Soarele atenueaza simptomele sclerozei multiple

Scris de ELE. Posted in Sanatate


Scleroza multipla, boala care ne afecteaza sistemul nervos central, poate fi tinuta in frau cu ajutorul soarelui. Cercetarile recente au descoperit ca vitamina D, produsa de piele atunci cand este expusa razelor solare, atenueaza simptomele acestei afectiuni.
Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica a creierului,a maduvei spinarii si a nervilor optici care poate provoca dificultati in vigurozitate si in controlul muscular, tulburari de vedere, de echilibru si ale functiilor mentale.

In cazul sclerozei multiple, mielina (un invelis proteic care inconjoara si protejeaza fibrele nervoase) este afectata in mai multe zone, cunoscute sub numele de placi sau leziuni.

Cand mielina este distrusa sau lezata, capacitatea nervilor de a transmite impulsurile nervoase la/de la creier este afectata, astfel apare diversele simptome ale sclerozei multiple.

Simptomele bolii

Simptomele sclerozei multiple pot varia de la o persoana la alta, in functie de zona cu probleme.

Cele mai frecvente semne timpurii ale bolii sunt slabiciunea corporala, tararea piciorului, rigiditatea, tendinta de a scapa obiecte din mana, lipsa coordonarii miscarilor, vedere afectata de pete sau ceata, dureri oculare, furnicaturi, amorteli, probleme de echilibru (ameteli), simptome vezicale (incontinenta urinara).

Pe masura ce scleroza multipla avanseaza, intervin spasme si tremur ce nu pot fi controlate, retentie urinara, constipatie, disfunctie sexuala, pierderi de memorie, dificultati in concentrare, depresie, anxietate sau manie.

O viata normala cu scleroza multipla

Scleroza multipla nu este boala fatala, iar tratamentul timpuriu ajuta la prevenirea complicatiilor care pot interveni in timp.
Activitatea profesionala poate co-exista cu afectiunea. Aproximativ 30% dintre bolnavi muncesc 8 ore pe zi si dupa 20 de ani de la debutul bolii.

Pe langa tratamentul medicamentos, este de folos si kinetoterapia, psihoterapia, vitaminele, mineralele si un stil de viata echilibrat.

Scleroza multipla si soarele

Expunerea la soare are un efect de atenuare a simptomelor sclerozei multiple, arata un studiu recent.

Schimbarea anotimpurilor are un impact major asupra acestei tulburari neurologice, sustin specialistii, care au constatat ca bebelusii nascuti primavara sunt mai predispusi sclerozei multiple.

De ce? Pentru ca mamele nu s-au expus razelor solare in timpul sarcinii, deci organismul a suferit o carenta in vitamina D.

De pilda, vremea mohorata din Marea Britanie este responsabila cu un nivel foarte scazut de vitamina D in corpul populatiei, iar aceasta deficienta afecteaza sistemul imunitar si buna functionare a sistemului nervos central.

Aproximativ 100.000 de britanici sufera de scleroza multipla, un numar semnificativ mai mare decat alti europeni care traiesc intr-o clima mai blanda.

Cei mai multi pacienti din Marea Britanie cu simptome asociate sclerozei multiple sunt originari din Scotia, sustin cercetatorii, o regiune cu un climat temperat oceanic, cu veri racoroase si temperaturi mai scazute decat in restul Regatului Unit.

Prin urmare, profita de beneficiile soarelui in mentinerea unui echilibru firesc al organismului, cu atat mai mult cu cat poate fi o solutie eficienta si accesibila pentru atenuarea manifestarilor sclerozei multiple.

http://www.ele.ro/sanatate/afectiuni/soarele-atenueaza-simptomele-sclerozei-multiple-52782

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020