UK Bookmakers

Topul peșterilor din România

Scris de worldwideromania.com. Posted in Romania


Știați că România are unul dintre cele mai frumoase sisteme carstice din lume. Noi vi le prezentăm astăzi pe cele mai frumoase 10 peșteri din țară, top alcătuit de proalpin.ro.

10. Peştera Limanu

Se găsește în Dobrogea și are o lungime de aproximativ 3,4 km. Este cunoscută pentru legendele ce se tot spun despre acest loc, cum că galeriile ei s-ar întinde până în Bulgaria sau Turcia sau că aici se ascundeau oamenii când erau cotropiţi, chiar din vremea geto-dacilor. Alţii spun că aici s-ar afla şi nenumărate comori. Peştera adăposteşte o faună diversă: şerpi, dihori, broaşte ţestoase, lilieci.

9. Peştera Vântului

Este situată în Munţii Piatra Craiului. Peştera Vântului a fost declarată cea mai mare din ţară, acoperind 52 de km. Numele i s-a atribuit tocmai datorită vânturilor puternice care şuieră prin e, şi care se simt mai mult la intrarea în peşteră. Din păcate, pentru public este deschisă numai o mică parte. Şi chiar aşa, tot nu trebuie evitată vizita ei!

8. Peştera Meziad

Judeţul Bihor este cel pe teritoriul căruia se afla această peşteră. A fost declarată monument al naturii  şi este încă cercetată de speologi. Este amenajată.

7. Peştera Ialomicioarei

Pe aceasta o vom găsi la o altitudine de 1600 m. Ce este deosebit la ea este că în interior nu se află lilieci şi alte lighioane, ci o bisericuţă. Nu este o peşteră foarte mare (are numai 400 m), dar nu este degeaba unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Munţilor Bucegi.

6. Peştera Cetăţile Ponorului

Peştera Cetăţile Ponorului este una din peşterile cu care se mândresc Apusenii. Prin interiorul ei trece şi un râu care provine de la Lumea Pierdută şi ajunge şi la Peştera Căput. Este considerat de către specialişti ca fiind cel mai grandios fenomen carstic din România. Este o peşteră impunătoare încă de la gura de intrare, care are un diametru de aproximativ 1 km.

5. Peştera Scărişoara

Este cineva care nu a auzit de Peştera Scărişoara? Mai ales că a fost propusă din partea României la preselecţia pentru „Cele 7 minuni ale lumii„. Ca să ajungem la gheţar, se coboară nişte scări de metal. Temperatura este oarecum constantă, fiind cuprinsă între -7C (iarna) şi +1C (vara). Este deschisă publicului numai o parte din peşteră, restul fiind rezervat pentru cercetători.

4. Peştera Urşilor

Peştera Urşilor este cea de-a doua peşteră ce este emblemă a Munţilor Apuseni. Se afla la o altitudine joasă, de aproximativ 500 m, în judeţul Bihor. Lungimea ei este de mai bine de 1,5 km, iar numele îi provine tocmai de la fosilele de urşi ce au fost găsite aici, datând de acum 15.000 ani. Este o peşteră amenajată cu multă grijă, întreținerea ei făcându-se regulat şi avându-se grijă să se păstreze aşa cum a lăsat-o Mama Natură.

3. Peştera Gheţarul de la Focul Viu

Vă spuneam la un moment dat despre Gheţarul de la Focul Viu. Situată tot în judeţul Bihor, această peşteră este cunoscută pentru fenomenul interesant ce se produce aici în jurul prânzului atunci când bate soarele pe gheţar: pare că a luat foc! Atunci este momentul cel mai potrivit al zilei când trebuie vizitată peşteră. Frumuseţea acestui fenomen este destul de greu de descris, aşa că trebuie vizitată pentru a vedea exact minunăția.

2. Peştera Muierii

Am avut ocazia să vizităm această peșteră în toamna lui 2011. Se află în judeţul Gorj, comuna Baia de Fier, iar în apropiere se află și Peștera Polovragi. Peştera are aproximativ 7 km şi este dispusă pe 4 niveluri. Legată de ea sunt mai multe versiuni de legendă: ar fi fost folosită pe post de adăpost pentru femei şi copii pe timp de cotropire, iar al doilea zvon ține de faptul că în aici veneau femeile să răsucească firele de in şi cânepă, pentru că le ajuta vântul care venea din interiorul peşterii. Peştera Muierii este formată dintr-o multitudine de camere şi de formaţiuni de o frumuseţe deosebită, dintre care amintim Valul Muierii, Cascadele Împietrite, Sala Turcului şi Galeria Urşilor. Interesant este faptul că e singura peșteră pe care am vizitat-o și am intrare printr-o parte, iar ieșirea a fost prin alta.

1. Peştera Huda lui Papară

Înainte de toate vă spunem că „huda” înseamnă gaură”.
Acestă peşteră este pe locul întâi deoarece are mai mult de o calitate. Astfel, ea este: cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi şi mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din România. Munţii Trăscăului sunt cei ce adăpostesc Huda lui Papară, mai exact comuna Sub Piatră, judeţul Alba.

Pentru a face o vizită a unei peșteri o plăcere, trebuie avut în vedere faptul că este recomandată o îmbrăcăminte impermeabilă, un pic groasă, deoarece în peșteri gradul de umiditate este destul de ridicat.

http://www.worldwideromania.com/2013/06/27/topul-pesterilor-din-romania/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020