UK Bookmakers

Campania “Vorbesc românește, sunt român!”, continuă în Basarabia

Scris de RGN. Posted in Romania


La Cahul, echipa voluntarilor a discutat cu peste 100 de persoane, dintre care majoritatea au spus că sunt români și că vor unire. Oamenii din sate nu sunt informați, dar odată ce voluntarii noștri au început sa le explice, i-au ascultat și au asimilat informația cu drag.
S-au bucurat că le este cerută părerea și au fost foarte amabili. Au întâlnit un bătrânel de peste 80 de ani care le-a spus că a trăit pe vremea României Mari și că după 1940, întreaga lui familie a rămas în România și doar el în Basarabia.
De asemenea, voluntarii noștri au întâlnit un domn din Galați care e stabilit cu traiul aici, în Republica Moldova. Acesta ne-a încurajat să luptăm mai departe pentru idealul nostru unionist și speră, alături de noi, sa reușim în campania noastră.

O vânzătoare i-a servit cu câte o înghețată și le-a povestit că România i-a dat totul familiei ei. Toți copii doamnei trăiesc și învață acolo, iar ea este recunoscătoare pentru toate acestea. Se consideră româncă și își dorește unirea inclusiv pentru a-și putea vizita copiii mai des.

Potrivit unuia dintre voluntari, dintre toți oamenii cu care au vorbit ei astăzi, toți ne susțin și nimeni nu a spus ca vor cu Rusia și integrare în Uniunea EuroAsiatică.

În altă zi, voluntarii noștri, Valeria Bratu, Natalia Bălănel și Culev Tatiana, au fost în doua sate de pe malul Prutului, Văleni și Câșlița-Prut. Au întâlnit oameni receptivi, care le-au întâmpinat cu zâmbetul pe buze și care le-au lăudat pentru ceea ce fac; dar și oameni care le-au contrazis în totalitate, zicând că sunt moldoveni și că vorbesc moldovenește.

Majoritatea persoanelor care s-au opus campaniei noastre de informare au fost de vârstă mijlocie, argumentând că ei s-au născut în vremuri diferite de cele ale noastre și că poporul moldovenesc nu a fost niciodată român. Cei care au avut aceeași părere ca a noastră au fost tinerii, care le-au asigurat pe fete că la Recensământ se vor declara români, fiindcă își doresc o viață mai bună, aici, acasă.

Cutreierând străzile satelor, fetele au întâlnit o bătrânică tare grăbită, dar care îndată cum a auzit cu ce se ocupă Tinerii Moldovei s-a oprit și i-a ascultat binevoitoare pe voluntarii noștri. După ce a fost înscrisă în formularul "Primăvara se numără românii", a strigat că suntem români get-beget și că trebuie să-i convingem pe toți de asta.

Scopul campaniei „vorbesc românește, sunt român!" nu este negarea identității moldovenești, ci combinarea ei cu cea românească, cea din urmă luându-și locul de identitate etnică și național-culturală, iar cea dintâi revenind la rolul potrivit de identitate regională sau civică. Mai multe clarificări aici și aici.

Iulian Gramațki este doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012".

http://www.rgnpress.ro/rgn_14/index.php?option=com_content&view=article&id=13058:campania-vorbesc-romanete-sunt-roman-continu-in-basarabia-iulian-gramaki-mrturii-din-teren-cahul&catid=52:asociatii--ambasade&Itemid=73

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020