UK Bookmakers

Piramidele de la Şona, de lângă Făgăraş

Scris de WWR. Posted in Romania

Șona este un sat uitat de lume, aşezat pe malul stâng al Oltului, în apropiere de Făgăraş. Singura deosebire între Șona şi celelalte sate din Țara Făgăraşului constă în ciudatele ridicături de pământ de la marginea aşezării.

Sătenii s-au obişnuit cu „guruietii”, numele pe care l-au pus movilelor uriaşe de pe platoul de lângă fostul CAP. Au încercat chiar să le afle secretele, stârniţi de cele câteva evenimente spectaculoase ce se petrec în apropierea acestora. Prin sat se zice că, dacă se pune o lamă de râs la o treime de bază, aceasta se ascute singură. Apa aşezată în acelaşi loc capăta proprietăţi curative, iar carnea nu intră în putrefacţie.

Curioşi să afle ce ascund înăuntru, localnicii au încercat să sape în movile, dar n-au fost lăsaţi de autorităţi. Nici arheologii chemaţi de ei n-au reuşit încă să dezlege misterele gurueților, nefăcând altceva decât să alimenteze imaginaţia iubitorilor de mituri.

Legenda Uriaşilor

Cele opt movile de pământ sunt aşezate pe un deal din apropierea satului. Cândva au avut o formă piramidala, dar vântul şi ploile le-au erodat. Sunt aşezate pe două linii paralele, la marginea unei terase lungi de aproximativ un kilometru. De departe nu-ţi poţi da seama de mărimea lor, dar, ajuns la bază, te copleşesc.

Obişnuiţi cu prezenţa movilelor, localnicii au încercat totuşi de-a lungul anilor să-şi explice ce e cu acei munţi de pământ, înalţi de 20-30 de metri, ridicaţi chiar în mijlocul unei terase. Una dintre cele mai populare legende spune că, pe vremuri, nişte uriaşi au venit dinspre munţii Făgăraş şi au trecut Oltul. Pentru că s-au umplut de noroi, când au ajuns pe locul unde se afla piramidele şi-au scuturat încălţările. Bucăţile de pământ au format dâmburile.

Altă legendă spune că piramidele au fost ridicate de turci. Când mergeau spre apus, otomanii îşi lăsau din turbane pământul adus din Turcia.

Chiar dacă legendele care circulă n-au făcut decât să le stârnească şi mai mult curiozitatea, localnicii n-au îndrăznit niciodată să sape şi să vadă ce ascund „piramidele” de la marginea satului.

Cercetători din Basarabia

De-a lungul anilor, din vorbă în vorbă, povestea guruieților de la Șona a ajuns şi la urechile unor arheologi. La prima vedere, fiind acoperite de vegetaţie, piramidele de la Șona pot fi asemuite cu tumulii sub care celţii şi sciţii îşi îngropau căpeteniile, împreună cu un întreg tezaur de arme şi podoabe. Cum aceste popoare au trecut şi pe teritoriul ţării noastre, prima tendinţă a arheologilor a fost să le identifice cu tumulii.

Mai mult, în jurul gurueților de la Șona, arheologii au găsit ceramică din epoca târzie a bronzului şi din perioada Hallstat, de acum 1.200 de ani. Printre cei mai pasionaţi arheologi atraşi de misterul guruieților de la Șona s-a numărat şi profesorul universitar Gavril Budău. Arheologul a adus aici doi cercetători basarabeni, care au scris mai multe cărţi despre daci.

Gavril Budău îşi aminteşte prima impresie când a urcat pe una dintre movile: „Am văzut găuri de vulpi şi pământul nu era scos în afară, cum ştiu eu, ca vânător, ci era căzut înăuntru, deci poate exista un gol”.

Unul dintre basarabenii veniţi să cerceteze movilele de la Șona este Andrei Vartic. Fizician de formaţie, acesta a cercetat aproape toate cetăţile dacice din Munţii Orăştie. El crede că piramidele au fost ridicate sau folosite de daci. Arheologii braşoveni susţin însă că în zona nu au găsit decât puţine bucăţi de ceramică dacică.

Mormântul lui Decebal?

Alte patru piramide asemănătoare există la marginea unui sat apropiat de Șona, la Hălmeag. Acestea, însă, nu sunt aşa de bine conturate, fiind erodate de vânt. Şi lângă satul Buneşti există, de asemenea, guruieți. În apropierea lor s-au găsit urme de locuire dacică şi o terasă asemănătoare celei de la Șona. Cercetătorul Andrei Vartic spune că, pe hartă, piramidele constituie vârful unui triunghi dreptunghic ale cărui laturi unesc vârful Omu, după unii istorici muntele sacru al dacilor şi sanctuarul de la Racoş. O ipoteză spectaculoasă a lui Vartic: după aranjamentul teraselor din jur, nu este exclus ca piramidele să adăpostească mormântul lui Decebal.

Sursa: adevarul.ro

http://www.worldwideromania.com/2013/08/16/piramidele-de-la-sona-de-langa-fagaras/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Comentarii   

+1 #1 tirca valentin 04-03-2014 04:03
VIZIONATI AGARTHA CODE MAREA EPOPEE , SI VIZITATI SITE-UL LUPTATORII ORDINULUI DRAGONULUI
Citat
The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020