3 Martie - Ziua Rutenilor din România și ședința CMR, în comuna hunedoreană Zam

Scris de UCRR. Posted in Rutenii


În comuna hunedoreană Zam, s-a desfășurat, sâmbătă, 4 martie, ședința Consiliului Mondial al Rutenilor, fiind, sărbătorită, totodată, și Ziua Rutenilor din România. La această reuniune au luat parte conducerile filialelor Uniunii Culturale a Rutenilor din România, alături de oficialități locale și alți invitați. Mediatorul și gazda activității a fost președintele UCRR., dr. Gheorghe Firczak, care a mulțumit invitaților pentru participare la acest eveniment important pentru rutenii din România. Au luat, apoi, cuvântul dr. Stephan Ljavinec – Președintele Congresului Mondial al Rutenilor, Dincer Geafer – Subsecretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Sorin Ionel Nistor – primarul comunei Zam, Francisc Oscar Gal – Vicepreședinte UCRR, subsecretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, precum și subprefectul județului Hunedoara, Széll Lőrincz, Maria Bocicor, președintele filialei Hunedoara a UCRR și consilier local UCRR la Zam.


“Mulțumim U.C.R.R., fiecărui membru și președintelui dr. Gheorghe Firczak. (...) Doresc să vă felicit cu ocazia “Zilei Rutenilor din România”. Trecem prin momente istorice grele. Această invazie a rușilor care are loc în Ucraina se referă și atinge și țările mari și popoarele mari și mai mici, așa cum suntem noi, rutenii. Știm cu toții că, în timp, au vrut să ne atragă de partea lor și Ucraina a dorit să ne asimileze, de aceea misiunea noastră acum este și mai grea pentru că noi trebuie să ne apărăm cultura și identitatea noastră”, a spus, printre altele, Stephan Ljavinec, președintele Congresului Mondial al Rutenilor, prezent la eveniment.
„Mă bucur să fiu, din nou, alături de dumneavoastră, de această comunitate minunată, a rutenilor, o comunitate istorică și una dintre cele 20 recunoscute oficial în România. Ne bucurăm să participăm, iar evenimente de genul acesta demonstrează, încă o dată, tăria și lupta acestei comunități. Vă dorim multă putere de muncă și la cât mai multe proiecte interesante (...) La 31 de ani, de la fondarea Congresului Mondial al Rutenilor, doresc să vă transmit cele mai sincere aprecieri din partea Departamentului pentru Relații Interetnice”, a afirmat Dincer Geafer, subsecretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice.
„Sărbătorim „Ziua Rutenilor din România”, o zi instituită încă din anul 2007 la Congresul Mondial al Rutenilor de la Sighetu Marmației și de atunci, în fiecare an, U.C.R.R. organizează această importantă sărbătoare, în diversele filiale pe care le avem în țară. Chipurile dumneavoastră îmi sunt foarte cunoscute, prietenoase. Întotdeauna, îmi pare bine când ne reîntâlnim și doresc să urez mult succes întâlnirii Congresului Mondial al Rutenilor și mult succes rutenilor de pretutindeni”, a declarat Francisc Oscar Gal, vicepreședinte al UCRR, subsecretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Prezent la eveniment, subprefectul județului Hunedoara, Széll Lőrincz, a declarat: „Este o onoare pentru mine să mă aflu lângă dumneavoastră în dublă calitate, de subprefect al județului și, totodată, ca reprezentant al comunității maghiare din județul Hunedoara. Apreciez întreaga muncă depusă de către domnul dr. Gheorghe Firczak și reprezentanții UCRR. Mă bucur că sunt aici copii, tineri, următoarea generație pentru că este foarte important ca promovarea culturii să fie dusă mai departe (...) Este un obiectiv comun al comunității rutene și al comunității maghiare și, foarte important, toate cele 20 de comunități colaborăm în cadrul Consiliului Național al Minorităților care își desfășoară activitatea în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice. Vă doresc sănătate, fericire și să promovați, în continuare, această cultură frumoasă pe care o aveți. La mulți ani tuturor rutenilor!”.
Primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor, a rostit, la rândul său, cuvinte de salut invitaților și participanților și a adresat felicitări organizatorilor acestei manifestări. “Doresc să vă adresez „Bun venit!” din partea membrilor U.C.R.R din localitățile Sălciva și Pojoga, aparținătoare comunei Zam. Suntem deosebit de onorați să fim gazda acestui eveniment și vreau să vă spun că se întâmplă rar să avem o întâlnire la un nivel atât de înalt. Vă mulțumesc și vă asigur de întreaga noastră prețuire și de sprijinul nostru necondiționat”, a declarat edilul local adresând mulțumiri dr. Gheorghe Firczak, pentru că a ales organizarea acestui eveniment în comuna Zam, felicitând, totodată, rutenii pentru unitatea de care dau dovadă.
În cadrul manifestării, dr. Gheorghe Firczak, președintele UCRR., a fost răsplătit simbolic cu o diplomă acordată de Mikola Bobineț, președintele Societății Regionale a Rutenilor din Podkarpatska, în semn de mulțumire și recunoștință pentru ajutorul umanitar acordat în Ucraina. „Sunt convins că, în continuare, munca și colaborarea noastră va continua în ajutorul rutenilor”, a afirmat Mikola Bobineț, președintele Societății Regionale a Rutenilor din Podkarpatska, prezent la eveniment.
Manifestarea a cuprins și momente artistice, mai multe cântece rutene fiind prezentate, precum și tradiționalul port rutean. Președintele UCRR, domnul dr. Gheorghe Firczak, a adresat pe scena Căminului cultural din localitate cuvinte de mulțumire invitaților si a prezentat Albumul 10 ani de activitate a UCRR, un album care înglobează toate emoțiile, trăirile și momentele frumoase petrecute împreună, intre anii 2010-2020.
Ziua de 3 martie a fost adoptată drept „Ziua Rutenilor din România” de UCRR, după cel de-al IX-lea Congres Mondial al Rutenilor, desfășurat la Sighet, județul Maramureș, în anul 2007. Pentru a marca acest moment important al istoriei, rutenii din România organizează, în fiecare an, diferite manifestări.

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024