UK Bookmakers

Papa Francisc: Rugăciunea cere curaj şi tenacitate

Scris de catholica.ro. Posted in Religie


Trebuie să ne rugăm cu curaj Domnului şi cu tenacitatea de care a dat dovadă Avraam, le-a spus Papa Francisc celor care au participat la Liturghia de azi-dimineaţă, în capela Casei Sf. Marta.

Sfântul Părinte a reiterat ideea că rugăciunea este şi “negociere cu Domnul”, devenind chiar şi incomozi, după cum ne-a învăţat Isus. Cardinalul Kurt Koch şi Episcopul Brian Farrell, preşedintele şi secretarul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine, au concelebrat Liturghia, asistând o parte din membrii şi angajaţii acestui dicaster.

În predica sa, Papa Francisc a amintit de curajul şi insistenţa lui Avraam din episodul în care îi cere Domnului să cruţe Sodoma de distrugere. Sfântul Părinte a pornit de la prima lectură, observând că “Avraam este un om curajos şi se roagă cu curaj”. Avraam “îşi găseşte tăria de a vorbi faţă în faţă cu Domnul şi încearcă să apere acel oraş”. Şi o face cu insistenţă. Astfel, a spus Papa, în Biblie vedem că “rugăciunea trebuie să fie curajoasă”. “Când vorbim de curaj ne gândim mereu la curajul apostolic – a merge pentru a predica Evanghelia, sau altele de acest fel. Dar este şi curajul demonstrat în faţa Domnului, a merge cu curaj în faţa Lui şi a-i cere ceva. Ne face cumva să zâmbim: este amuzant modul aparte în care Avraam îi vorbeşte Domnului, cu curaj, că nu ştii ce să crezi – este un om al rugăciunii sau un comerciant fenician care negociază preţul, tot mai jos şi mai jos? Şi este tenace: de la 50 reuşeşte să coboare ‘preţul’ la 10. Ştia că ceea ce cere era imposibil [...] dar cu curaj, cu tenacitate, a mers înainte.”

Uneori, a continuat Papa, mergem la Domnul “pentru a-i cere ceva pentru cineva”: omul cere o favoare apoi pleacă. “Dar aceasta”, a avertizat el, “nu este rugăciune” deoarece “dacă vrei ca Domnul să îţi dea un har, trebuie să mergi cu curaj şi să faci ce a făcut Avraam, să ai tenacitatea lui.” Pontiful a amintit că însuşi Isus ne-a spus să ne rugăm aşa după cum a făcut văduva cu judecătorul, asemenea omului care merge în miezul nopţii şi bate la uşa vecinului. Cu tenacitate. De fapt, a observat el, Isus laudă femeia care cere cu insistenţă vindecarea fiicei ei. Tenacitatea, a spus Papa, chiar dacă e obositoare, “este atitudinea potrivită pentru rugăciune”. Sfânta Tereza “vorbea despre rugăciune ca despre negociere cu Domnul” şi aceasta “este posibilă doar când ajungi la familiaritate cu Domnul”. Este obositor, e adevărat, a repetat el, dar “aceasta este rugăciunea, aşa se primeşte har de la Dumnezeu”. A subliniat apoi că acelaşi raţionament l-a folosit Avraam în rugăciunea sa: “îşi ia argumentele, motivaţiile, din inima lui Isus”.

“A-l convinge pe Domnul cu chiar virtuţile Domnului! Frumos lucru! Apelul lui Avraam merge la inima Domnului şi Isus ne învaţă la fel: ‘Tatăl ştie cum stă lucrurile. Tatăl, nu vă temeţi, trimite ploaia asupra celor drepţi şi asupra celor păcătoşi, răsare soarele pentru cei drepţi şi pentru cei păcătoşi.’ Cu acest argument, Avraam merge înainte. Mă opresc la această idee: rugăciunea este negociere cu Domnul, chiar a deveni incomod pentru Domnul. A ne ruga înseamnă a-l lăuda pe Domnul pentru lucrurile frumoase la care ne face părtaşi şi a-i cere să ni le dea. Şi a apela la El, care este atât de milostiv, de bun, să ne ajute!” Papa Francisc i-a îndemnat apoi pe toţi să se roage cinci minute zilnic citând Psalmul 102/103: “Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul şi tot ce este în mine [să binecuvânteze] numele Său cel sfânt! Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul şi nu uita nicicând de binefacerile Sale! El îţi iartă toate nelegiuirile şi te vindecă de orice boală. El îţi răscumpără viaţa din adânc şi te încununează cu îndurare şi dragoste; El îţi satură cu bunătăţi bătrâneţea şi te face să întinereşti iarăşi ca vulturul.”

“Rugaţi-vă cu toţii acest psalm şi astfel vom învăţa lucrurile pe care trebuie să i le spunem Domnului când îi cerem un har. ‘Tu, care eşti milostiv şi iertător, dă-mi acest har’, aşa după cum a făcut Abraham şi după cum a făcut Moise. Ne rugăm cu curaj şi cu acele motivaţii care vin din însăşi inima lui Dumnezeu.”

http://www.catholica.ro/2013/07/01/papa-francisc-rugaciunea-cere-curaj-si-tenacitate/

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020