Declarația Consiliului Mondial al Rutenilor. Punctul 8 de la ședința a 4-a a Consiliului Mondial, Krynica/Polonia (2022)

Scris de Stepan Lavinecz. Posted in Rutenii


Consiliul Mondial al Rutenilor exprimă solidaritatea cu Ucraina, chiar dacă până în prezent Ucraina nu a recunoscut rutenii ca naționalitate distinctă.  Ne exprimăm clar solidaritatea cu poporul ucrainean și  solicităm cât mai rapida aderare a Ucrainei la UE. Consiliul Mondial susține guvernul Ucrainei,  în vederea îndeplinirii cerințelor care trebuie îndeplinite în sensul respectării normelor juridice și drepturilor minorităților naționale, care există în UE.
Rutenii Carpatici care trăiesc în Ucraina luptă pentru apărarea frontierelor acesteia și, unii, își dau viața pentru Ucraina,fiind cetățeni loiali ai Ucrainei. Consiliul Mondial al Rutenilor se adresează Consiliului Europei, Parlamentului European, și Guvernului Ucrainei cu solicitarea soluționării problemei naționalității rutene din Podkarpatska Rus. Cerem Consiliului Europei și Parlamentului European să susțină solicitarea privind dreptul la declararea identității rutene a rutenilor carpatici și recunoașterea lor ca minoritate națională de sine stătătoare în Ucraina. 

  Vă rugăm să primiți baza de date (documente) a organizațiilor civile rutene înregistrate în Ucraina într-o perioadă de peste 30 de ani cu solicitarea de recunoaștere a identității rutene în Ucraina. Ne adresăm Consiliului Europei și Parlamentului European, ca Ucraina să respecte Convenția cadru pentru protecția minorităților naționale. Ne adresăm Guvernului Ucrainei ca această țară să recunoască rutenii care trăiesc în principal în Podkarpatska Rus/Zakarpatia, ca popor indigen al Ucrainei. Transmitem Consiliului Europei și Parlamentului European răspunsul Radei Supreme la solicitarea noastră legat de această problemă, unde este demonstrată deschiderea la posibila soluționare pozitivă a problemei.Declarația exprimă solidaritatea fără echivoc cu Ucraina.
Congresul Mondial al Rutenilo,r de peste 32 de ani, reunește asocierile naționale culturale rutene organizate în Canada, Croația, Cehia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, SUA Ucraina și Ungaria. Misiunea noastră este coordonarea activității organizațiilor naționale culturale rutene din toate țările care sunt membri benevoli ai Congresului Mondial al Rutenilor și afimarea identității rutene.

Cu stimă,

Președinte
dr. Stepan Lavinecz

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024