Învierea naţionalismului maghiar

Scris de Pincu Sfartz. Posted in Sos Romania


Guvernul Ungariei promovează în prezent o campanie de presă împotriva părerii că în ţară s-ar dezvolta o intoleranţă faţă de evrei şi rromi, şi în special a faptului că se reinstalează atitudini naţionaliste şi antisemite.

În ciuda declaraţiilor Budapestei despre lupta guvernului cu orice fel de manifestare de intoleranţă rasială şi naţionalist-revanşarda, partidul de extremă dreapta “Pentru o Ungarie mai bună” (Jobbik) mobilizează în jurul său un număr foarte mare de alegători, adepţi ai intoleranţei faţă de evrei şi rromi, şi adepţi ai recuceririi teritoriilor istorice

ale Ungariei.

Şi partidul conservator “Uniunea Civilă a Ungariei” al primului ministru Viktor Orbán onorează memoria unui antisemit ca Horthy, fost şef de stat până în 1944, cunoscut colaborator al naziştilor.

Cunoscutul ziar din Seattle, SUA, Seattle Post, a prezentat pe larg o ştire referitoare la un antisemit ungur care a descoperit că are rădăcini iudaice, stire pe care o reproducem mai jos, în rezumat:

“Până nu de mult reprezentantul Partidului “Pentru o Ungarie mai bună”, Csanád Szegedi, era unul din activiştii acestei mişcări de extremă dreapta şi antisemită. El a declarat, în repetate rânduri, că răspunderea pentru toate problemele ţării cade pe umerii comunităţii evreilor care, în plus, a “pângărit simbolurile naţionalæ” (ale Ungariei, n.tr.). Dar cercetând propriul arbore genealogic, el a aflat că are rădăcini iudaice.

Publicaţia “The Times of Israel” a comunicat că bunica şi bunicul lui Csanád Szegedi pe linia maternă au fost evrei. Rudele lui pe această linie au pierit în timpul Holocaustului, singura supravieţuitoare a fost bunica lui, care în timpul războiului a fost deţinută la Auschwitz. Acum fostul antisemit celebrează Sabbatul, merge regulat la sinagogă, studiază limba ebraică şi ia lecţii de la rabinii habotnici locali. Acum câteva luni Csanád Szegedi s-a întâlnit cu liderii ungari ai comunităţii evreilor ortodocşi şi şi-a cerut iertare pentru jignirile pe care le-a proferat anterior. De asemenea a promis că va vizita în curând Auschwitz-ul pentru a onora memoria celor ce au pierit. Csanád Szegedi a fost unul din întemeietorii, precum şi al doilea om, al partidului “Pentru o Ungarie mai bună”. În prezent el a ieşit din partid şi a renunţat la toate funcţiile în stat.”

Partidul “Pentru o Ungarie mai bună”, cunoscut mai bine cu denumirea de “Jobbik” (vezi aici) este un partid de extremă dreapta, ultra-naţionalist şi prin urmare, sau implicit, foarte antisemit. Este a treia forţă politică din Ungaria. Pentru a da un singur exemplu al faptului că este antisemit o să menţionez că s-a opus vehement organizării la Budapesta a unei conferinţe a Congresului Mondial Evreiesc anul acesta, afirmând că prin această conferinţă „Israelul vrea să cumpere Ungaria”. Acest partid deţine 43 de locuri în Parlamentul maghiar din totalul de 386. Au votat pentru el peste jumătate de milion de unguri, dar şi mai mulţi unguri susţin politica lui antisemită.

Pentru a sublinia asemănarea izbitoare cu mişcarea legionară din România secolului trecut în domeniul ideologiei, şi nu numai, aflăm că Jobbik şi-a organizat şi un braţ înarmat, exact ca Garda de Fier a legionarilor români, dar cu denumirea de “Garda Maghiară”, o organizaţie paramilitară de extremă dreapta, înfiinţată de Jobbik în anul 2007, şi scoasă de justiţia maghiară în afara legii, in mod irevocabil, în anul 2009.

Dar „Garda Maghiară” nu s-a desfiinţat, ci s-a transformat în “Garda Naţională Maghiară”, păstrând vechile sale structuri de conducere şi primind în continuare noi membri care depun un jurământ de fidelitate. Mai mult, în Ţinutul Secuiesc din România, Csibi Barna, cel care a spânzurat simbolic chipul lui Avram Iancu, a organizat, cu aprobarea conducerii Gărzii din Ungaria, o falangă a acestei organizaţii, denumită “ Plutonul Secuiesc”. Ultra-naţionalismul maghiar vizează nu numai pe evrei ci şi pe rromi. Liderii acestei organizaţii declara oficial că promovează valorile ungare, dar prin discursurile lor xenofobe şi rasiste atrag tot mai mulţi oameni care încă visează la anularea Tratatului de la Trianon şi refacerea “Ungariei Mari”.

Revenind la subiectul convertirii la iudaism a antisemitului Csanád Szegedi, se pune imediat întrebarea legată de momentul când acesta s-a hotărât să-şi cerceteze arborele genealogic. Este puţin credibil faptul că nu ar fi ştiut că bunicii dinspre mama lui au fost evrei. Poţi să nu ştii mare lucru despre străbunici, dar generaţia bunicilor face parte din viaţa noastră cotidiană. Să admitem totuşi, în mod excepţional, ca s-a născut după dispariţia tuturor rudelor de sânge, dar în acest caz se pune şi întrebarea dacă i s-a ascuns şi faptul că mama lui era evreică ? Prea multe coincidenţe în acest scenariu.

Posibilitatea convertirii de la o ideologie dată la una complet opusă nu poate fi admisă decât acceptând un oportunism de prima clasă. Dar normal este să ne întrebăm: ce avea de câştigat Csanád din transformarea sa din antisemit într-un evreu habotnic? Greu de dat un răspuns pertinent, pentru că este puţin credibil faptul că un călău vrea să devină jertfă.

Nu rămâne decât să acceptăm faptul că avem de-a face cu o umanizare instantanee la aflarea ştirii că rude de-ale sale au pierit în Holocaust. În această situaţie, trebuie să recunoaştem că este vorba de un caracter puternic, confirmat şi prin faptul că Csanád a renunţat la toate funcţiile sale publice.

Pentru foştii săi adepţi şi colegi într-ale antisemitismului, Csanád este un trădător sau, ca să folosim un termen mai uzual în România, chiar un “ trădător de ţară”. În istoria României au fost calificaţi cu acest termen toţi cei care au condus spre executarea lui Mihai Viteazul, a Brancovenilor, a lui Tudor Vladimirescu, Antonescu, etc., inclusiv cei care au complotat mazilirea lui Cuza-Vodă şi aducerea pe tronul ţării a unui „străin de neam”. În concepţia antisemiţilor din România, al căror exponent de frunte este azi prof. Coja, în aceeaşi categorie a trădătorilor de ţară se includ evreii în general şi evreii israelieni în special, care “vor să invadeze România” (conform planului “descoperit” de el, este vorba de o mulţime de un milion de israelieni), care vor veni să distrugă şi ultimele valori ale “românismului” adevărat!

Dar trădătorii nu sunt neapărat de “neam străin”, categorie preferată la constatarea trădării, trădătorii cei mai “eficienţi” sunt acei care fac parte din acelaşi neam. Şi printre evreii din România se găsesc specimene care, din diverse interese personale, trădează adevărul istoric, cum este de exemplu cazul scriitorului evreu Teşu Solomovici, care îl scuteşte pe mareşalul Antonescu de orice vinovăţie pentru prigonirea şi uciderea de evrei din România Mare.

Situaţia cu Csanád Szegedi poate deveni un exemplu pentru posibilitatea eradicării totale a antisemitismului mondial, şi a celui din România în special, prin studierea propriului arbore genealogic al antisemiţilor, cu şansa nesperată ca aceştia sa fie in situaţia lui Csanád. Nu ajunge ca un singur antisemit sa devina evreu, ar fi bine ca toţi antisemiţii sa devina evrei! Abia atunci poate ca vom scăpa de flagelul antisemitismului şi de acuzaţia milenara că toate necazurile ne-evreilor se datorează evreilor!

„Trădătorii de ţară” constituie categoria de duşmani preferaţi de cei care au o obsesie strategică naţionalistă. Situaţia românilor din secuime este simetrică cu cea a naţionaliştilor maghiari din Ungaria, pentru care conducătorii lor politici actuali sunt consideraţi “trădători de neam”. Au ceva dreptate românii din secuime care consideră ca este condamnabila poziţia anormal de tolerantă a conducătorilor români faţă de manifestările ultra-naţionalist-separatiste a majorităţii secuilor. Şi conducătorii romani ar trebui sa-i imite pe cei din Ungaria care au adoptat nişte legi vizând domolirea ultra-naţionalismului, legi care dau bine în ochii democraţiei din Uniunea Europeană.

http://acum.tv/articol/68573/

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021