Cum sa dam INAPOI „ceasul biologic” si sa traim mai MULT

Scris de EZ. Posted in Social


Lungimea telomerilor, fragmente de ADN, da indicatii asupra a cat mai avem de trait. Un studiu fascinant arata cum lungimea telomerilor poate sa creasca – daca adoptam un mod de viata sanatos, care tine cont de anumite reguli. Am putea deci sa ne prelungim viata, sa dam ceasul biologic inapoi.

Exista un mod de a ne prelungi viata? Pana la gasirea unei retete universale, care sa ne ajute pe toti sa depasim 100 de ani, au fost efectuate diverse studii care sugereaza o metoda oarecum banala: un stil de viata sanatos! Rezultatul unui studiu recent insa ne da dovezi concrete ale efectelor schimbarii modului de viata asupra „ceasului biologic” reprezentat de lungimea telomerilor.

Telomerii reprezinta fragmente da ADN aflate la extremitatile cromozomilor. Daca ne putem permite o comparatie, sunt ca si partea finala (cea cu ceara) a sireturilor, care nu lasa siretul sa se desire. Atunci cand ADNul se divide, este foarte posibil sa se piarda o mica parte finala a cromozomilor – ceea ce, evident, afecteaza in mod negativ evolutia si functionalitatea celulei.

Telomerii protejeaza aceasta parte finala a cromozomilor in procesul de diviziune. In fiecare diviziune insa, telomerii sunt la randul lor afectati si pierd o mica bucatica, pana se ajunge, dupa multe diviziuni celulare, sa nu mai ramana....nimic. In acest moment, structura celulei este afectata, aceasta moare sau incepe sa aiba defecte grave de functionare.

Telomerii au deci un rol extrem de important, si determina practic de cate ori celulele se pot divide fara sa fie afectate. Cu cat mai lung este telomerul cu atat mai multe diviziuni pot avea loc – deci individul poate, cel putin in principiu, trai mai mult (tinand cont de faptul ca numarul de diviziuni ale celulelor este proportional cu lungimea vietii).

Pana de curand se credea ca lungimea telomerilor este oarecum stabilita la nastere si ca aceasta poate doar sa scada de-a lungul vietii. Un fel de ceas care incepe sa ticaie cand ne nastem, un ceas cu un mecanism care la un moment dat de opreste. Putem influenta acest ceas? Exista vreo modalitate de a-l „reancarca”?
Cercetatorii de la universitatile din California si San Francisco, condusi de Dean Ornish, au demonstrat un fapt uimitor: schimband modul de viata lungimea telomerilor poate sa creasca! Rezultatele acestui studiu au fost publicate in revista  „Lancet Oncology”.

Ce anume au facut cercetatorii? Cum au ajuns la aceasta concluzie?
Au studiat un numar de 35 de pacienti, barbati, afectati de cancer la prostata intr-o faza initiala. 10 dintre acestia si-au schimbat radical modul de viata, in urma depistarii cancerului: au devenit vegetarieni, au inceput sa faca sport, sa practice yoga si diverse alte proceduri de relaxare si reducere a stressului: cum ar fi meditatie sau psihoterapie.

Dupa  o perioada de 5 ani de cand a fost depistat cancerul, analizele au aratat cum lungimea telomerilor celor care au adoptat noul stil de viatasanator nu numai ca nu a scazut, ci a crescut cu circa 10%; in cazul pacientilor care nu au schimbat nimic din modul lor de viata lungimea telomerilor a cazut cu cateva procente. Ca si cum cei care au trecut la o viata sanatoasa ar fi reusit sa dea ceasul inapoi! Cu telomeri mai lungi, ADNul lor este mai protejat si ar putea sa ajute la mai multe diviziune ale celulelor in conditii perfecte.

Concluzia acestui studiu?

Nu trebuie sa asteptam un cancer ca sa ne schimbam viata: daca respectam cateva reguli putem sa adaugam in „bagajul nostru biologic” ani de viata! Practicarea sportului, o dieta pe cat posibil sanatoasa (nu este clar ce rol a avut faptul ca cei 10 au devenit vegetarieni; poate ajungea sa aiba o dieta echilibrata), si mai ales eliminarea stressului, sau, atunci cand nu este posibil, „descarcarea” acestuia prin diverse metode, ne ajuta nu doar sa crestem lungimea telomerilor, ci si sa ne bucuram mai mult de viata.

Evident, pe langa telomeri, multi alti factori influenteaza lungimea vietii; un stil de viata sanatos poate doar sa ne faca bine – in timp ce stiinta face progrese in dezlegarea misterelor proceselor care au loc in interiorul nostru.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-sa-dam-inapoi-ceasul-biologic-si-sa-traim-mai-mult-1075367.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021