Germania nu susține admiterea R. Moldova în UE. Soluția rămâne reunirea R. Moldova cu România

Scris de RGN. Posted in Sos Romania


Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, consideră că răspunsul la o posibilă aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană „nu stă în capitalele europene".
Germania nu susține aderarea Moldovei și Georgiei la Uniunea Europeană, scrie www.dw.de, preluat de Romanian Global News.
Purtătorul de cuvânt al diplomației de la Berlin, Martin Schäfer, a apreciat că vizita tandemului germano-francez de miniștri de Externe, Frank-Walter Steinmeier - Laurent Fabius, în capitalele celor două republici ex-sovietice are ca obiectiv doar finalizarea pregătirilor pentru semnarea Acordurilor de Asociere.

Înainte de a pleca spre Chișinău, ministrul german de Externe declarase că „luăm în serios neliniștea cu care partenerii noștri răsăriteni urmăresc situația din învecinata lor Ucraină". La sosirea la Chișinău, Steinmeier s-a declarat convins că ultimele obstacole în calea semnării acordurilor de asociere „vor fi îndepărtate până la vară".

Întrebat dacă există o perspectivă de aderare pe termen mediu și lung pentru Moldova, Steinmeier a fost reținut: „Răspunsul nu se află în capitalele Uniunii Europene". Moldova trebuie să aleagă singură calea pe care dorește să o urmeze. „Acesta nu este un joc geostrategic între Vest și Est, între Uniunea Europeană și Rusia. Cred că este o părere falsă că ambele părți ar încerca să tragă țările de o parte sau alta", a conchis Steinmeier.

"O alternativă"

În prezent nu există o majoritate în cadrul UE care să susțină extinderea comunității - iar ce va aduce viitorul nu se poate spune, a comentat purtătorul de cuvânt al diplomației germane. În opinia lui Schäfer, Acordul de Asociere și Parteneriatul Estic s-au dorit tocmai o alternativă atractivă pentru cele două state ex-sovietice.

Nu s-a pus problema creării unui orizont de așteptare privind admiterea în Uniunea Europeană, a mai punctat oficialul de la Berlin.

În contextul evoluțiilor din Ucraina, Moldova și Georgia doresc o consolidare rapidă și sigură a legăturii lor cu Occidentul, premierul de la Chișinău, Iurie Leancă, vorbind, într-un interviu acordat agenției Reuters, deschis despre aderarea la Uniunea Europeană.

Chișinăul și Tbilisi doresc să semneze acordurile de asociere în luna iunie. Martin Schäfer a vorbit miercuri despre un orizont de câteva luni.

Tot miercuri, candidatul popularilor europeni pentru președinția Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o pauză în extinderea Uniunii: „Fac parte din marea tabără a celor care consideră că trebuie să facem întâi de toate ordine internă."

Romanian Global News reamintește că în recennta lor vizită la Chișinău mi niștrii de externe ai Franței și Germaniei nu au pomenit nimic de integrare în UE a R. Moldova ci doar de Parteneriatul Estic

Iată mesajul miniștrilor de Externe ai Franței și Germaniei pentru Republica Moldova

Șeful diplomației de la Paris s-a referit la Acordul de Asociere RM-UE, care urmează să fie semnat până la sfârșitul lunii iunie. „Acordul prevede crearea Zonei de Liber Schimb între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Progresele realizate în acest sens s-au făcut remarcate. Prin această vizită comună, cele mai importante ţări din punct de vedere economic ale Uniunii Europene, care sunt cea de-a patra și a cincea puteri economice ale Uniunii Europene, ne-am dorit prin această vizită să mărturisim susținerea pentru acest proiect și față de eforturile Moldovei în realizarea reformelor.

După semnarea și aplicarea Acordului, Moldova va beneficia de o susținere tehnică și financiară din partea Uniunii Europene, pentru aplicarea reformelor necesare. Scopul asocierii este de a susține efortul de modernizare al Republicii Moldova.

Acordul de Liber Schimb va oferi Republicii Moldova un acces mai bun către piața europeană și va contribui la creșterea atractivității economice și a numărului de locuri de muncă la nivel local", a menționat Laurent Fabiu, ministrul Afacerilor Externe al Franței.

La rândul său, ministrul german de Externe s-a referit și la oportunitățile pentru Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic. „Sigur că încurajăm toată munca depusă în privința reformelor și vă încurajăm să le continuați, mai ales în combaterea corupției. Am atins această temă în discuția noastră de astăzi și în acest sens aveți asigurată susținerea țărilor UE.

Ceea ce a menționat dl. Fabius în privința Acordului de Asociere că merge bine, vom încerca să înlăturăm ultimele obstacole în calea noastră pentru a putea semna în liniște acest acord. R. Moldova poate să aibă încredere în parteneriatul cu Europa.

Parteneriatul nostru Estic nu este îndreptat contra cuiva, nu este îndreptat nici împortiva Ucrainei, nici a Moldovei sau a Georgiei. Parteneriatul acesta înseamnă cooperare, nu înseamnă confruntare. Și această cooperare este în interesul tuturor participanților, al tuturor celor interesați și este în interesul nostru.

Bineînțeles că ușa spre UE nu este închisă, dar Parteneriatul de Est, și asta le-am spus și partenerilor ruși, nu reprezintă o politică împotriva Rusiei", a accentuat Frank-Walter Steinmeier.

În condițiile în care integrarea R. Moldova în UE rămâne doar un vis, cândva peste 15-20 de ani și în condițiile noii ofensive rusești către vest, singura opțiune rațională prin care cele 2milioane și jumătate de români/moldoveni din Basarabia nu vor rămâne în bătaia ofensivei rusești rămâne reunirea R. Moldova cu România.

Dacă clasa politică de la Chișinău nu vede acest lucru înseamnă că ori servește interese rusești ori este proastă. Statalismul moldovenesc este doar o formă de a servi interesele Rusiei!

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=13108:germania-nu-susine-admiterea-r-moldova-in-ue-soluia-rmane-reunirea-r-moldova-cu-romania&catid=47:politic&Itemid=78

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020