UK Bookmakers

Crăciunul 2013 în Piaţa Sf. Petru: Ieslea Nativităţii vine de la Napoli iar bradul, din Bavaria

Scris de ro.radiovaticana.va. Posted in Social


„Francisc 1223 – Francisc 2013”: este titlul ales pentru scena Naşterii Domnului care va însoţi în Piaţa Sf. Petru prima sărbătoare de Crăciun a Papei Francisc.

În acest an, potrivit Guvernatoratului Statului Cetăţii Vaticanului, scena artistică a Naşterii Domnului va fi oferită de oraşul Napoli, a cărui tradiţie în domeniu

este apreciată în lumea întreagă. Este prima dată când în Piaţa Sf. Petru ajunge pentru sărbătoarea Naşterii Domnului o reprezentare artistică a tradiţiei napolitane. Complexul monumental a fost oferit arhiepiscopului de Napoli, card. Crescenzio Sepe, care, cu sprijinul regiunii italiene Campania, a decis la rândul său să-l dăruiască Papei Francisc.

Reprezentarea scenică a Naşterii Domnului pe care oraşul Napoli şi regiunea Campania o trimite în acest an în Piaţa Sf. Petru cuprinde 16 păstori îmbrăcaţi în costume de epocă napolitane, amplasaţi în diferite locuri ale scenei care gravitează în jurul ieslei şi al Pruncului, în timp ce peisajul reprezintă o imagine idealizată din „Campania Felix”.

De menţionat că aşa numita „Iesle de Crăciun” a fost preluată cu discreţie şi păstrată decenii la rând în peisajul spiritual al tradiţiei catolice din România.

Alături de „Ieslea de Crăciun” din Piaţa San Pietro, care vine, aşadar, de la Napoli, va fi înălţat şi bradul de Crăciun, oferit în acest an de regiunea germană Bavaria, mai precis de comunitatea Waldmünchen. Cu o înălţime de 25 de metri şi diametrul la bază de aproape un metru, bradul are o greutate de peste 7 tone.

Potrivit uzanţei, lucrătorii Guvernatoratului Statului Cetăţii Vaticanului vor pune la dispoziţie mijloacele necesare instalării celor două simboluri de Crăciun, în timp ce operaţiunile de amplasare, decorare şi iluminare vor fi duse la capăt prin grija angajaţilor Vaticanului. După ce va fi demontat, lemnul trunchiului de brad va fi folosit, ca şi în ultimii ani, pentru producţia de mici obiecte de uz comun şi de jucării.

Anul trecut bradul din Piaţa Sf. Petru a fost oferit de regiunea italiană Molise. România a oferit bradul de Crăciun în 2001, fiind trimis din pădurile seculare ale Harghitei.

Referindu-se la semnificaţia mai mult decât ornamentală a bradului de Crăciun, Papa Emerit Benedict al XVI-lea observa în 2007 (Discurs către delegaţia din Val Badia, 14 decembrie 2007) că pomul de Crăciun a intrat în tradiţia creştină ca „simbol al Naşterii lui Cristos, pentru că prin frunzele sale mereu verzi aduce aminte de viaţa fără de moarte”. „Bradul şi Ieslea de Crăciun - sublinia atunci Benedict al XVI-lea – sunt parte integrantă din patrimoniul spiritual al comunităţilor noastre şi creează atmosfera tipică a sărbătorii Naşterii Domnului. Este o atmosferă impregnată de religiozitate şi căldură familială, pe care trebuie să o păstrăm şi în societăţile actuale, unde uneori pare să predomine frenezia consumismului şi căutarea doar a bunurilor materiale”. Observând că bradul de Crăciun este luat din desişul întunecos al codrilor pentru a fi împodobit cu ornamentaţii luminoase, care sugerează imaginea unor roade minunate, Benedict al XVI-lea spunea: „Lepădând haina întunecoasă în schimbul unei luminozităţi strălucitoare, (bradul) se transfigurează şi devine purtător de lumină, purtător al unei lumini care nu vine de la el ci care dă mărturie pentru adevărata Lumină care vine în această lume”. Bradul de Crăciun devine astfel un imbold pentru toţi creştinii „de a aduce roade bune pentru a arăta că lumea a fost cu adevărat vizitată şi mântuită de Domnul”.

http://ro.radiovaticana.va/news/2013/12/03/cr%C4%83ciunul_2013_%C3%AEn_pia%C5%A3a_sf._petru:_ieslea_nativit%C4%83%C5%A3ii_vine_de_la/rom-752339

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020