Lucreţiu Pătrăşcanu, comunistul care nu semăna deloc cu ”parveniţii” din PCR

Scris de DN. Posted in Romania


 La 4 noiembrie 1900 s-a născut Lucreţiu Pătrăşcanu, conducător al Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog şi economist (d. 17 aprilie 1954)
Despre Lucretiu Patrascanu se poate spune orice, mai putin ca nu a fost un patriot pana in maduva oaselor. Departe de a se asemana cu parvenitii care gasisera in Partidul Comunist o forma de a avansa cat mai rapid pe scara sociala, Patrascanu era un om de o cultura deosebita.
Avocat, sociolog, economist, el a imbratisat doctrina comunista inca din timpul studentiei (1919), optand pentru un socialism de factura nationalista.


Declaratiile sale patriotarde, asa cum este cea de la Harkov (1928) prin care sustinea ca basarabenii sunt romani, sau replica memorabila de la Cluj (1946) „Inainte de a fi comunist, sunt roman!” i-au atras antipatia propriilor colegi de partid dar, mai ales, pe cea a Moscovei.
Este acuzat de nationalism burghez, de legaturi cu legionarii si este arestat in anul 1948. Sase ani mai tarziu, in 1954, a fost condamnat la moarte si executat, si asta dupa ce, in arest, ceruse sa isi continue munca in slujba Partidului Comunist chiar din celula in care fusese inchis.

https://www.descopera.ro/istorie/14872804-lucretiu-patrascanu-comunistul-care-nu-semana-deloc-cu-parvenitii-din-pcr

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021