Socializarea- activităţi în comunitate

Scris de Esperando. Posted in Social


Pe lângă activităţile clasice de recuperare şi educaţie în cadrul Centrului de Zi Esperando se realizează şi activităţile de socializare. În cei 18 ani de activitate am observat cât este de importantă această activitate. Am comparat rezultatele copiilor care veneau în centru şi beneficiau de serviciile integrate (recuperare, educație, psihoterapie, dezvoltare deprinderi de viaţă independentă, activități artistice, manuale și de creație, participare în comunitate) cu a acelor care veneau doar la recuperare şi se întorceau în familie. Am constatat că la cei care se implică în toate activităţile de socializare (ieşiri la spectacole, activităţi cu elevi din şcoli şi preşcolari, ieşiri, activităţi sportive în natură,  zile de naştere, colaborări cu alte instituţii) toate, pe termen lung, au avut un efect benefic asupra intelectului, psihicului, creativităţii şi laturii emoţionale a copilului. Toate acestea sunt cu mult mai importante decât recuperarea fizică.
 Căutăm să îmbinăm astfel, într-un mod echilibrat, activităţile recuperatorii cu cele de socializare şi relaxare. Toate aceste activităţi sunt stabilite ţinând cont şi de părerile beneficiarilor sau a părinţilor cu privire la activităţile care vor urma a fi desfăşurate. Activităţile în comunitate au un scop educativ,  sau de mobilitate în vederea recuperării. În plus, copiii/tinerii cu dizabilităţi învaţă să se simtă bine în jurul celor de vârsta lor, se acceptă aşa cum sunt, iar cei cu care vin în contact învaţă câte puţin despre abilitate şi dizabilitate.  Activităţile de socializare îi ajută pe copiii, tinerii şi adulţii cu dizabilităţi să relaţioneze, să comunice, să colaboreze şi să lege prietenii.
    Activităţile de socializare în comunitate duc la o integrare, acceptare şi includere efectivă şi reală a copiilor cu dizabilităţi şi le aduce o bucurie nemarginită.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020