UE vrea să dea părinților ajutoare sociale pentru a nu-și mai căsători copiii minori

Scris de Paul Barbu. Posted in Social


În țările în curs de dezvoltare, o fată din trei se mărită înainte de 18 ani. Reprezentanții Uniunii Europene încearcă să stopeze căsătoriile între minori și au în plan crearea unui ajutor social pentru familiile din anumite zone ale lumii, printre care şi state din Europa, dar și din Africa, pentru a le determina să renunțe la această tradiție.
”Chiar dacă vorbim de tradiție, în multe state este ilegal mariajul sub 18 ani. Iar pentru noi, cel mai greu este să convingem autoritățile centrale, locale sau liderii comunităților respective să se implice în a găsi o soluție. Noi am venit cu ideea de a crea un fel de ajutor social pentru părinții din familii care vor să fie  căsătoriți copiii lor înainte de vârsta majoratului”, spune, pentru Libertatea, un reprezentant al Comisiei Europene.
Aceasta este una dintre soluțiile avute în vedere de oficialii de la Bruxelles. Uniunea Europeană a început implementarea programului Spotlight, care prevede cheltuirea a 500 de milioane de euro, între 2017 și 2023 pentru a, rezolva problema violenței împotriva femeilor. Inițiativa Spotlight are la bază o colaborare dintre Națiunile Unite și Uniunea Europeană.



”Această inițiativă este o mișcare fără precedent în lupta globală împotriva violenței contra femeilor și fetelor”, spune Neven Mimica, comisar european pentru Cooperare și Dezvoltare Internațională.

#metoo a deschis ochii lumii

În Europa, una din trei femei a fost victima unei agresiuni fizice sau sexuale. Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât arată că 80% dintre victimele traficului uman sunt femei.

”Pentru a elimina odată pentru totdeauna violența împotriva femeilor, trebuie să îmbunătățim legislația și educația, dar să schimbăm și normele sociale. Vrem să eradicăm violența împotriva femeilor și fetelor, atât în sferele publice, cât și în cele private. Avocați, doctori, profesori și poliția, printre alte instituții, au fost instruiți să susțină victimele și să preîntâmpine violența împotriva femeilor, datorită finanțărilor trimise către ONG-uri”, au arătat cei 28 de comisari europeni într-o declarație comună, de Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

În unele state, una din trei femei este agresată, potrivit cifrelor europene, dar situația este și mai îngrijorătoare în țările în care ponderea femeilor care ajung victime este de 70%. Pe de altă parte, există și informații care arată că, spre exemplu, în Asia Sudică, mariajul între minori sub 15 ani s-a redus la jumătate în ultimii ani. Iar în ultimii 30 de ani, actele de violență din Africa legate de mutilarea organelor genitale la femei  s-a redus cu jumătate.

”Recenta campanie globală #metoo, care a contribuit foarte mult la atragerea atenției asupra hărțuirii sexuale în societățile noastre, a încurajat vitctimele să vorbească și să își apere drepturile”, au mai declarat oficialii UE.

Milioane de oameni și-au împărtășit experiențele de hărțuire sexuală și abuz, prin numeroase mesaje publicate pe Facebook, dar şi pe Twitter, folosind hashtagul „#MeToo”/”Şi eu”. Femei din întreaga lume au povestit despre cum au fost pipăite, agresate sau violate. Și în România vedetele au început să ia atitudine prin mișcarea #MeToo.

https://www.libertatea.ro/stiri/ajutoare-europene-pentru-familie-sa-nu-isi-marite-copiii-minori-2052661

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024