COMUNICAT UCRR

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Rutenii


Uniunea Culturală a Rutenilor din România constată cu surprindere că delegația Rusiei la Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU face afirmații inexacte și defăimătoare despre țara noastră, despre rutenii din România.
Nu este cazul ca terțe entități să se exprime în numele nostru. Politica României față de minorități în general, deci și față de ruteni se circumscrie standardelor internaționale cele mai avansate. Avem reprezentare parlamentară, primim subvenții bugetare consistente, activăm în Congresul Mondial al Rutenilor, colaborăm nemijlocit cu rutenii de pretutindeni.
Noi rutenii din România suntem solidari cu Ucraina condamnând atacul nedemn al Rusiei, raptul teritorial exercitat de această țară. Este și punctul de vedere al Congresului Mondial al Rutenilor.


Noi rutenii din România suntem împotriva așa ziselor cereri de separare de Ucraina a teritoriului locuit și de ruteni în această țară. Trebuie respectate prevederile Uniunii Europene pentru minorități astfel încât și rutenii din Ucraina să se bucure de aceleași drepturi ca rutenii din Cehia, Croația, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, țări membre UE.
Noi rutenii avem o identitate distinctă în lumea slavă, printre popoarele europene. Afirmăm cu hotărâre că în România, țara noastră,  nu există xenofobie, rasism, naționalism. Dimpotrivă conviețuirea între oameni de diverse etnii și religii constituie un exemplu de bune practici.
Reafirmăm deviza lansată de Aleksander Dukhnovici, eroul rutenilor de pretutindeni: Ja bîl, jesm i budu rusenom!/Am fost, sunt și voi fi rutean!
Tak Boje me pomoje!/Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2023