UK Bookmakers

Grigore Leșe în noua premieră a Teatrului Municipal din Baia Mare – ”Cazul Pintea Viteazul”

Scris de Teatrul Municipal Baia Mare. Posted in Social


Teatrul Municipal din Baia Mare prezintă sâmbătă, 30 noiembrie 2013, de la ora 18, o nouă premieră a stagiunii curente –  ”Cazul Pintea Viteazul”, pe un scenariu și în regia lui Gavriil Pinte. Unul dintre protagoniștii montării este și Grigore Leșe, care colaborează pentru prima dată cu teatrul băimărean.

Din distribuție mai fac parte Liviu Topuzu, Ruxandra Lăzărescu, Claudiu Pintican, Ștefan Mura, Mircea Gligor, Vali V. Popescu, Loredana Maghear, Adrian Pop și Raul Conicica. Scenografia este semnată de Roxana Ionescu.
    Noul proiect al teatrului băimărean a fost detaliat miercuri după-amiază, într-o conferință de presă. Managerul Teatrului Municipal, Claudiu Pintican, a vorbit despre semnificația noii producții, care e integrată într-un plan mai amplu al teatrului de valorizare a tradițiilor regionale, mulțumind totdată artiștilor invitați.
    ”Cazul Pintea Viteazul” comemorează 310 ani de la moartea unuia dintre eroii legendari ai Maramureșului, fără a se vrea o restituire istorică. ”Nu o să vedeți un spectacol despre personajul istoric. Eu nu fac teatru documentar, nici ilustrativ”, a afirmat regizorul Gavriil Pinte la conferința de presă de miercuri după-amiază. ”M-a interesat mai mult faptul că secole de-a rândul, aici, oamenii au avut nevoie de Pintea ca model. Am fost interesat de felul în care s-a fabulat despre Pintea”, a precizat regizorul, trecând în revistă întreaga mitologie populară despre faimosul haiduc maramureșean. ”Scenariul folosește aceste rezerve ale imaginarului, dar ține seama și de sensibilitatea spectatorului de astăzi”, a punctat Pinte, afirmând totodată că nu avem de-a face cu un spectacol idilic sau ”pășunist”.
    Acest punct de vedere a fost întărit și de Grigore Leșe, prezent și el la conferința de presă a Teatrului Municipal. ”Nu iubesc idilismele, contemplarea și folcorul așa-zis ancestral, dacă nu e așa. Acest spectacol va fi cel mai bun din istoria Teatrului Municipal din Baia Mare, va fi un reper”, a spus Grigore Leșe, exprimându-și încrederea că producția băimăreană se va juca și în alte orașe ale țării ori în străinătate. Leșe a făcut și o pledoarie pasionată pentru ”regândirea conceptului de folclor în Maramureș” și a vorbit și despre identitatea acestui spațiu cultural în plan internațional.
    Prezența lui Grigore Leșe în această producție teatrală a fost salutată și de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care care s-a referit la ”un fel de simbolică întoarcere acasă”a lui Leșe prin acest rol. Primarul a opinat de asemenea că acest spectacol poate fi punctul de plecare al unei colaborări de durată și că va fi un punct de referință în dinamica culturală regională.
    Despre o ”integrală a miturilor românești” a vorbit și Prof. Dr. Teodor Ardelean, președintele Comisiei de Cultură a Consiliului Municipal, el dezvăluind totodată faptul că Grigore Leșe va fi sărbătorit la începutul anului viitor la Baia Mare, cu prilejul împlinirii a 60 de ani.
    Atașăm prezentului comunicat afișul spectacolului, precum și distribuția. Precizăm că biletele la premiera de sâmbătă au prețul unic de 50 de lei.
    Trailerul oficial al spectacolului vă va fi trimis prin Dropbox.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020