UK Bookmakers

Conferintă despre starea românilor /vlahilor de pe Valea Moravei si Festivalul de cântece româneşti la Ciupria

Scris de rgnpress.ro. Posted in Romania


La Ciupria, în Timoc, a avut loc intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanilor/vlahilor de pe Valea Moravei (Comunele Ciupria,Svilainaț și Despotovaț). La intalnire au participat Parintele Boian Aleksandrovic, Vicarul Timocului, dr. Predrag Balasevic, presedintele Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia, Zavisa Jurj, presedintele Asociatiei pentru cultura romanilor/vlahilor din Serbia, "Ariadnae Filum", precum si ceilati preoti romani si reprezentatii comunitatii romanilor/vlahilor din zona, reprezentanții

Asociații pentru pastrarea limbi, culturi și religiei românilor/vlahilor de pe Valea Moravei,transmite corespondentul Romnaian Global News din Timoc.

S-au discutat problemele cu care se confrunta comunitatea, în domeniul învațării limbii române in scolile de stat, organizarea parohiilor Bisericii Ortodoxe Romane, viitoarele alegeri pentru Consilii naționale și o temă extrem de împortantă, lupta pentru unitatea a românilor/vlahilor din Serbia.

Dupa aceasta întâlnire importantă a avut loc Festivalul de cântece româneşti. Manifestarea dedicată culturii rumânilor din Serbia s-a ținut fără prezența reprezentanților autorităților locale și instituțiilor culturale din acest oraș care au refuzat participarea. Festivalul a fost organizat de către Asociației pentru cultura românilor-vlahilor din Serbia- Ariadnae Filum în colaborare cu Asociația pentru pastrarea limbi, culturi și religiei românilor/vlahilor de pe Valea Moravei.

Presiuni au fost atât asupra organizatorilor cât şi asupra spectatorilor care s-au aflat la festival. S-au inregistrat mai multe cazuri unde s-a sugerat oamenilor să nu participe la acest eveniment. Având în vedere toate problemele legate de organizarea manifestaţiei, Festivalul de căntece româneşti s-a ţinut pentru prima dată în comuna Ciupria unde traiesc cateva mii de români/vlahi. Cu toate aceste probleme tehnice festivalul a avut loc.

În deschiderea festivalului primul s-a adresat în numele organizatorului domnul Zavisa Jurj care în discursul său a apelat la toţi din sală să contribuie la pastrarea limbii materne şi la identitatea naţionala şi a atras atenţia că cei din comunitatea româneasca pentru aceasta aşteaptă ajutor din partea Statului Sârb. A subliniat că este foarte important că și românii din Valea Moravei au început să ducă grija despre cultura lor, bun exemplu fiind participarea Ansamblului folcloric din satul Vicejva-comuna Jabari, care dupa o pauză s-a format din nou și a venit cu un număr de aproape 50 de tineri și copii. De asemenea Jurj a mulţumit

Departamentului politici pentru relație cu românii de pretutindeni şi Guvernului României care au finanţat acest Festival, dar a menţionat că tot aşa români care sunt cetaţeni loiali al Statului Sârb aşteaptă să fie ajutaţi şi de instituţiile din Serbia.

Preotul Boian Aleksandrovic a luat cuvântul a binecuvântat această adunare, și a spus că existenţa măi multor popoare la un loc este ca o gradină cu multe flori diferite. Dar fiecare floare este foarte importantă, atunci este când este vorba și de cultura acestor popoare.

Festivalul a fost deschis cu cântecele doamnei Jela Marijanovic din Bor, dupa care a mai participat Marcovici Radmila şi Pavlovici Vladinca din Bigreniţa comuna Ciupria (unele din ultimele cântarețe de cântece românești pe Valea Moravei), Miliţa Neşici și Slavița Popovici-Negotin,Tijana Vasilevici din Bogovina comuna Bolievaț, Alexandar Jivcovici din Izvorul mic comuna Bolevaţ, Sandra Radovanovic-Metovniţa comuna Bor și Daniel Baronovic din Geanova comuna Negotin.

Frumuseţea Festivalului a fost intregită de Ansamblul Folcloric a satului Vicejva-comuna Jabari cu un program bogat artistic de dansuri populare româneşti prezentate de trei grupuri de tineri și copii selectate pe generații. Festivalul s-a încheiat cu împarţirea diplomelor participanţilor din partea organizatorilor.

http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=11296:conferin-despre-starea-romanilor-vlahilor-de-pe-valea-moravei-i-festivalul-de-cantece-romaneti-la-ciupria&catid=52:asociatii--ambasade&Itemid=73

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020