In loc de editorial... O mână de ajutor ...

Scris de Cristina Irimie. Posted in Sos Romania


Comunitatea românilor din UK a suferit multe transformări în acest an. Se observă o creștere numerică semnificativă, românii au acces la locuri de muncă ca angajat fără restricții, au acces la beneficii sociale la care nu au avut până în acest an. Aceste schimbări alături de schimbări legislative menite să descurajeze fenomenul migrației europene spre UK i-au bulversat atât pe cei care și-au legalizat recent statutul, cât și pe cei nou veniți.
Pot spune, ca o observație profesională, că a crescut și nevoia de informare a noilor veniți, a migrantilor români care au trecut de la un statut incert - muncitor la negru, muncitor self-employed- la posibilitatea de a fi angajați legal. Angajatori care se folosesc în continuare de muncitori români fără a le respecta drepturile salariale și drepturile de angajați nu sunt puțini.

Aceștia se folosesc de lipsa de informare și de naivitatea românilor plătindu-i mai puțin decât li se cuvine, neoferindu-le suficiente ore de muncă, sau continuând să îi plătească ca self-employed chiar dacă relațiile contractuale sunt clar de angajator-angajat.

Consider că este datoria celor mai vechi reprezentanți ai comunității românești să îi asiste pe cei nou veniți și să îi ajute să se integreze. Aceasta cred că este cea mai importantă datorie pe care o are mediul asociativ care reprezintă comunitatea.

În cadrul mai multor evenimente pentru drepturile migrantilor la care am participat dar și în discuții cu autorități locale din UK, mi-am dat seamă că o creștere numerică semnificativă și bruscă a unui anumit grup de migranți poate să tensioneze aceptarea migranților de către comunitatea locală. S-a întâmplat în primii ani după aderarea Poloniei la UE, se întâmplă acum când românii au dreptul să fie angajați. Cu cât noii veniți sunt mai informați, cu atât aceștia pot să se integreze mai ușor. O corectă informare poate considerabil să îmbunătățească standardul de viață al migrantului. De multe ori în activitatea de consiliere am rolul de a demonta ceea ce eu numesc mituri românești în UK. Acel "Cum doamnă? Nu se poate! Ştiu eu că nu e așa. Am auzit de la mai multă lume" este de multe ori mai important pentru români decât ce spune legea. Nu putem să ne informăm după ureche și din surse neverificabile pentru că pierdem timp, ne alegem cu informații false și în loc să evoluăm trăim poate în semi legalitate și acceptăm condiții nedemne de un cetățean european.

Pornind de la aceste obervații, alături de o echipă de profesioniști am decis să inițiem proiectul voluntar: "O mână de ajutor". Acesta este titlul unui seminar gratuit în cadrul căruia vom răspunde prin expertiză profesională în diferite domenii, la cât mai multe dintre întrebările celor care se află la un început de drum în UK. Primul seminar gratuit va avea loc la data de 30 octombrie 2014 în Hammersmith, Londra iar informații despre acesta veți găsi detaliate în cadrul acestui newsletter.

De "O mână de ajutor" poate beneficia orice comunitate care doreste sa creasca si sa devină mai puternică. Ne intrebăm, noi, romanii, de multe ori, ce ne dau strainii, cu ce ne ajută statul, dar uităm ca putem facand parte dintr-o comunitate, să ne ajutăm noi pe noi. Şi atunci nu am mai avea nevoie de atâta ajutor din exterior.

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=15265:in-loc-de-editorial-o-man-de-ajutor--&catid=51:analize--interviuri&Itemid=72

 

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021