Crăciunul la rutenii din Bistra

Scris de Ilie Gherheș. Posted in Rutenii


Crăciunul este o sărbătoare a familiei, iar pe la aprinsul lămpilor și după trecerea primului rând de colindători, se lua prima masă de post. Dintr-un inexplicabil complex de inferioritate, autoritățile comuniste au creat și vehiculat marota celor patru „țări” ale actualului județ: Maramureșul Voievodal, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Țara Codrului.
Din punct de vedere etno-istoric, aceste construcții intelectuale artificiale, corespund zonelor etnografice eponime dar, realitatea ne contrazice, pentru că mai există încă o zonă etnografică distinctă, cel puțin la fel de vivace, cea a rutenilor maramureșeni, regăsiți și astăzi pe aceleași teritorii istorice pe care s-au așezat, la venirea lor în zonă.


La ruteni, aproape toate sărbătorile se țin după calendarul vechi, iulian, decalat cu 13 zile față de cel actualizat, gregorian. Despre fastul sărbătorii Crăciunului, cu deferența de rigoare, am sunat-o pe dna Mariana Petrețchi din Bistra, o participantă la emisiunea „Alege rețeta națională”, de pe postul Prima TV, realizator Horia Vârlan. Dna Mariana Petrețchi mi-a confirmat că la rutenii de azi se țin aceleași tradiții ca în vechime, iar în seara de Crăciun, pe masă sunt așezate 12 feluri de mâncare, toate de post: două feluri de hribe uscate, sarmale, compot de prune, ciorbă de fasole uscată cu hribe, grâu fiert cu zahăr și nucă, colțunași cu magiun sau lictar, pește, un colac mare cu lumânare, pâine de grâu de casă, cozonac, pancove. De asemenea, și la ruteni se leagă picioarele mesei, cu scopul de a se menține unită familia, existând și practica punerii fânului sau otăvii sub fața de masă.
Exact la miezul nopții, familia se reunește și sunt înlocuite bucatele de post cu cele de dulce, între care sarmale cu carne afumată, cârnați cu coaste, tobă (șoit), caltaboș ș.a.
Cu siguranță că așa cum există revoluții ale burgheziei, războaie și răscoale ale țăranilor, tot așa există și un Crăciun al lor; ei fiind încredințați că Mântuitorul a ales să vină pe lume în mediul lor, tocmai de aceea. Apoi pleacă a colinda și, apoi, a cinsti cu gazdele!

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024