în care era unul dintre cei mai de temuți șuteuri, zguduiand transversala porții apărată de  Suciu. Danciu ne-arătat și el nu a trecut degeaba prin Liga 1 execuția sa frumoasă cu capul din plonjon a făcut doar să amâne egalarea. S-a făcut 1-1 în min.25 când centrarea lui Dorobanțu de pe partea dreaptă ajunge la Buia care are o execuție de senzație ca capul, balonul lovind bara înainte de a popsi în poarta lui Suciu. După numai 3 minute, gazdele reușesc desprinderea Danciu înscriind cu un lob peste portarul sătmărean. La pauză avea să fie 3-1 pentru băimăreni, după ce Vasc a transformat o lovitură de la 11 m acordată de centralul Marian salomir pentru un fault în careu asupra lui Buia.
După reluare, oaspeții reușesc să înscrie prin Imre Tempfli (min.61), pentru ca Irimuș (min.66) și Buia (min.70) să închidă tabela. Ultimul Gol marcat de Buia la ultima fază a meciul a fost unul de povestit nepoților, un gol cu rar se vede pe un stadion de fotbal, atacantul băimărean scăpat spre buturile sătmărene conducând balonul pe picior, finalizarea din voleu încununând cea mai frumoasă fază a meciului.

La partidă au asistat, invitați fiind de organizatori în calitate de spectatori (de această dată), și foștii fotbaliști din Generația Mateianu : Ioan Condruc, Marin Sabău, Ion Mureșan, Ioan Tătăran, Adalbert Rozsnyai (maestru emerit al sportului, 98 de goluri în Liga 1). Au mai fost prezenți Harmuth Lang, Iustian Balaj, Cristian Balaj, dar și chef-ul Nicolai Tand.
Una peste alta a fost o partida agreabilă iar cei care au pierdut acest moment, au avut ce regreta. Se cuvin felicitări organizatorilor, care s-au gândit să nu încheie sec această întâlnire, ci au pregătit invitaților ”prelungiri” sau repriza a III-a, acolo unde prieteniile legate, dincolo de gazonul verde, contează mai mult decât orice. A fost și un semnal dat de toate aceste glorii că meciurile dintre Baia Mare și Satu Mare să poată fi ”reînnodate”!

Glorii Băimărene – Glorii Sătmărene 5-2 (3-1)

Stadion Municipal ”Viorel Mateianu”
Au înscris: Buia (min.25, min.70), Danciu (min.28), Vasc (min.35) Irimuș (min.66) respectiv Ion Dragomir (min.17), Imre Tempfli (min.61).
Au arbitrat: Marian Salomir (Cluj Napoca) – centru; Zoltan Szekely (Baia Mare), Dan Marchiș (Baia Mare) – asistenți.

Glorii Băimărene (FC Baia Mare): Bota – Danciu, Opriș, Bumb, Miriuță, Piroșka, Cristian Vasc, Negrea, China, Buia, Ciprian Dorobanțu. Au mai jucat: Moțoc, Irimuș, Sorin Sabău, Cristian Mureșan, Dorin Toma, Cristian Bogdan, Alin Petrovan. Antrenor: Emil Kemeneș. Președinte: Octavian Cioltea.

Glorii Sătmărene (Olimpia Satu Mare): Suciu – Paul Mihai, Teger, Bălău, Coman, Nastai, Dragomir, Imre Tempfli, Paul Levente, Fabian, Ciprian Prodan. Au mai jucat: Iacob, Tiberiu Csik, Estinca, Gabriel Dani, Mihovici, Boc, Blatniczki, Boje, Melnic. Antrenor: Iosif Kalman.  

Sursa foto: Alin Botioc

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2022