UK Bookmakers

COMUNICAT DE PRESĂ Conversmin SA

Scris de PURCARU STAMIN ION. Posted in Social

În data de 27.03.2018, în jurul orei 330 dimineața,  la Punctul de lucru Băiuț, la galeria Breiner Orizont 0, datorită unei viituri de apă de mină, digul de la intrarea în galerie a fost distrus, debușarea de apă de mină conducând la poluarea pârâului Lăpuș, afluent al Someşului, a aproximativ 400 m din drumul județean Băiuț – Tg. Lăpuș, afectând de asemenea și suprafeţe de teren aflate în vecinătatea galeriei. S-a constatat că apa de mină are o culoare roșiatică specifică.
S-a intervenit dirijându-se apa spre pârâul Lăpuș, afluent al Someşului și s-a degajat zona de materialul antrenat de viitură. La ora  630,  debitul a scăzut la aproximativ 50 % față de cel din momentul inițial. Se monitorizează în continuu evenimentul.
O posibilă cauză a acumulării mari de apă din spatele digului se datorează pătrunderii in subteran  a apelor de suprafaţă rezultate din topirea zăpezii, perimetrul minier având foarte multe zone de surpare de mari dimensiuni.

Au fost anunțate instituțiile abilitate și la fața locului s-au deplasat reprezentanți ai Companiei Remin și ai I.S.U. Maramureș, Administratia locală, S.G.A. Maramureș și Garda de Mediu Maramureș

Perimetrul minier Breiner, aflat în fosta administrare a C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare, a fost aprobat la închidere prin H.G. 898/2002.

Lucrările de închidere și ecologizare au fost executate de operatorul minier susmenționat, asistența tehnică fiind asigurată de către S.C. MONS MEDIUS S.R.L. Baia Mare și S. CONVERSMIN S.A., proiectantul general al lucrărilor fiind S.C. I.C.P.M. S.A.  Baia Mare.

Lucrările executate au fost recepționate în data de 25.05.2006, conform procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.176938, iar după expirarea perioadei de garanție a fost efectuată recepția finală, fiind încheiat procesul verbal R.F. cu nr.601781/25.07.2008.

În prezent debitul de apă de mină a revenit la normal, iar angajaţii C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare au intervenit pentru curăţarea materialului evacuat şi refacerea traseului de evacuare a apelor de mină către emisar.

Au fost prelevate probe de apă de mină de la ieşirea din lucrarea minieră , atât în timpul evenimentului  cât şi după finalizarea evenimentului , iar perimetrul minier este monitorizat permanent de către reprezentanţii S. CONVERSMIN S.A. BUCUREŞTI .

Adaugă comentariu

Codul de securitate