Trei schimbări importante în sistemul de pensii în 2014

Scris de Daniela Serb. Posted in Social


Punctul de pensie va creşte cu câteva procente, grupa I a fost reintrodusă printr-o modificare legislativă, iar peste 200.000 de pensii vor fi recalculate după ce trei pensionari au dat în judecată statul.

O decizie a instanţei şi două modificări legislative aduc schimbări în modul în care se calculează pensiile. Iată la ce trebuie să vă aşteptaţi în acest an.

1. Punctul de pensie creşte cu 3,76%, conform legii bugetului asigurărilor sociale pe 2014, de la 762,1 lei cât a fost anul trecut, la 790,8 lei. Ultima majorare a pensiilor a avut loc în octombrie 2008. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a dat asigurări că, începând cu 2014, legea pensiilor va fi respectată, astfel că majorarea indemnizaţiei se va face în fiecare an. "Legea pensiilor se aplică, în sensul că în fiecare an se face indexarea pensiilor cu 100% din rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea reală a salariului mediu pe economie", a explicat aceasta.

2. În plus, tot de anul acesta a fost reintrodusă grupa I de muncă, printr-o modificare a legii pensiilor publicată în Monitorul Oficial pe 30 decembrie. Astfel, pentru fiecare an de muncă lucrat în condiţii speciale (dar nu mai puţin de şase ani) Camera Deputaţilor a decis că se acordă o reducere de şase luni la vârsta de pensionare. De exemplu, o persoană care a lucrat şase ani în grupa de muncă I se poate pensiona cu trei ani mai devreme decât prevede legea în vigoare. Potrivit unor declaraţii oficiale, numărul pensionarilor care ar urma să beneficieze de aceste schimbări este de 20.000.

3. O altă modificare se referă la aplicarea indicatorului de corecţie la punctajul de pensie prevăzut de lege. Mariana Câmpeanu a explicat acest indice ca pe o compensaţie acordată pentru faptul că s-a mărit foarte mult vârsta de pensionare. Conform legii pensiilor, orice persoană care a ieşit la pensie între ianuarie 2011 şi 23 ianuarie 2013 ar fi trebuit să primească de la începutul anului trecut un plus la punctajul mediu anual, care însă nu a fost acordat din lipsa banilor la buget. Nemulţumiţi de această situaţie, trei pensionari din Arad au dat Casa de Pensii în judecată. Sesizată, Curtea Constituţională a dat dreptate pensionarilor. În consecinţă, peste 200.000 de pensii trebuie recalculate, sumele rezultate urmând a fi plătite anul acesta, cel mai târziu din luna martie.

Pensionar: "Încă aştept să văd câţi bani voi primi după recalculare"

Cei trei ingineri aflaţi la pensie care au dat în judecată Casa de Pensii din Arad, cerând aplicarea indicelui de corecţie, conform legii, sunt Gheorghe Gârbovan, 67 de ani, Aurel Barz, 66 de ani, şi Adrian Nicolae Ghilea, 66 de ani. Foşti angajaţi la CET Arad, cei trei ar fi trebuit să primească din ianuarie 2013 un indice de corecţie la pensie, aşa cum prevede legea. Pentru că nu au primit, au dat statul în judecată şi au obţinut câştig de cauză.

Mai mult decât atât, aceştia au obţinut la Curtea Constituţională desfiinţarea unor articole din ordonanţa care stabilea indicatorul de corecţie la 1,06 şi care urma să se aplice retroactiv. Curtea a decis că aceste articole sunt neconstituţionale. "Acum două săptămâni am depus la Casa de Pensii o cerere de recalculare şi aştept să văd câţi bani voi primi. Nu înţeleg de ce indicele de corecţie a fost stabilit la 1,06 pentru că este neconstituţional. Acest indicator este dat de câştigul mediu realizat în anul anterior pensionării, deci în mod normal diferă de la un pensionar la altul.

"După primirea deciziei de la Casa de Pensii, dacă voi fi nemulţumit, merg iar în instanţă", ne-a declarat Gheorghe Gârbovan, unul dintre inginerii pensionari care şi-a câştigat drepturile în justiţie.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/trei-schimbari-importante-in-sistemul-de-pensii-in-2014-1075492.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021