Biblioteca Batthyaneum şi comorile cunoaşterii din Alba Iulia

Scris de DN. Posted in Sos Romania


În anul 1741 se năştea dintr-o veche familie maghiară care-şi trăgea originile de la una dintre cele şapte căpetenii care l-au însoţit pe regele Arpad în timpul invaziei acestuia în Transilvania, un mare susţinător ai actului cultural pe meleaguri transilvane. Este vorba despre Ignac Batthyany, cel care avea să devină episcopul romano-catolic peste întreaga comunitate a acestui cult din Transilvania. Om al bisericii şi mare spirit iluminist în egală cultură, Ignac Batthyany a fondat biblioteca care şi astăzi îi poartă numele şi este unul dintre cele mai importante obiective turistice şi culturale nu doar din municipiul Alba Iulia, ci şi din întreaga lume.

Un mecena cu strămoşi între primele căpetenii ale regelui Arpad

Cunoscut printre români sub numele de Ignaţiu Batthyany, acest mare iubitor de carte, artă şi cultură, a lăsat în urma sa posterităţii şi tuturor oamenilor atraşi de cultură şi frumos, un extraordinar locaş dedicat studiului şi cunoaşterii. Este vorba de obiectivul turistic cunoscut astăzi în toate ghidurile de profil drept Biblioteca Batthyaneum din oraşul Alba Iulia. Trebuie menţionat de la bun început că acest minunat lăcaş de artă şi cultură nu este doar o bibiliotecă în sine, cum am fi tentaţi să credem datorită denumirii sale oficiale, ci  mult mai mult de atât.

Bunătoară, sediul său găzduieşte pe lângă impresionatele colecţii de cărţi şi manuscrise vechi şi rare şi un observator astronomic (primul amenejat în Transilvania) alături de multe alte colecţii cu caracter muzeal.

Acest adevărat institut cultural complex, este de fapt a noua bibliotecă fondată de familia Batthyany de-a lungul istoriei sale.

Bibilioteca a fost amenajată în interiorul fostei Biserici Trinitariene din Alba Iulia, un edificiu construit în stil baroc în anul 1719, şi care a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, modificări impuse de destinaţiile succesive ale acestuia.

Astfel, biblioteca de astăzi a fost iniţial o biserică cu două turle, după care a ajuns depozit al armatei austro-ungare, pentru ca începând din anul 1792 să fie observator astronomic şi bibliotecă. Clădirea a intrat în atenţia lui Ignaţiu Batthyany care în data de 31 iulie anul 1798, a fondat aici o bibliotecă şi loc de studii şi cercetări.

Baza de carte a bibliotecii la înfiinţarea acesteia a costat din colecţia particulară a episcopului Ignaţiu Batthyany, care consta pe atunci într-o culegere impresionantă de circa 18.000 de cărţi, manuscrise şi diverse alte tipărituri între care se distingeau o serie de incunabule din secolul al IX-lea.

Mare iubitor de cultură şi cunoaştere, episcopul Batthyany a donat cu bucurie toate cărţile şi documentele sale strânse cu pasiune şi migală în decursul vieţii sale. Mai apoi, fondul de carte şi obiecte de artă al bibliotecii s-a îmbogăţit atât prin achiziţii, cât mai ales cu ajutorul a numeroase acte de donaţie voluntară. Se remarcă în acest sens, obiectele achiziţionate în ultimele decenii ale secolului ai XVIII-lea, cum sunt biblioteca personală a lui Cristoforo Migazzi, arhiepiscop al Vienei între anii 1757-1803, precum şi biblioteca bisericii Sfântul Iacob din oraşul slovac Levoca.

Cititi mai departe: http://www.descopera.ro/descopera-alba/12976348-biblioteca-batthyaneum-si-comorile-cunoasterii-din-alba-iulia

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020