Zece alimente care nu trebuie păstrate în frigider

Scris de DN. Posted in Sanatate


Contrar a ceea ce se crede în general, roşiile, ouăle sau busuiocul nu ar trebui ţinute în frigider. Păstrarea la rece a unui aliment îi poate mări durata de viaţă, dar la ce poate folosi această prelungire a vieţii unui fruct sau a unei legume dacă acesta nu se mai poate mânca după răcire? - se întreabă într-un articol santemagazine.fr.
Frigul poate modifica "structura" unui aliment, deteriorându-i textura, consistenţa şi, prin urmare, gustul. Pentru evitarea greşelilor trebuie ţinută minte o singură regulă: alimentele care nu sunt păstrate la rece în supermarketuri nu ar trebui să fie păstrate astfel nici acasă.

 

Site-ul menţionat alcătuieşte o listă cu zece alimente care trebuie păstrate la temperatura camerei.

Roşiile — Ideea că roşiile vor avea o durată de viaţă mai lungă şi vor fi mai tari dacă sunt puse în frigider este greşită. Nu numai că vor fi mai moi şi mai făinoase, dar îşi vor pierde şi din gust. Este recomandabil să se păstreze la temperatura camerei şi să se consume când sunt pe deplin coapte sau la cel mult trei zile de la coacere. Dacă unele părţi încep să se înmoaie, se pot îndepărta, iar restul se poate consuma ca suc de roşii.

Ouăle — Este bine ca ouăle să fie păstrate în cutia în care au fost cumpărate, la temperatura camerei. Dacă sunt puse la rece, coaja absoarbe mirosurile din frigider, influenţând gustul.

Pâinea — Este un produs care nu ar trebui să fie pus niciodată în frigider. Păstrat la rece, se usucă, se întăreşte, pierzându-şi prin urmare frăgezimea. Pentru a-i prelungi durata de viaţă, pâinea poate fi înfăşurată într-o pânză curată şi uscată sau ţinută în cutia de pâine, cu un măr tăiat în două alături. Acesta absoarbe umiditatea, iar pâinea îşi păstrează coaja crocantă şi miezul moale mai mult timp. Pâinea de formă rotundă se păstrează bună mai multă vreme decât cea de formă alungită.

Ciocolata — Când este păstrată la frigider, ciocolata prinde la suprafaţă o pojghiţă fină albă. Nu este mucegai, ci grăsime care iese deasupra. Consumul ei nu prezintă niciun risc pentru sănătate, însă gustul este alterat. Ciocolata se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, în locuri ferite de lumină.

Castraveţii — Păstrând castraveţii la frigider nu li se prelungeşte viaţa, ci dimpotrivă. La contactul cu frigul, coaja se înmoaie repede, iar castravetele îşi pierde gustul. Dacă nu este început, poate fi păstrat fără probleme la temperatura ambientală, iar dacă este tăiat, partea începută se protejează cu folie de plastic.

Busuiocul — La fel ca roşiile, busuiocului îi place căldura, iar temperatura din frigider îl face să se ofilească mai repede decât ar trebui. În plus, planta are tendinţa să absoarbă toate mirosurile din frigider, pierzându-şi astfel propriul gust. Busuiocul se păstrează cel mai bine într-un pahar cu apă, departe de lumina directă a soarelui, la fel ca florile.

Cartofii — Se păstrează câteva săptămâni la temperatura ambientală şi la adăpost de lumină. Nu se pun în niciun caz în frigider, amidonul din ei transformându-se în zahăr şi schimbându-le considerabil textura. Rezultatul este că la pregătirea termică devin granuloşi. Există totuşi două excepţii: cartofii noi, care se pot păstra două-trei zile la rece, şi cei dulci.

Ceapa — Pusă la rece, ceapa se înmoaie ca efect al umidităţii, ia gustul altor alimente şi mucegăieşte. Cel mai bine se păstrează într-un loc uscat, recomandare valabilă şi în cazul usturoiului.

Cafeaua — Păstrarea cafelei la rece este o mare greşeală. Nu numai că îşi pierde savoarea, dar absoarbe şi toate mirosurile din frigider. Este recomandabil să se păstreze într-o cutie închisă ermetic, într-un loc uscat.

Pepenii — Un pepene rece este foarte plăcut de mâncat, dar şi mai bun este când are gust bun. Pentru a păstra toată savoarea acestui fruct, este bine să fie lăsat afară sau la temperatura camerei. Îşi păstrează astfel întreg gustul dulce şi toate calităţile antioxidante.

http://www.descopera.ro/dnews/14774742-zece-alimente-care-nu-trebuie-pastrate-in-frigider

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024