UK Bookmakers

Muncitori romani exploatati la fermele cehesti

Scris de Ioan Colbeanu. Posted in Social


Doi tineri din Baia Mare isi faceau bagajele sa plece la munca in Cehia la inceput de Octombrie, printr-o firma de recrutare joburi romaneasca. Florian Daniel si sotia sa, Iulia, gasisera anuntul pentru  'Operator in productie in Cehia'  pe site-ul olx.ro in zona Baia Mare. In anuntul postat de Express People li se promiteau locuri de munca sigure intr-o fabrica auto din Praga, salariu atractiv (minimum 2 mii de euro / luna, cf. agentilor de plasament), transport, masa si cazare gratuite, cat si un mediu de lucru curat.
Pe 18 octombrie au ajuns langa Praga cu un microbuz pus la dispozitie de recrutatori, insa doua zile mai tarziu au fost dusi la o ferma agricola in zona Tuřice (cca. 40 km de Praga) - spunandu-li-se ca nu mai sunt posturi vacante in fabrica.

 

 
Neavand bani si sperand sa castige ceva din munca agricola (necalificata), tinerii au acceptat sa munceasca la ferma Předměřicka a.s  - 10 ore pe zi de la 6 - 16:00 pt. 70 coroane cehesti pe ora (2.7 Euro / 13 lei) 
 
Contractul este pe 3 luni si li s-a luat din mana dupa semnare, asa ca un exemplar a ajuns la conducerea fermei si unul la agentia romaneasca, baimarenii neavand momentan contractul asupra lor. Dupa o luna, la 20 Noiembrie, nu au fost platiti suma agreata pe motiv ca ferma nu ar fi realizat inca niciun castig de pe urma muncii lor. 
 
Conditii de munca dure
 
Daniel povesteste ca la ferma se munceste in conditii de inghet (-3 grade dimineata), la cules de capsuni, patrunjel si cartofi. Nu exista manusi sau echipament de protectie.
 
Cazarea e intr-o cladire din apropiere, in care se da drumul la incalzire doar 10 minute pe seara, iar muncitorilor li se asigura doar o masa pe zi dupa-amiaza. Singurii bani pe care i-au primit Florin si Iuliana in decurs de o luna sunt 1000 coroane cehesti pt. a-si cumpara mancare pe cont propriu / mic dejun + cina.
 
Cf. spuselor lui Daniel, in situatia lor mai sunt cel putin 10-15 persoane din Romania (jud Maramures)  care au povesti similare si care au fost recrutati prin aceleasi oferte de locuri de munca Olx.ro. 
 
In momentul in care Daniel a contactat IndieFrame, era hotarat sa paraseasca ferma si sa se intoarca impreuna cu Iulia in Romania. A spus ca doreste ca toti romanii sa stie cum e la munca in Cehia si sa transmitem presei din Romania ce se intampla.
 
Li s-a refuzat transportul gratuit inapoi cu microbuzul, iar persoana de contact al agentiei din Romania le-a spus  ca mai au de muncit inca 2 luni, iar banii ii vor primi la sfarsit. Au incercat sa vorbeasca cu patronii cehi de la ferma, dar acestia au refuzat sa-i asculte si i-au trimis inapoi la angajatorul roman, un tip poreclit 'Mafian' de muncitorii romani de acolo, care i-a adus initial cu microbuzul in Cehia. 
 
Acum sunt 'pedepsiti sa stea pe camera'  de 3 zile - nu mai sunt chemati sa munceasca dupa ce au incercat sa se planga cehilor. Sunt ingrijorati ca nu se mai pot intoarce in tara, neavand bani sa isi plateasca inapoi transportul.
 
Foto smartphone: Florian Daniel / IndieFrame 
Toate fotografiile sale aici -> https://www.indieframe.com/user/48627
Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2018