Peştera Meziad, unul dintre cele mai vechi obiective turistice din România

Scris de Ioana Matei. Posted in Romania


Peştera Meziad este unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute obiective turistice de pe teritoriul României. Peștera Meziad a fost descrisă pentru prima oară de către renumitul geograf austriac Adolf Schmidl, în 1863. Totodată, la începutul secolului XX, peștera a fost explorată în totalitate de către Gyula Czaran.
Fauna cavernicolă (alcătuită din lilieci, gândaci, păianjeni, fluturi și crustacee) din acest loc fascinant a fost studiată pentru prima dată în 1921 de Bokor, iar apoi în 1929 de mai mulți speologi coordonați de Emil Racoviță.


Între timp, peștera Meziad a mai fost studiată de oameni de știință din diverse domenii, continuând să fie explorată de speologi și turiștii care ajung pe meleagurile acestea, în comuna Remetea, județul Bihor.
Printre motivele pentru care peștera Meziad este un loc unic se numără descoperirea oaselor ursului de cavernă (Ursus spelaeus), care a apărut în urmă cu 300.000 de ani și a dispărut în urmă cu 12.000 de ani la sfârșitul ultimei ere glaciare.

Ceramică de la cultura Coţofeni, descoperită la peștera Meziad

Totodată, la peștera Meziad au fost descoperite fragmente de ceramică de la cultura Coţofeni, din a doua jumătate a mileniului III î.Hr., aceasta fiind cea mai importantă cultură din perioada de tranziție la Epoca Bronzului.

Mai mult, peștera Meziad adăpostește colonii însemnate de lilieci din specii protejate la nivel național și internațional, precum și organisme microscopice care pot fi găsite doar aici.

În peștera Meziad pot fi observate și minerale rare care s-au format de pe urma depozitelor de guano (acumularea excrementelor de liliac). Nu în ultimul rând, peștera Meziad găzduiește numeroase formațiuni, precum stalactite, stalagmite și coloane.

O peșteră pentru natură și oameni

În 2012, peștera a trecut printr-un amplu proces amenajare, acesta fiind numit „Peștera Meziad, o peșteră pentru natură și oameni”. De asemenea, peștera Meziad este o zonă protejată, fiind inclusă în rețeaua ecologică Natura 2000 Defileul Crișului Repede-Pădurea Craiului.

Peștera Meziad este deschisă publicului pentru vizitare, programul fiind însă influențat de restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Pentru mai multe informații despre vizitare și program, turiștii pot consulta pagina oficială pentru obiectivul turistic, chiar AICI.

Temperatura în peștera Meziad este de 12 – 14 grade Celsius, iar grupurile pentru vizitare nu pot depăși 30 de persoane.

https://www.descopera.ro/istorie/19751160-pestera-meziad-unul-dintre-cele-mai-vechi-obiective-turistice-din-romania

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024