UK Bookmakers

De ce brazii de Crăciun aduşi din import miros diferit de cei româneşti

Scris de Adriana Stanca, Mihaela Stoica. Posted in Romania


Sute de mii de brazi au ajuns sau urmează să ajungă în zilele următoare în casele românilor. Înalţi sau mai scunzi, cu o coroană bogată sau câteva rămurele verzi, fiecare va trona în cele din urmă în sufrageriile celor pentru care mirosul de cetină este parte nelipsită a Sărbătorilor.

Comercianţii din Bucureşti, dar şi din alte oraşe din ţară au scos deja la vânzare brazi, la preţuri ce pornesc de la 40 de lei şi ajung chiar şi la 1700 de lei, în cazul pomilor importanţi, potrivit Mediafax.

 Mulţi dintre cumpărători se plâng însă că brazi aduşi din străinătate sunt mai scumpi şi, în plus, nici nu au un parfum la fel de puternic precum cei de pe plaiurile româneşti. Explicaţia este însă simplă, spun specialiştii: „În primul rând, sunt alt soi decât cel românesc”, a explicat pentru gândul Ovidiu Neacşu, reprezentatul unei firme care se ocupă cu comercializarea de brazi din import.

„Miros şi ei, dar în momentul în care îi băgaţi în casă. Nu vă aşteptaţi ca afară, la 0 sau minus 2 grade, să se simtă miros de cetină. Cei din import se numesc <Abies Nordmanniana> şi sunt o altă specie decât cea pe care noi o considerăm a fi românească. Acesta secretă o răşină puţin diferită şi în alte cantităţi”, a adăugat acesta.

Brazii străini provin, în principal,  din Danermarca, Germania, Ungaria sau Austria. „Danemarca este preferată pentru că bradul normandian are cea mai mare valoare comercială”, explică Neacşu. „Acolo există un climat propice pentru că nu este niciodată nici foarte cald, nici foarte frig, iar curentul Atlanticului de Nord aduce o temperatură potrivită pe tot timpul anului şi precipitaţii”, a adăugat acesta, făcând o paralelă cu situaţia din ţara noastră.

„Se pot face brazi şi la noi dar au o valoare comercială extrem de redusă. La clima continentală pe care o avem noi şi temperaturile extreme – foarte cald vara şi foarte frig iarna – nu se poate obţine un brad de calitate. Şi obţinând doar 70% sau 80% brazi de calitate, iar restul brazi nevandabili, nu e o investiţie care să atragă jucători mari din piaţă”, a completat el.

Nici brazii scoşi la vânzare prin Romsilva sau Ocoalele Silvice din ţară nu sunt tocmai o soluţie, susţine Ovidiu Neacşu, care a precizat că, deşi firma pe care o reprezintă a încercat o colaborare cu instituţiile menţionate, aceasta nu a avut succes.

„Noi în fiecare an încercăm să comercializăm şi un procent de brazi româneşti, dar problema este că nu găsim de fiecare dată o cantitate şi o calitate satisfăcătoare”, a explicat el. „Problema este că ceea ce numesc Romsilva şi Ocoalele Silvice <plantaţii de pomi> sunt de fapt nişte seminţe aruncate pe un teren, acum 10 ani, şi complet neîngrjite. Şi dacă nici soiul nu te ajută foarte mult şi nu ai nici grijă de el, atunci bradul respectiv o să aibă ramuri subţiri, cu cetină foarte galbenă, nu va fi simetric. Asta comparativ cu pomii din plantaţii care se şi fertilizează, se tund şi sunt îngrjiţi pentru a avea o culoare corectă şi o formă corectă”, a explicat Neacşu.

Cum trebuie îngrijit bradul pentru a rezista mai mult

Dincolo de aceste calităţi, pomii de Crăciun aduşi de peste graniţe sunt uneori şi mai rezistenţi. Totul depinde însă şi de data la care au fost tăiaţi. Astfel, în vreme ce brazii aduşi din import ajung la punctele de comercializare în 3-5 zile de la tăiere, cei din Covasna sau Harghita, de exemplu, pot ajunge chiar şi în aceeaşi zi.

Totuşi, „în principiu, un brad din import, fiind mai solid şi având trunchiul mai gros, are şanse mai mari să reziste, pentru că "are sevă mai multă acumulată”, precizează Ovidiu Neacşu.

Mai departe, totul depinde de felul în care sunt îngrijiţi odată ce sunt aduşi în casă. Aceştia trebuie pulverizaţi cu apă din când în când şi amplasaţi departe de calorifer sau altă sursă de căldură.

În ceea ce priveşte suporturile pentru brazi ce includ şi un mic vas cu apă, Neacşu spune că aceasta nu este decât „o găselniţă de marketing foarte drăguţă”: „În principiu, bradul nu prea mai trage apă prin cotorul tăiat. Singurul mod prin care îl puteţi ajuta să reziste mai mult este să îl stropiţi uşor cu apă. Sunt inclusiv oameni care au brazi în ghiveci şi spun că îl ţin lângă ferestră pentru că aerisesc zilnic. Dar tot lângă fereastră au şi caloriferul. Şi atunci, chiar dacă ţii geamul deschis o oră, restul timpului în care pomul stă lângă calorifer...”.

Oferte speciale la brazii de Crăciun

Pentru cei care îşi doresc un pom de Crăciun frumos, dar nu îşi permit să achite prea mult, vânzătorii de brazi din pieţele bucureştene acceptă şi plata în rate. Metoda se aplică în cazul pomilor de Crăciun aduşi din Danemarca, al căror preţ poate ajunge şi la 1.700 de lei. Potrivit Mediafax, aceştia pot fi plătiţi în şase tranşe lunare.

La Piaţa Crângaşi, brazii danezi au preţuri cuprinse între 70 şi 220 de lei, în funcţie mărime. Există, însă, şi pomi mai ieftini, aduşi de la Piatra Neamţ, care costă între 40 şi 100 de lei.

Oferta este mai bogată în Piaţa Obor, unde, însă, nu există la vânzare brazi româneşti. Cel mai ieftin, un brăduţ în ghiveci, costă 60 de lei şi poate fi plantat, după sărbători, în curte. Un molid mare costă 200 de lei, în timp ce preţul brazilor de dimensiuni medii este între 120 şi 150 de lei. Tot aici este valabilă şi oferta plăţii în şase rate lunare. Astfel, cei care au carduri de credit de la o anumită bancă pot cumpăra brazi pe care să-i termine de plătit abia în mai 2014. Metoda se aplică însă numai la comercianţii care au cititoare de carduri, ratele aferente pomului de Crăciun urmând să fie oprite, lună de lună, direct din salariu.

În centrul Capitalei, la Piaţa Amzei, există un singur comerciant de brazi, de asemenea importaţi din Danemarca. Preţul acestora este cuprins între 160-180 de lei bucata.

http://www.gandul.info/magazin/de-ce-brazii-de-craciun-adusi-din-import-miros-diferit-de-cei-romanesti-11795676

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020