Decernarea premiilor Vasil Turok-Hetes

Scris de Svetlana Mureșan. Posted in Rutenii


O delegație a uniunii noastre, formată din dr. Gheorghe Firczak - președinte UCRR, Bojcsuk Svetlana și Mureșan Svetlana, au participat sâmbătă 15.07.2023, în Budapesta, la un eveniment cultural de excepție organizat de Autoguvernarea Ruteană din Budapesta, dedicat decernării premiilor Vasil Turok-Hetes. Premiul este acordat anual de către Consilul Mondial al Rutenilor persoanelor care au depus activități culturale susținute în afirmarea identității rutene.


Președintele Consiliului Mondial al Rutenilor, dr. Stepan Lavinecz a fost cel care a înmânat premiile și le-a multumit tuturor pentru activitatea de promovare a istoriei, culturii și spiritualității rutene. Premiantii din acest an au fost istorici și profesori care s-au remarcat prin numeroasele cărti scrise despre istoria ruteană, printre aceștia fiind: prof. Volodymyr Fenych și prof. Valerii Padiak.
De asemenea, au fost prezentate două carți despre “părintele spiritual” al rutenilor, Aleksander Dukhnovici, care urmează să fie lansate în acest an, precum și o carte despre ruteni si despre dialectul rutean din Komloska.

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024