Capodopere ale artei rutene

Scris de Gheorghe Firczak. Posted in Politica


    În perioada 10-12 noiembrie 2023 am fost invitați la această manifestare a confraților noștri ruteni din Ungaria. Programul a început la Catedrala Sfântul Ștefan din Budapesta, cu binecuvântarea PS dr. Atanaz Orosz, întâistătător al Epicopiei Greco-Catolice Miskolc. Ansambluri corale bisericești din Slovacia, Serbia și Ungaria au prezentat cântece rutene religioase. Grupul vocal bărbătesc "Sfântul Efrem" a interpretat "Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur", compoziția lui Miklós Mohay, membru al Academiei Maghiare de Arte.
    Partea a doua a manifestării a continuat la Sediul Central al Minorităților Naționale din Ungaria și la  Palatul Ștefania, ambele în Budapesta. Salutul autorităților centrale ale Ungariei a fost prezentat de dr. Csaba Latorcai, ministru adjunct și secretar de stat parlamentar. Discursul din partea rutenilor a fost rostit de Vera Giricz, reprezentantă fără portofoliu a minorității rutene în Adunarea Națională a Ungariei (parlamentul maghiar). A fost adoptată Declarația Comună a Asociațiilor Rutene din Ungaria privind codificarea în Ungaria a limbii rutene. În final, ansambluri folclorice rutene au prezentat un program artistic.  


    Au fost prezenți dr. Stepan Ljavinec, președintele Congresului Mondial al Rutenilor și al Consiliului Mondial al Rutenilor, membri ai Consiliului Mondial din Serbia și Ucraina. Uniunea noastră a fost reprezentată de dr. Gheorghe Firczak, președinte UCRR, vicepreședinte al Consiliului Mondial al Rutenilor; Francisc Oscar Gal, vicepreședinte UCRR, subsecretar de stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Svetlana Mariana Mureșan, membru al CD al UCRR, președinte al Comisiei de Revizie a Consiliului Mondial al Rutenilor.

Share

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Copyright © NecenzuratMM.ro 2009-2024