UK Bookmakers

Obama omite referirile la Dumnezeu dintr-un discurs istoric, provocând controverse

Scris de semneletimpului.ro. Posted in Religie


Marţi, americanii au sărbătorit 150 de ani de la celebrul discurs al lui Abraham Lincoln, care a reafirmat moşternirea comună a albilor şi a negrilor, după un război care a reuşit să abolească sclavia.

Paradoxal, speech-ul primului preşedinte de culoare la Casa Albă a omis o expresie de maximă importanţă din respectivul discurs: „supusă lui Dumnezeu".

Discursul lui Lincoln, cu o lungime de doar 272 de cuvinte, rostite în numai trei minute, este cunoscut şi învăţat pe de rost de copiii americani încă de la grădiniţă. Jurământul de credinţă faţă de ţară (în original Pledge of Allegiance) a fost numit adesea „printre cele mai importante cuvinte spuse vreodată".

Însă marţi, în videoclipul pe care preşedintele Barack Obama l-a pregătit, expresia bine-cunoscută: „... naţiune supusă lui Dumnezeu" a lipsit. Jurământul original afirma: „Mai degrabă este pentru noi să fim dedicaţi măreţei sarcini rămase în faţa noastră, să luăm de la aceşti onoraţi morţi devotament pentru cauza căruia ei şi-au dat ultima plină măsură de devotament - pentru a ne asigura că nu au murit în van - că această naţiune, supusă lui Dumnezeu, va da naştere unei noi libertăţi - adică guvernarea poporului de către popor, pentru popor, să nu piară de pe faţa Pământului."

Omisiunea a produs multe reacţii, cele mai multe negative. Principala critică este atacul împotriva libertăţii religioase, aşa cum se exprimă Mat Staver, fondatorul Consiliului Libertăţii: „După cinci ani de atacuri îndreptate împotriva libertăţii religioase, (mesajul preşedintelui Obama) nu este nici surprinzător, nici neaşteptat. Cu siguranţă că el a eşuat în a recunoaşte valorile biblice şi divine în timpul mandatului său."

Mai mult chiar, omisiunea este văzută de unii chiar ca o insultă la adresa creştinilor americani, după cum afirmă realizatorul de emisiuni radio Bryan Fischer. „Omisiunea este o insultă. Oricine dintre cei care au ascultat şi învăţat discursul de la Gettysburg cunoaşte expresia «supusă lui Dumnezeu», mai puţin preşedintele Obama."

În replică, Administraţia prezidenţială a argumentat că videoclipul s-a bazat pe textul primei din cele cinci variante ale discursului, o schiţă care nu conţinea expresia referitoare la Dumnezeu. Dintre cele cinci scrise de mâna lui Lincoln, două nu conţin expresia respectivă, în timp ce varianta cea mai populară, ultima variantă a discursului, o conţine. Însă administraţia Obama nu a explicat de ce nu a ales să redea varianta populară.

Discursul lui Abraham Lincoln pe cel mai sângeros câmp de bătălie al Războiului Civil american reinterpretează şi actualizează mesajul părinţilor fondatori ai Statelor Unite, oferind definiţia regimului democratic modern şi trasând noi obiective pentru democraţia americană. Momentul este după batalia de la Gettysburg, la începutul lui 1863, care a marcat un moment-cheie în război, şi anume replierea sudiştilor. La acel moment, Lincoln vine la faţa locului pentru a reafirma moştenirea comună a celor două tabere, şi anume Declaraţia de Independenţă, fondată pe principiul că toţi oamenii sunt creaţi egali.

Discursul de la Gettysburg capătă astăzi o simbolistică aparte în momentul în care Casa Albă este ocupată de un preşedinte de culoare. Cel puţin o parte a mesajului lui Lincoln din acea zi, pe cel mai teribil câmp de luptă al Războiului Civil, s-a împlinit. De aici poate şi dezamăgirea publică faţă de gestul actualului preşedinte.

http://www.semneletimpului.ro/stiri/De-ce-L-a-omis-Obama-pe-Dumnezeu--la-150-de-ani-de-la-discurul-lui-Lincoln-12790.html

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best betting exchange http://f.artbetting.netby ArtBetting.Net
All CMS Templates - Click Here
Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2020