Cetatea Alba Iulia, cel mai impunător monument baroc al Transilvaniei

Scris de Ioana Matei. Posted in Romania


Cetatea Alba Iulia, sau Cetatea Alba Carolina, este atracția principală a orașului Alba Iulia. În cadrul acestei cetăți în formă de stea cu șapte colțuri sunt situate, printre altele, muzee, biserici și Sala Unirii.
Cetatea de la Alba Iulia este cea mai mare din țara noastră, fiind în picioare de mai bine de 300 de ani. Fiecare cetate ridicată aici a cuprins-o pe cea din urmă: castrul ridicat de romani, cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.
Primul proiect al fortificației a fost realizat de către arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, care a condus și prima etapă a lucrărilor. Giovanni Morando Visconti a murit de ciumă și a fost înmormântat în Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail, situată în interiorul cetății.Locul în care s-a desfășurat Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

Piatra de temelie a Cetății Alba Iulia a fost pusă la data de 4 noiembrie 1715. În general, istoricii consideră că lucrările au fost finalizate în anul 1738, deși au mai fost desfășurate și alte lucrări în anii ce au urmat.

În antichitate, în locul Cetății Alba Iulia era situat castrul roman Apulum. Orașul Alba Iulia a fost între anii 1541 și 1711 reședința principilor Transilvaniei, fiind capitala politică a Principatului Transilvaniei. Între anii 1595–1596, sub Sigismund Báthory, și între 1600–1601, sub Mihai Viteazul, Alba Iulia a fost reședința conducătorului politic al Moldovei, Transilvaniei și Țării Românești.
Cetatea Alba Iulia are formă de stea cu șapte colțuri. Sursa foto: Shutterstock

La 1 decembrie 1918, în cetate s-a desfășurat Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, prin care a fost legitimată popular unirea Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. În 1922, la Alba Iulia a avut loc ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I și Maria. Astfel, momentul a consacrat importanța simbolică a orașului.

Cetatea Alba Iulia a fost atacată doar o singură dată, însă niciodată cucerită

Cetatea Alba Iulia are formă de stea cu șapte colțuri, astfel că în centrul său se formează „incinta de siguranță” a fortificației, cea mai importantă și mai bine protejată zonă. Bastioanele cetății au denumiri speciale, asociate cu patroni laici sau religioși. Zidurile au la bază 2,5 metri grosime, iar înălțimea acestora depășește 10 metri.

Cetatea Alba Iulia este cel mai impunător monument baroc al Transilvaniei. Cetatea a avut rol militar, de apărare, dat de sistemul de bastioane, de artileria cu care a fost înzestrată, precum și de trupele existente în interiorul ei. Cetatea Alba Iulia a fost atacată doar o singură dată în existența ei militară, însă nu a fost niciodată cucerită. Atacul a avut loc în 1849, atunci când 8.000 de soldați maghiari au asediat-o, însă fără succes.

În anii recenți, Cetatea Alba Iulia a trecut prin lucrări de restaurare importante, astfel că a devenit una dintre principalele atracții turistice ale României.

https://www.descopera.ro/istorie/19722554-cetatea-alba-iulia-cel-mai-impunator-monument-baroc-al-transilvaniei

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2021