UK Bookmakers

La Baia Mare se fac clopote inteligente, care pot cânta din Beatles sau ABBA. Prețul unui astfel de instrument muzical ajunge până la 300.000 de euro

Scris de LB. Posted in Social


În ţara noastră, turnarea clopotelor este o tradiţie, însă puţini ştiu că acest meşteşug a ajuns în ziua de azi aproape o artă. Acum se fac clopote care sună în gamă – aşadar, poate fi reprodusă cam orice melodie, fie ea bisericească sau nu.

Gabriel Radu Blotor, preşedintele Asociaţiei Turnătorilor de Clopote Europeni, care deţine o turnătorie de clopote la Baia Mare, face de ani buni “clopote inteligente”. Acestea sunt manevrate electronic, de la distanţă, fără clasica funie. “De asemenea, suntem singura turnătorie de clopote din România care poate turna clopote în gamă, pe orice notă muzicală, precum şi carilloane. Aproximativ 60% sunt turnate direct în notă, restul sunt acordate la firme specializate”.Clopotarii au rămas fără slujbe

“În general, bisericile din mediul urban din România au renunţat la clopotari. Sistemul este condus de un creier electronic, care bate la ora exactă cu precizie atomică, deoarece sunt conectate la ceasul atomic de la Frankfurt. Aceste sisteme se reactualizează automat, zilnic la ora 0.00. De asemenea, garanţia acestei aparaturi spune că poate rămâne în urmă cu o secundă la un milion de ani”, ne-a explicat Radu Blotor, directorul firmei Turnătoria Blotor. Cu ajutorul acestei automatizări, clopotele pot să sune individual sau în diferite combinaţii, la data şi la ora dorită, de asemenea, se poate programa iluminatul interior şi exterior al bisericii, dar şi încălzirea centrală. Sute de variante de ceasuri de turn, carilloane, toate pot fi acţionate inclusiv de pe telefonul mobil, în legătură, prin satelit, cu ceasul atomic de lângă Frankfurt… Firma Blotor a montat deja sute de asemenea clopote în toată România, chiar şi la Biserica Palatului Cotroceni.

Carillonul poate reda orice melodie

Vârful tehnologic al construcţiei de clopote este însă carillonul, un instrument muzical realizat din clopote de diferite dimensiuni. Cel mai simplu carillon este format din opt clopote, fiecare redând un sunet al octavei. Carilloanele complexe au mai multe octave. Aceste clopote sunt conectate la un creier electronic, care memorează melodiile pe care posesorul de carillon vrea să le redea în sunete de clopot. Pot fi melodii semnate Beatles, ABBA sau Michael Jackson, după preferinţă. De asemenea, la întregul sistem se poate conecta o orgă prin care se mişcă limbile clopotelor. Astfel, poţi cânta orice vrei, sunetele melodiei venind de la carillon.

Poate costa şi 300.000 de euro

“Am montat deja câteva carilloane, în Piaţa Cetăţii din Baia Mare, la Catedrala Sf. Gheorghe din Topoloveni şi la Mănăstirea Zosin din Botoşani. În acest moment lucrăm la un carillon mobil, care va putea susţine concerte la diferite evenimente. Un carillon cu 37 de clopote costă circa 300.000 de euro, iar în Occident sunt foarte căutate, le găsim în parcuri sau spaţii publice frecventate de populaţie. La noi se dezvoltă mai puţin, deoarece primăriile se tem să le comande, să nu fie luate la întrebări de ce au cheltuit banii. Asta, în ciuda faptului că din anul 2016 toţi fabricanţii de clopote din Europa au intrat pe listele de protecţie ale UNESCO. Inclusiv eu. Anul acesta vrem să punem o întrebare, să înţelegem ce înseamnă acest lucru pentru noi, adică ce trebuie să facem dacă suntem bunuri UNESCO”, ne-a mai spus Radu Blotor.

Am furat «meserie» de la ruşi

„Primul pas în realizarea unui clopot îl constituie proiectarea şablonului, etapă importantă, deoarece aceasta determină forma suavă a clopotului, timbrul muzical, rezonanţa şi nota acestuia. Profilul clopotelor Blotor este specific rusesc, cu tonalitate gravă, caracteristică Bisericii Ortodoxe”, a explicat Radu Blotor. Maestrul clopotar ne-a spus că tehnologia fabricării şi turnării acestor obiecte a fost concretizată în urma unui studiu aprofundat al clopotelor de pe piaţa rusească, ruşii având cea mai vastă experienţă în turnarea clopotelor. “Colaborarea strânsă cu turnătoriile germane, olandeze şi engleze a avut un rol semnificativ atât în perfecţionarea noastră ca turnători profesionişti, cât şi a clopotelor noastre ca fiind cele mai bune clopote din România. Calitatea clopotelor poate fi observată uşor şi de către necunoscători, analizând suprafaţa acestora, care nu trebuie să prezinte fisuri, pori sau alte defecte de turnare”, a mai spus Radu Blotor.

Pentru Catedrala Mântuirii s-a dat comandă în Austria

Primul dintre cele şase clopote de la Catedrala Mântuirii Neamului şi cel mai mare, având 25 de tone, 3,3 metri înălţime şi tot atâţia în lăţime, a fost turnat la Innsbruck, în Austria, a declarat părintele Nicolae Crîngaşu, consilier patriarhal pentru Trinitas TV. Clopotul-gigant, cel mai mare din Europa, va ajunge în România pe 15 mai. Este cel mai mare dintr-un set de şase, iar pe el se regăseşte în relief chipul Patriarhului Daniel. S-ar fi putut face şi în România – “noi avem această capacitate”, ne-a spus Radu Blotor -, dar s-a preferat firma din Innsbruck pentru că are 400 de ani de experienţă în domeniu. Meşterii austrieci au făcut şi proba clopotului care a costat aproape jumătate de milion de euro.

http://www.libertatea.ro/stiri/social/video-la-baia-mare-se-fac-clopote-inteligente-care-pot-canta-din-beatles-sau-abba-pretul-unui-astfel-de-instrument-muzical-ajunge-pana-la-300-000-de-euro-1801286

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2017