UK Bookmakers

Zece monumente din Hunedoara pe care turiştii nu trebuie să le rateze

Scris de Daniel Guţă. Posted in Romania


Castelul Corvinilor, Cetatea Devei şi Mănăstirea Prislop se află pe lista celor mai vizitate monumente istorice ale Hunedoarei. Oferta turistică a judeţului este însă mult mai mare.

Peste 200.000 de turişti au vizitat Castelul Corvinilor în anul 2013. Cetatea medievală din Hunedoara a devenit tot mai populară printre străini în ultimii ani, datorită arhitecturii acesteia şi a poveştilor senzaţionale care circulă pe seama ei. Monumentul istoric are nevoie urgentă de restaurare, potrivit autorităţilor locale. Din 2010 însă Ministerul Culturii nu a mai alocat fonduri pentru lucrări la castel.

Cetatea Devei a avut peste 50.000 de turişti în 2013, chiar dacă accesul vizitatorilor a fost restricţionat de lucrările de reabilitare a monumentului istoric. Turiştii au urcat cu telecabina pe cetate, cei mai mulţi pentru a vedea monumentul dar mai ales panorama oraşului Deva. Din acest an, o dată cu încheierea proiectului de restaurare al zonei istorice a cetăţii, ea va reintra în circuitul turistic, spun reprezentanţii Primăriei Deva.

În zilele de sărbătoare, numărul pelerinilor care ajung la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului depăşeşte 40.000. Cel mai mare pelerinaj are loc în 28 noiembrie, când este comemorat părintele Arsenie Boca, fost stareţ, ctitor şi duhovnic în mănăstire. Părintele a fost înmormântat aici, iar locul este xonsiderat sfânt de mulţi dintre credincioşii care ajung aici.

Sarmizegetusa Regia a fost vizitată în 2013 de zeci de mii de turişti. Cetatea dacică inclusă în patrimoniul UNESCO a adus venituri de aproape 100.000 de lei la bugetul public al judeţului Hunedoara, în perioada mai 2013 – decembrie 2013, în care au fost instituite taxe de vizitare de 5 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii. Situl istoric va fi redeschis publicului la începutul lunii martie. Cei care ajung în zona Sarmizegetusa Regia mai pot vizita cetăţile dacice învecinate ale acesteia: Blidaru, Costeşti, Feţele Albe şi Piatra Roşie.

Fostul oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost inclus de publicaţia engleză The Guardian în topul celor mai frumoase destinaţii turistice din lume, realizat pe baza opiniilor cititorilor săi. Colonia daco-romană de la poalele Munţilor Retezat a fost şi unul dintre locurile preferate ale turiştilor care au ajuns în judeţ.

Biserica din piatră de la Densuş este unul dintre cele mai vechi biserici din România. A fost ridicată pe ruinele unui sanctuar roman, iar o parte din materialele folosite provin din vechiul oraş antic Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, aflat în apropiere.

Mănăstirea franciscană din Baia de Criş are o vechime de şase secole şi este considerată cea mai impunătoare clădire gotică de pa Valea Crişului Alb, râu care străbate judeţele Arad şi Hunedoara. Şi comuna Baia de Criş are o istorie aparte: în secolul al nouăsprezecelea a fost una dintre cele mai prospere din zonă, şi totodată a jucat un rol important în răscoala condusă de Horia, Cloşca şi Crişan şi Revoluţia de la 1848, condusă în Transilvania de Avram Iancu. În apropiere, turiştii pot ajunge la mormântul lui Avram Iancu din Ţebea.

Băile termale romane (Germisara) de la Geoagiu se păstrează aproape în aceeaşi formă ca şi în antichitate. Aici au fost descoperite statuile reprezentîndu-i pe zeul medicinei Esculap şi pe zeiţa pământului Geea şi tot aici a existat un templu dedicat nimfelor.

Construit în 1582, Palatul Magna Curia din Deva a fost folosit în secolele trecute ca reşedinţă de mai mulţi principi ai Transilvaniei, iar în prezent este sediul actualului Muzeu al Civilizaţiei Dacice şi Romane.

Centrul istoric al municipiului Orăştie este considerat cea mai valoroasă zonă istorică şi de arhitectură dintre toate localităţile judeţului Hunedoara.

http://adevarul.ro/locale/hunedoara/foto-zece-monumente-hunedoara-turistii-nu-trebuie-rateze-1_52dd946fc7b855ff56a6bbfe/index.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020