Ziua rutenilor din Peregu Mare

Scris de Viorica Bojcsuk. Posted in Rutenii


Este al doilea an, când rutenii din Peregu Mare din județul Arad își serbează alături de celelalte minorități și de majoritate, portul, tradițiile, limba și folclorul. La acest important eveniment al comunității rutene, au participat alături de persoane atașate uniunii din Peregu Mare și împrejurimi și membri ai conducerii Uniunii Culturale a Rutenilor din România. În deschiderea manifestării domnul președinte fondator al UCRR, dr. Gheorghe Firczak, a prezentat, printre altele, buna colaborare a membrilor uniunii cu autoritățile locale.

În continuare primarul comunei Peregu Mare, domnul Kovacs Emeric, a rostit câteva cuvinte de salut invitaților și participanților, dar și felicitări organizatorilor acestei manifestări, iar în încheierea alocuțiunilor domnul deputat Iulius Firczak a prezentat succinct activitatea depusă de grupul folcloric Holubok din Peregu Mare, grup care a reprezentat în acest an uniunea la mai multe festivaluri din țară. Alături de noi în această frumoasă zi de sărbătoare a fost și Francisc Gal, vicepreședintele uniunii, și domnul Ivan Petrețchi, președintele filialei Maramureș.
După cuvintele de salut a început programul artistic. Primii care au urcat pe scenă au fost tinerii membri ai Holubok, extrem de talentați, care ne-au încântat cu cântece în limba ruteană și română. Au fost urmați de cei mai mari din același ansamblu, care au continuat să întrețină atmosfera cu alte cântece rutene, dar și cu dansuri tradiționale. La finalul programului, toți artiștii, împreună cu cei care au fost de-alungul timpului membri ai ansamblului, alături de invitați, au urcat pe scenă și au cântat imnul rutenilor din România.

Share
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024